Från en ynka plutt till betydligt bättre täckning. Vi testar prylarna som ger dig starkare signal för både samtal och surf där operatörernas nät inte orkar hela vägen fram.
Havsutsikt, myggfritt och gångavstånd till badbryggan – men mobilen fungerar bara i ett speciellt hörn av trädgården. Under semestern kanske det inte spelar så stor roll, men emellanåt vill man kunna utföra lite arbete och använda såväl telefon som mobilt bredband även i sommarstugan. Vilka möjligheter finns när signalen inte räcker till?
Om mobilen eller modemet inte får tillräckligt stark signal där du vill använda den finns det bara två möjligheter – skaffa en bättre antenn eller flytta antennen till en bättre plats. Eller varför inte kombinera båda metoderna? Olika typer av antenner har olika stor förmåga att fånga upp signalen från operatörens basstationer. Rätt antenn för rätt plats gör stor skillnad. Antennen i en mobil måste vara kompakt och kunna fånga upp signalen någorlunda bra från alla riktningar. Om du har möjlighet att använda en klumpigare antenn och montera den där signalen är bäst – till exempel på TV-antennens maströr på taket – öppnas helt nya möjligheter. Samtidigt gäller att även den bästa antenn behöver en signal att arbeta med. Om mobilen inte fungerar alls – försök att först få låna utrustning att testa med. Det är inte roligt att lägga ut tusenlappar på antenner och kablar för att upptäcka att det råder total radioskugga.
Olika antennkonstruktioner ger olika stor förstärkning – antennvinst. Antennvinsten mäts i dBi – en logaritmisk skala där man jämför antennen med en teoretisk konstruktion som har lika stor antennvinst i alla riktningar. Antennen i en mobil liknar mest den teoretiska antennen med nollvinst. En riktantenn som du har möjlighet att montera i ett fast läge och sikta in mot operatörens mast kan därför trolla fram full signalstyrka där mobilen knappt fungerar. En antennvinst på 3 dBi dubblar signalstyrkan och 14 dBi ger hela 25 gångers förstärkning, så riktantennerna har verkligen effekt. Kablar och kontakter kan sänka vinsten, men det vägs upp av möjligheten att placera antennen utomhus. Antennerna är effektiva och överkomliga i pris – utmaningen består i att få in signalen i mobilen.
Om du vill kunna använda mobilen precis som vanligt finns bara ett alternativ – repeatern. En repeater består av två antenner och en förstärkare. Antennen som kommunicerar med mobiloperatörerna kallas donörantenn och fungerar bäst om den monteras utomhus. Den andra antennen placeras så att den ger täckning där du vill använda mobilen. Förstärkaren förmedlar signalerna mellan antennerna så att din mobil eller modem kan dra nytta av donörantennens placering och antennvinst utan extra sladdar eller krångel. Nackdelen med repeatrar är att de kan vara svåra att installera och med fel antenner, förstärkning eller placering kan de störa ut mobilnätet istället för att skapa bättre täckning. Eftersom repeatern förstärker och sänder ut signaler på samma frekvenser som operatörernas basstationer krävs tillstånd. En repeater som förstärker signalen från alla operatörer – en så kallad bredbandig repeater – behöver också tillstånd från alla operatörer. Det räcker alltså inte med att söka tillstånd hos operatören där du själv är kund. När alla operatörer gett sina medgivanden behöver du också ett tillstånd från PTS som kostar 170 kr per år.
