Supertest: Bluetooth-headset

22 Bluetooth-headset testade

22 headset med minimalt sladdtrassel har granskats i månadens supertest. Såväl trådlösa musiklurar som monoheadset för prat.

Publicerad Uppdaterad

Monoheadset

Adifone BT70

Adifone BT70 är inget diskret headset man bär på stan – det är ett rejält kontorsheadset för den som prioriterar ljudkvalitet framför ett smidigt format. Att ansluta BT70 till mobilen fungerar precis som brukligt, en lång knapptryckning ställer headsetet i kopplingsläge och sedan är det bara att godkänna headsetet i mobilens gränssnitt. Ljudkvaliteten är riktigt bra. Mikrofonen har ett vindskydd i skumgummi och sitter på en flexibel bom som går att justera så att den hamnar på exakt lagom avstånd från munnen. Dessutom finns en aktiv brusreducering som gör att headsetet även fungerar bra i bilen eller andra bullriga miljöer. BT70 laddas via usb eller den medföljande nätspänningsladdaren.

Plus: Bra ljud, bekväm

Minus: Klumpig

Adifone BT50

Sladdlöst fast ändå inte. BT50 har en hörsnäcka på sladd och en enhet med mikrofon och elektronik som man kan fästa på kläderna. För att minska risken för trassel har Adifone utrustat headsetet med en inbyggd sladdvinda – ungefär som på en dammsugare. Sladden fjädrar inte tillbaka automatiskt, som en liftkortshållare, utan man trycker på en knapp för att den ska rullas in igen. Headsetet har en bra klämma för att fästa enheten på kläderna, men headsetet känns lite plastigare än BT70, testets andra Adifoneprodukt. Vi har inte haft möjlighet att göra något långtidstest på sladdrullen, men den känns som att den ska hålla så länge man inte utsätter den för alltför kraftiga ryck. Ljudkvaliteten är godkänd, men inte mer. Mikrofonen plockar upp en hel del klädprassel och ljud från omgivningen.

Plus: Praktisk sladdvinda

Minus: Medelmåttig ljud- och byggkvalitet

Jabra Stone

Jabras Stone levereras i en genomskinlig plastcylinder som inte är helt okomplicerad att demontera när man vill åt själva headsetet. Väl uppackad noterar man den säregna formen – och att vikten är väldigt låg. Vågen stannar på 7 gram och man glömmer snabbt att man bär på ett headset – förutsatt att Stone passar på örat. Det finns inga inställningsmöjligheter. Konstruktionen gör att högtalarelementet riktas rakt in i hörselgången och det ger ett kraftfullt ljud utan att det blir lika instängt som med en typisk in-earlur. Laddaren har en tvålartad form – eller en vattenpolerad sten kanske än den association som tillverkaren föredrar. Hur som helst så har ”stenen” en hålighet som själva headsetet fälls in i på ett mycket elegant sätt. Laddaren rymmer även ett batteri som räcker för att ladda headsetet tre gånger innan nätsladden behöver kopplas in. Svarsknappen är dold i skalet, men har ändå bra känsla och det är ingen risk att man startar röstuppringning eller liknande av misstag. Statuslysdioderna är dolda på den sida som är vänd inåt huvudet, så man slipper gå omkring och blinka som en julgran. Specifikationerna listar mängder av finesser som dubbla mikrofoner och brusreducering – finesser som verkar göra nytta. Jabra Stone klarar sig riktigt bra bland de mindre headseten när det gäller ljudkvalitet. Däremot är det värt att notera att batteritiden som Jabra anger (8 timmar) inkluderar batteriet i laddaren – själva headsetet håller bara i ungefär 3 timmar.

Plus: Litet och lätt

Minus: Kort batteritid

Jabra Pro 9470

Vikten på lådan skvallrar om att vi har att göra med mer än ett vanligt headset. Och mycket riktigt – Jabra Pro 9470 levereras med en synnerligen avancerad dockningsstation. Pekskärmen guidar genom installationen och gör det väldigt enkelt att ansluta headsetet till olika typer av enheter. Jabra Pro 9470 fungerar inte bara med bluetoothenheter utan går även att ansluta med sladd till en fast telefon eller till en dator. Överföringen mellan headsetet och dockningsstationen använder Dect, så räckvidden är längre än för rena bluetoothheadset. Det går fint att hantera samtal från flera olika enheter samtidigt – till exempel mobil och fast telefon. Dockningsstationens skärm visar vilken linje det är som ringer och man kan svara antingen genom att trycka på skärmen eller genom svarsknappen på headsetet. Ljudet är bra, men inte sensationellt. Jag hade förväntat mig lite mer av ett så stort headset. Komforten är det däremot inget fel på. Det ingår flera olika öronpluggar och två olika byglar – en för örat och en som når runt hela huvudet. Det är enkelt att hitta en konfiguration som går att bära bekvämt hela dagen.

