Ny fotokamp

Kameraduell: Google Pixel 7 Pro mot Samsung Galaxy S23 Ultra

När Google introducerade Pixel 7 Pro i höstas var det en efterlängtad Sverigedebut. Här har Samsung länge regerat på kamerafronten och frågan är om Google kan utmana Samsungs senaste flaggskepp som just kommit ut.

Publicerad Uppdaterad

Båda telefonerna har huvudkamera samt ordentlig zoom, vidvinkel och mörkerläge. Google har profilerat sig på mjukvarufunktioner som förfinar och öppnar för avancerad redigering och manipulering om du vill det, av dina bilder men Samsung kombinerar även de sådana möjligheter med den rena hårdvaran. Det blir en jämn match och ingen av telefonerna är överlägsen i egentligen någon av de fem betygskategorierna.

Utförande och format

Samsung Galaxy S23 Ultra

Båda telefonerna har huvudkamera samt ordentlig zoom, vidvinkel och mörkerläge. Google har profilerat sig på mjukvarufunktioner som förfinar och öppnar för avancerad redigering och manipulering om du vill det, av dina bilder men Samsung kombinerar även de sådana möjligheter med den rena hårdvaran. Det blir en jämn match och ingen av telefonerna är överlägsen i egentligen någon av de fem betygskategorierna.

Utförande och format

Samsung Galaxy S23 Ultra

Med sina rötter i Note-serien av telefoner och därmed med integrerad pekpenna (låter dig trycka av kameran på distans) så introducerar Samsung Galaxy S23 Ultra få nyheter jämfört med föregångaren, men tydligaste nyheten är huvudkameran med 200 megapixel. Det är en ordentligt stor telefon, men det skiljer bara några millimeter till Pixels mått. S23 Ultra har en mer kantig form och här putar varje individuell kameralins ut på baksidan. 

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

Precis som motståndaren är Pixel 7 Pro en ordentligt stor telefon, det skiljer bara någon enstaka millimeter i mått mot Ultra. Här är huvudkameran på 50 megapixel till skillnad från motståndarens 200, men det har inte alls lika stor betydelse i praktiken som siffrorna kan få dig att tro. Skärmen har något mera rundade kanter här och eftersom telefonen släpptes ett halvår innan Samsungs är den ett steg efter när det gäller prestanda och till exempel tålighet där denna har Victus-glas i skärmen för skydd och Ultra har Victus 2, nya versionen. 

Betyg: 3

Vinnare utförande och format: Samsung Galaxy S23 Ultra

Kameraappen och funktioner

Samsung Galaxy S23 Ultra

Det mäktigaste med Samsungs kameror i den här telefonen är den extrema zoomen som till exempel gör det möjligt att ta närbilder på månen, men det i sig är inte nytt utan har funnits sedan flera år i föregångarna. Samsungs kameraapp har utvecklats under flera år och här hittar vi många funktioner som en gång i tiden lanserats som det nya, hetaste och nu ligger kvar ibland bortglömt som det verkar. “En tagning”, superslowmotion och AR-emoji är alla exempel på funktioner som det slagits på trumman för i samband med att en ny S-serie lanserades. Hetast nu är separata appen Expert Raw där du har större möjligheter att göra manuella inställningar och bearbeta bilder i efterhand.

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

När Google närmar sig foto så gör de det till stor del ur ett mjukvaruperspektiv. Det gör att kameraappen och funktionerna i Pixel 7 Pro riktar in sig lika mycket på efterbearbetning som på själva fototillfället. Det innebär också att det efter att jag tagit en bild kan ta flera sekunder innan jag får möjlighet att se det färdiga resultatet. “Bearbetar” står det så länge och det är då Googles algoritmer jobbar. Det här är så klart inte unikt, för alla mobiltillverkare har utökat fokus på bearbetningen av bilder, i mer eller mindre påtaglig omfattning. I stort är kameraappen traditionellt uppbyggd med de vanliga lägena panorama, porträtt, mörkerfoto och så vidare, med zoom och en förhandsvisning så att det blir enklare att pricka rätt även långt borta. Men utöver det har Pixel 7 Pro ett par kreativa lägen med till exempel lång exponeringstid och effekter som kan utnyttja det. Även om Pixel inte har samma extrema zoomhårdvara som Ultra klarar den sig långt.