Annons
Störningsrisken gör att operatörerna är restriktiva med att dela ut tillstånd. En grundförutsättning är att repeatern klarar CE- och ETSI-standarder och har funktioner för att automatiskt dra ned effekten, men även placeringen spelar roll. I områden där det är tätt mellan basstationerna och generellt finns en stark signal är det svårare att få tillstånd medan det är lättare ute på landet där risken att repeatern stör mobilnäten är mindre. Om det inte går att få tillstånd för en bredbandig repeater finns två andra varianter – operatörslåsta eller frekvenslåsta repeatrar. En operatörslåst repeater arbetar bara på de frekvenser som den valda operatören använder, så du behöver inte tillstånd från övriga. Den frekvenslåsta repeatern går ett steg längre – den använder bara en frekvens och man kan säga att den är låst till en specifik basstation. Det gör att den minimerar risken för störningar och passar perfekt om du vill förstärka en enda operatör stationärt – till exempel i sommarstugan – men den fungerar inte i båten eller husvagnen eftersom mobila installationer behöver klara alla operatörens frekvenser.
Vilka alternativ finns om det blir för krångligt att använda en repeater? Passiva riktantenner som du kopplar till mobilen eller modemet kräver inga tillstånd. Radiokretsarna anpassar automatiskt signalstyrkan efter täckningen, så det finns ingen risk att sända ut en för stark signal även om du använder en antenn med riktigt hög antennvinst. De passiva lösningarna kan fungera riktigt bra, men du behöver en antenningång på mobilen eller modemet som är kopplad till både sändar- och mottagardelarna i enheten.
Många modem har en antenningång, men den kan vara av typen ”Receive Diversity” och används då bara för att ge bättre mottagning. För bästa resultat behöver vi använda riktantennen för både sändning och mottagning, så välj om möjligt en enhet som är anpassad för att användas med extern antenn. För att sänka tillverkningskostnaderna har de flesta märken tyvärr valt bort antennanslutning på såväl mobiler som modem. På routrar är det däremot vanligt med kontakt för extern antenn och det gör att du kan koppla upp dig trådlöst via wlan och använda en bra riktantenn mot mobilnätet – helt utan att behöva ge dig in i tillståndsbyråkratin. Om du kan klara dig med mejl och chatt istället för sms och använda exempelvis Skype för röstsamtalen kan detta vara en riktigt smart lösning.
När du använder en passiv antennlösning är det inte bara antennvinsten som räknas. Kabeln och kontakterna har också stor betydelse för slutresultatet. Alla typer av kablar dämpar signalen, så försök göra din installation med så kort kabeldragning som möjligt. Satsa sedan på en speciell lågförlustkabel för höga frekvenser. 3G och 4G sänder omkring 2 GHz och uppåt och det kräver lite dyrare kablar och kontakter än exempelvis TV-antennen. Att montera kontakter på antennkabeln kräver lödning eller speciella crimp-tänger, så om du inte redan har en mycket välfylld verktygslåda lönar det sig att måttbeställa kontakterade kablar från återförsäljaren.
Fyra repeatrar i test
Vi har känt på och fått se fyra olika repeaterlösningar i drift – samtliga är aktiva repeatrar som kräver tillstånd från operatörerna och PTS.
zBoost-One YX400-U
ZBoost har satsat på att göra det enkelt att komma igång med repeatern. Det finns inga lösa antenner eller kablar förutom nätadaptern – allt är samlat i en enhet stor ungefär som två mjölkpaket. Nackdelen med zBoost är att du måste ha hyfsad signal inomhus på någon plats i huset. Tillverkaren rekommenderar att man ställer enheten på en fönsterbänk där signalen är bra. Det finns en tydlig signalstyrkeindikator på repeatern som gör det enkelt att välja rätt plats. Sedan skickar zBoost signalen rakt in i huset – plasthöljet innehåller två riktantenner monterade ”rygg mot rygg”. En bra lösning om du har rätt förutsättningar, men om husets murstock finns mellan fönstret med bäst signal och rummen där du vill kunna använda mobilen eller om du har bäst signal på vinden, men vill kunna ringa i källaren krävs en mer flexibel lösning.