Plus: Enkel att använda trots avancerade funktioner

Minus: Ljudkvaliteten matchar inte prislappen

Jabra BT530

Ett välljudande headset, men Jabra har varken lyckats med byggkvalitet eller ergonomi. Headsetet är lätt och inte överdrivet klumpigt, men justeringsmöjligheterna är begränsade och det är svårt att gå headsetet att sitta riktigt bra. Blandningen av mattsvart hårdplast och silverglänsande ytor, som också de utgörs av plast, gör att BT530 ser billigare ut än prislappen motiverar.

Plus: Bra ljud

Minus: Obekvämt

Jabra Go 6430

På ytan känns Go 6430 som en ganska trist och intetsägande produkt, men under skalet finns intressanta finesser. Headsetet använder en högre uteffekt än de flesta mobiler och tillsammans med den medföljande usb-adaptern blir räckvidden upp till 100 meter. Det har man ingen som helst nytta av tillsammans med en vanlig mobil, men i kombination med Skype eller något annat IP-telefoniprogram får man stor rörelsefrihet runt datorn. Det finns också möjlighet att koppla headsetet till både mobil och dator samtidigt. Ljudet är bra, men headsetet är ganska tungt och obekvämt.

Plus: Bra för IP-telefoni

Minus: Klumpigt

Jabra Arrow

Jabra Arrow påminner om designklassikern JX10, men Arrow har en pianosvart yta istället för metall. Ytan blir ganska lätt fläckig av fingeravtryck. Det blir förvisso JX10-headseten i riktigt metall också, men JX10 i plast har en tåligare yta. Vikten är mycket låg och hamnar strax under 10 gram – ett måste för att fungera utan bygel. Arrow är billigare än JX10 och har inte riktigt lika hög ljudkvalitet, men betyget är ändå klart godkänt med tanke på storleken. Arrow fungerar bra i bilen eller på ett normalt kontor, men är inte förstahandsvalet för bullrigare miljöer. Innehållet i förpackningen känns komplett med laddare för både bil och nätspänning. Det går även fint att ladda headsetet från datorns usb-kontakt.

Plus: Formatet

Minus: Blank och känslig plastyta

Plantronics Voyager Pro

Ett rejält headset där man bär batteridelen bakom örat. Kvalitetskänslan är hög med detaljer i metall och gummibelagda plastytor. Knapparna är väldigt stora för att sitta på ett bluetoothheadset, så det är verkligen enkelt att använda Voyager Pro. Det går att trycka in svarsknappen med handskar på utan problem och även strömbrytaren och volymknapparna har bra format och placering. Mikrofonen sitter på en lång bom och ger bra samtalskvalitet. Laddare för bil och nätspänning liksom en usb-kabel ingår.

Plus: Ljudet. Knapparna.

Minus: Något klumpigt.

Plantronics Discovery 975

Ett bluetoothheadset med retrokänsla. Låter kanske motsägelsefullt, men Plantronics har hoppat på trenden att blanda aktuell teknik med material och form som för tankarna till 60-talet. Väskan är tillverkad i ett skinnliknande material och det finns även detaljer med läderyta på själva headsetet. Väskan har ett magnetlås för locket och en smart eject-knapp som gör det enkelt att lossa headsetet från micro-usb-kontakten som håller det på plats inuti väskan. Väskan används inte bara som förvaring utan rymmer också ett batteri för laddning på fältet. En liten lcd-display visar hur mycket ström som finns kvar i väskbatteriet. Själva headsetet är lätt – 8 gram – så laddning för väskan kan vara nödvändigt under en dag med många och långa samtal. Den långa mikrofonbommen ger bra ljud och hörsnäckan har utbytbara silikonpluggar. Någon bygel finns inte, men det de flesta bör kunna hitta en favorit bland de olika öronpropparna som igår.

Plus: Kul design. Bra ljud.

Minus: Inget speciellt

Samsung WEP490

Ett enkelt headset som laddas med micro-usb. Formen är ganska ordinär, men WEP490 levereras i starka färger som matchar Corby-mobilerna. Öronbygeln i genomskinlig plast är nästan osynlig och headsetet är lätt, men inte bland de mest bekväma att bära. Bygeln är lite för tunn och hård för att sitta bra. Varianten i gult påminner om Sonys gamla Sport-walkman och den färgglada plasten ger ett tåligt intryck – ungefär som en legobit. Headsetet har en tydlig skjutströmbrytare för av och på – inte helt olik knappen för tyst läge på en Iphone. Ljudkvaliteten är godkänd, men inte mer.

