Krönika

Tillförlitlighet ett måste för 4G på jobbet

Elias Nordling, reporter på Mobil.

När mobilt internet med 4G fått hastigheter i klass med det fasta nätet och ofta till bättre pris är det frestande att slopa fastnätet helt. Men teknikens begränsningar gör att 4G fortfarande ska ses som ett komplement till, snarare än en ersättning av, den fasta linan.

Publicerad Uppdaterad

Mobiloperatörerna har slutat sälja 4G som en premiumtjänst och paketerar det i stället som en normal del av mobila bredbandsabonnemang. För 200–300 kronor kan du nu få hastigheter upp till 80 megabit per sekund. Som tillval kan man få en wlan-router som gör att en mindre arbetsplats kan dela på det mobila bredbandet. Det låter ju som om man skulle kunna ha kakan och äta den samtidigt: få billigare och snabbare bredband som dessutom kan tas med när företaget åker på konferens.

Läs mer: Stor kartläggning av 4G

Det mobila bredbandets avigsidor är inte uppenbara när man bara läser operatörernas säljinformation. Den viktigaste är att internet över radiofrekvenser är en begränsad gemensam resurs. Visst delar man även på kapaciteten med tusentals andra i det fasta nätet, men kapaciteten man delar på är i praktiken så hög att man sällan märker något besvär av det.

Nedladdningshastigheten kan svänga

För mobilt bredband är däremot den maximala hastighet som säljs också den lokala basstationens totala kapacitet. Är ni så mycket som två samtidiga användare märker du därför omedelbart en försämring av datahastigheten.

Vår användning av 4G under längre tid har visat att nedladdningshastigheten kan svänga mellan 15 och 65 Mbit/s för exakt samma förbindelse vid samma plats. För att inte några enskilda användare ska använda upp hela kapaciteten i nätet sätter operatörerna begränsningar i form av maximal mängd data man får ladda ned per månad innan datahastigheten stryps till ett minimum. Ju billigare mobilt bredband, desto mindre datamängd ingår, och det kan vara svårt att välja en lagom nivå.

Täckningen kan förstås också sätta begränsning på hastigheten, och för 4G kan täckningen verkligen vara lynnig, med utmärkt täckning i ena änden av ett rum och obefintlig i andra. Finns inte 4G växlar bredbandet automatiskt ner till 3G, så du blir inte utan internet men hastigheterna är inte så imponerande längre.

Läs mer: Så fungerar röstsamtal i 4G

Detta bidrar till att ge 4G en känsla av otillförlitlighet och oberäknelighet. En känsla som förstärks av mer svårförklarliga problem. Då och då händer det under vår testperiod att vi tappar nätet helt. Mottagningen kommer tillbaka igen efter ett par minuter, men störande är det. Det vore synd att kalla 4G för en omogen teknik mer än fyra år efter att det första svenska nätet slogs på, men någon annan förklaring har vi inte.

Mobilt bredband kan vara ett bra alternativ

Som företagsanvändare är ju just tillförlitlighet en viktig egenskap för internetanslutningen, och jag har därför svårt att på rak arm se vilket företag som behöver 4g med en wlan-router. En mobil bredbandsdongel till medarbetare på resande fot, visst, men scenariona där det mobila bredbandet har fördel över det fasta blir rätt krystade. Ligger kontoret någonstans dit det är svårt att dra fast bredband är det rätt sannolikt att du även saknar 4G-täckning.

Läs mer: Här är bästa 4G-mobilen

Mobilt bredband kanske ändå kan vara det bästa alternativet i dessa fall, men räkna inte med fantastiska 4G-hastigheter, oavsett vad abonnemangsvillkoren säger.