Innan du kan använda zBoost låser du den själv till din operatör genom att ringa ett samtal och trycka på ”Sync”-knappen på repeatern. Det är viktigt att mobilen använder 3G-nätet när du synkar – annars fungerar det inte. Eftersom många mobiler går över till GSM när signalen är dålig kan det underlätta att välja ”Endast UMTS” i mobilens nätinställningar för att komma igång med repeatern. När zBoost är låst kan du bara använda en operatör, men upp till fyra mobiler eller modem samtidigt. Skulle du vilja använda en annan operatör kan du synka om repeatern på egen hand. Möjligheten att enkelt byta operatör gör att det inte nödvändigtvis är enklare att få tillstånd för en zBoost än för helt öppna bredbandiga repeatrar, men den användarvänliga konstruktionen där donör- och inneantennerna är väl skärmade från varandra minskar risken för störningar. Och det är ett plus när man söker tillstånd.
Plus: Enkel och billig
Minus: Kräver viss inomhustäckning
Annons
Stella Doradus SDI-500W
SDI-500W är ett komplett repeaterkit med separat inne- och utedel. En skillnad mot övriga repeatrar i testet är att förstärkaren och all elektronik utom spänningsmatningen sitter i utomhusdelen. Förutsatt att enheten håller för nordiskt klimat med nederbörd, blåst och kyla är det en riktigt smart lösning. Inomhusdelen blir mer kompakt och det går att använda en billigare antennkabel in i huset eftersom donörantennen – som är mest känslig för kabelförluster – sitter monterad direkt mot förstärkaren. Tillverkaren rekommenderar RG58-kabel som kostar runt 8 kr per meter att jämföra med bra lågförlustkabel som ofta är 3-4 gånger dyrare.
Utomhusdelen av SDI-500W är ganska stor, så om du monterar den fritt på ett maströr – se till att allt sitter ordentligt fast. Enheten fångar ganska mycket vind. På baksidan finns ett fönster med lysdioder som visar signalstyrkan och eventuella varningar. Signalindikatorn på baksidan av utomhusantennen gör att en person kan klara att montera repeatern och rikta in antennen själv. Stella Doradus SDI-500W är flexibel i förhållande till prislappen, men dras med några designmissar. Inomhusantennen är liten och diskret – ungefär 10 x 10 cm – men anslutningarna för antenn och ström på baksidan gör det omöjligt att montera antennen platt mot en vägg.
Plus: Funkar med billig kabel
Minus: Några designmissar
Annons
Huaptec Signal Link F10U
En separat enhet med elektroniken gör Huaptec Signal Link F10U till den mest flexibla enheten i testet, men samtidigt blir installationen krävande. Alla antennkontakter är av den stora N-typen så du måste borra rejäla hål för att dra kabel om du inte har möjlighet att montera kontakter på plats. Repeatern säljs i ett färdigt paket – komplett med separata inom- och utomhusantenner och färdiga längder av lågförlustkabel, men du kan sätta ihop ett eget paket om du till exempel vill ha extra kraftig riktverkan på donörantennen eller en inomhusantenn som ger exakt rätt täckningsområde. Elektronikenheten känns riktigt förtroendeingivande – den verkar fräst ur ett enda stycke aluminium och har rejäla anslutningar och monteringshål. Dessvärre ser den samtidigt väldigt industriell ut, så i hem- eller kontorsmiljö vill man helst gömma den i något elskåp eller förråd.
Tyvärr har Huaptec Signal Link F10U ingen indikator för signalstyrkan. Det finns en lysdiod som varnar om signalen är för stark eller om det blir rundgång, men för att rikta in donörantennen optimalt behövs något annat mätinstrument – till exempel en mobil eller ett modem med passande antenningång och tydlig signalindikator. Repeatern har små strömställare där man kan reglera uteffekten, men även här krävs kunskap och rätt mätinstrument. Huaptec Signal Link F10U är en repeater som går att anpassa för många olika typer av anläggningar, men den bör installeras av proffs.