Betyg: 3

Vinnare kameraappen och bearbetning: Samsung Galaxy S23 Ultra

Bilder i dagsljus

Samsung Galaxy S23 Ultra

Tydligaste skillnaden mellan dessa två kameramobiler är zoom och färgåtergivning. När det gäller zoom så hänger Pixel med bra så länge zoomgraden är ensiffrig, men så fort vi vill se längre än så blir klasskillnaden påtaglig. Pixel tappar då snabbt i både färgåtergivning och detaljrikedom. Inte så konstigt heller med tanke på förutsättningarna. Som helhet kan båda telefonerna överraska både positivt och negativt, men sammanräknat har Samsung ändå lite mer råstyrka. 

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

I snart sagt alla bilder vi tar i testet så är vitbalansen tydligt olika i dessa två telefoner. Samsung drar genomgående åt det varma, gula hållet medan Pixel 7 Pro i stort sett alltid ger en mer neutral, vit och i jämförelse med Samsung kallare färgton. Vilket du föredrar kan variera. I lysrörsljus kan Pixel 7 Pro ge en onaturligt vit färgåtergivning långt från vad vi uppfattar i verkligheten med blotta ögat medan en himmel får färger mer överensstämmande med verkligheten då Samsung i samma situation gör den överdrivet blå och mättad i färgtonen.

Betyg: 3

Vinnare bilder i dagsljus: Samsung Galaxy S23 Ultra

Mörkerbilder

Samsung Galaxy S23 Ultra

Vi kan nog säga att Samsung, med sin uppdaterade sensor på 200 megapixel har en utgångspunkt i just hårdvaran för att få till bra mörkerbilder, men givetvis slutar det inte där. Resultatet är varierande och det finns ingen tydlig vinnare. Går jag in i ett mörkt rum med bara en strimma ljus som letar sig in kan en telefon ge bäst bild, stänger jag dörren lite mer och gör rummet mörkare klarar den andra telefonen sig bättre. Liksom i dagsljus drar bilderna från Ultra åt det varma gula hållet medan Pixel 7 Pro är mer kalla i färgtonen.

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

Det är en jämn kamp och när det gäller mörkerbilder ger Samsungs betydligt mer högupplösta sensor inga tydliga fördelar. Överraskande dåliga är båda telefonerna för selfies i dåligt ljus. Med nattläge aktiverat använder Samsung ljus från skärmen som en form av blixt, men i porträttläget klagar appen ofta i dåligt ljus på att den inte ens kan identifera något ansikte i mörkret. Då klarar sig faktiskt Pixel 7 Pro bättre i samma ljusförhållanden. 

Betyg: 4

Vinnare mörkerbilder: Oavgjort

Användarupplevelse

Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung kombinerar egen utveckling med partnerskap och resultatet blir många appar, en del bra, en del onödiga. Egen webbläsare, egen sms-app, egen röstassistent innebär att du får både Samsung och Googles appar för dessa och fler funktioner. Samsung lägger även till och integrerar mot Microsoft så att exempelvis anteckningar och bilder kan synka direkt till Microsofts molntjänster. Till utseendet sticker Samsung också ut, med ett gränssnitt, One UI, som förenklar för enhandsanvändning genom att koncentrera de delar av gränssnittet som du ska interagera med till nedre halvan av skärmen. 

Betyg: 4

Google Pixel 7 Pro

Det som ska göra Pixel-familjen unik är de unika funktioner som kommer först hit och som Google utvecklat specifikt. I Pixel 7 Pro får vi svenskar till exempel en rad extra funktioner i Google Foto, för fotoredigering då, som inte är tillgängliga för andra användare. Däremot har de unika funktionerna baserade på röstigenkänning och som idag inte stödjer svenska, ännu inte dykt upp i Pixel på svenska marknaden. Den som söker ett rent användargränssnitt på klassiskt Google-manér får till viss del det i Pixel 7 Pro, men en lång rad funktioner göms istället undan i inställningsmenyn, så istället för onönskad bloatware får du irra runt i vanliga menyerna för att hitta extrafunktionerna du söker. 

Betyg: 3

Vinnare användarupplevelse: Samsung Galaxy S23 Ultra

Totalbetyg:

Samsung Galaxy S23 Ultra: 20

Google Pixel 7 Pro: 16 

VINNARE

Samsung Galaxy S23 Ultra

Det är lite av vad som varit två extremer som möts. Samsung kommer från hårdvarusidan med extrem zoom men har de senaste åren lagt allt mer krut på mjukvara och efterbearbetning. Google har gjort motsatt resa och var för ett par år sedan fenomenala på att med efterbearbetning göra bilder även från relativt blygsam hårdvara imponerande. Idag är deras algoritmer inte så överlägsna konkurrenternas som de, i Pixels barndom, en gång var.