Plus: Separata antenner
Minus: Krävande installation
Coiler SH-900
Precis som Stella Doradus SDI-500W består Coiler-repeatern av två delar som förbinds med en antennkabel. Skillnaden är att Coiler SH-900 har elektroniken i inomhusdelen. Det gör att de dyraste delarna garanterat är skyddade från väder och vind. Antennkabeln som ingår är av lågförlusttyp och kontakterna heter SMA – en betydligt smidigare modell än N-kontakterna som Huaptec använder. Ett ytterligare plus är att kabeln är vit och minst lika diskret som en vanlig TV-antennkabel.
Coiler SH-900 är en GSM-repeater – till skillnad från övriga enheter i testet som bara förstärker 3G-signaler. Det begränsar naturligtvis både användningsområdena och vilka operatörer man kan använda, men Coiler har även en 3G-modell med nästan identiskt utseende. Repeatern har en tydlig LED-display på fronten som visar signalstyrkan i siffror – mycket användbart när man ska justera donörantennen. Intill displayen finns knappar som gör det möjligt att justera förstärkningen så att signalen inomhus blir lagom stark.
Inomhusdelen är vit och har ett utseende som smälter in bra bland annan hemelektronik. Kvalitetskänslan på själva enheten är hög, men jag hade gärna sett ett kraftigare väggfäste – inomhusdelen av repeatern väger ett drygt kilo.
Plus: Tydlig statusdisplay
Minus: Klent fäste
Slutsatser
En lyckad repeaterinstallation kräver planering och kunskap. Den enda produkten i testet som är riktigt enkel att komma igång med är zBoost – men den är samtidigt begränsad och kräver ett bättre utgångsläge än övriga lösningar. De flesta normalhändiga personer kan klara att installera repeatrarna från Stella Doradus och Coiler. Svårighetsgraden och handgreppen som krävs går att jämföra med att installera en satellitmottagare med parabolantenn, men det finns en viktig skillnad. Om du misslyckas med parabolantennen är det värsta som kan hända att du blir utan TV-bild – en felaktig repeaterinstallation kan störa ut mobilnätet i ett ganska stort område.
Huaptec Signal Link F10U ställer ännu högre krav på installatören. Repeatern saknar signalstyrkemätare, så du behöver koppla donörantennen till någon annan enhet för att hitta rätt riktning. Huaptec rekommenderas inte om du vill göra installationen själv, men det är samtidigt den repeater som kan ge bäst slutresultat eftersom man kan välja antenner som är optimala för platsen. Med Coilers repeater kan man köpa en alternativ utomhusantenn medan du är låst vid det som ingår i paketet om du väljer zBoost eller Stella Doradus.
Klicka på tabellen för läsbar upplösning.
Tillstånd
För att få använda en repeater behöver du tillstånd från alla berörda operatörer och från Post- och Telestyrelsen (PTS). I ansökan måste du bland annat ange var du vill sätta upp repeatern, antennens riktning och monteringshöjd samt bifoga tillverkarens datablad med specifikationerna för själva repeatern. Mer information hittar du under ”Radiotillstånd” och ”Repeatrar” på www.pts.se
Riktantenner
Med en riktantenn på taket kan du få en stark och pålitlig signal även där mobilen knappt fungerar. Vanliga typer är panelantenner och yagiantenner. Antenner som ger en förstärkning på mellan 2 och 50 gånger jämfört med den inbyggda antennen i mobilen eller modemet finns i alla prisklasser från 500 kr upp till cirka 3000 kr. Antenner som du kopplar direkt till mobilen, routern eller modemet utan aktiva förstärkare kräver inga tillstånd.
Ingen antenningång? Med en induktionsadapter kan du koppla modem och mobiler utan antennkontakt till din riktantenn. Adaptern dämpar signalen mer än en riktig antennkontakt, men resultatet blir ofta mycket bra trots förlusterna eftersom signalen från riktantennen är så mycket starkare.