Plus: Lätt. Glada färger.

Minus: Obekvämt

Sennheiser BW900

Ett stort och tungt, men ganska bekvämt headset. Det går att bära BW900 utan problem under en hel arbetsdag, men man känner vikten mot örat. Det märks när man packar upp headsetet att det är en helt annan typ av produkt än de headset i testet som kostar en tiondel så mycket. Väskan är påkostad och BW900 känns generellt sett som en mycket välkonstruerat pryl. Den enda delen som jag har invändningar emot är den tunna mikrofonbommen som ger ett ganska bräckligt intryck. Det välgjorda tygetuiet rymmer laddare och kablar för 12-voltsuttag och usb. Headsetet ser ut att ha en egen laddningskontakt, men det ingår inte någon laddare som passar för den. Istället tar man ut batteriet ur headsetet och laddar det i den fristående laddaren. Två stycken batterier ingår och handgreppet för att plocka loss batteriet från laddare eller headset är väldigt enkelt – inga batteriluckor, spärrar eller annat krångel. Samtalsljudet håller absolut toppklass och BW900 har en brusreducering som tar bort buller både i själva mikrofonelementet och genom mjukvaran. Ett bra val om headsetet måste fungera även i riktigt bullriga miljöer. Det finns också en automatisk volymjustering som höjer nivån om bakgrundsljudet ökar.

Plus: Mycket hög ljudkvalitet

Minus: Dyr. Tung.

Sennheiser VMX100

VMX100 känns inte som en professionell audioprodukt på samma sätt som testets andra Sennheiser-headset, men kvalitetskänslan är ändå väl godkänd. Headsetet har en batteridel som man bär bakom örat och från den går en mikrofonbom som går att fälla in. När man fäller in bommen stängs headsetet automatiskt av. Det gör att man måste trycka på andra knappar i kombination med att man vecklar ut headsetet för koppla det till en mobil. Det är med andra ord bra att ha manualen till hands när man ska komma igång med VMX100. Laddare för bil, nätspänning och usb ingår. Ljudkvaliteten är hög och brusreduceringen är tillräckligt bra för att ge god samtalskvalitet både i bil och i kontorsmiljöer.

Plus: Bra ljud

Minus: Krångligt att komma igång

Sony Ericsson VH300

Budgetvalet om man föredrar headsettypen med sladd. VH300 finns i flera pigga färger, men enheten känns väldigt plastig. Vikten är låg och materialet i skalet är tunt. Klämman känns inte heller speciellt robust. Sladden till hörsnäckan har lite för mycket attityd, så den drar i örat och det är svårt att få sladden att ligga snyggt när man har headsetet på sig. Lyckas man få ordning på sladden sitter hörsnäckan bra, men ljudet är väldigt tråkigt. Svarsknappen sitter på själva hörsnäckan, så det är lätt att trycka rätt jämfört med headset där knappen sitter på sladden. Det är också mindre risk att man klämmer knappen mot kragen och startar röstuppringningen av misstag. Mikrofonen har dålig känslighet och är väldigt beroende av att man hittar ett bra ställe på kläderna för att fästa headsetet. VH300 passar bäst i tysta miljöer.

Plus: Billig

Minus: Plastig. Trist ljud.

Sony Ericsson HBH-PV740

Ett litet och lätt headset som säkert hade fungerat bra att bära utan bygel – om det hade levererats med olika öronproppar. Så är nu inte fallet, så man får använda någon av de två öronbyglar som ingår. Trots det känns det ofta som att headsetet är på väg att lossna. En dockningsstation ingår, men det går också fint att koppa valfri Sony Ericsson-laddare direkt till headsetet. På sidan av headsetet finns en LCD-display som visar batterinivå, men displayen är väldigt liten och ger inget påkostat intryck. PV740 levereras med en bärrem i metall, laddare och öronbyglar. Ljudkvaliteten stannar på ett godkänt betyg.

Plus: Laddningsstationen

Minus: Dålig passform

Stereoheadset

Jabra BT3030

En stereodongle utformad som en militär namnbricka. De gummiklädda kanterna och metallytan ger ett tåligt intryck, men det hade varit bra med en klämma som alternativ till den långa halskedjan. Headsetet är enkelt att komma igång med och levereras med ett par hyfsade in-earlurar. Effekten räcker även för att driva större hörlurar. BT3030 har en vanlig 3,5-millimeterskontakt för lurar. På framsidan av brickan finns knappar för att styra musikspelaren och besvara samtal. Knappsatsen har en bakgrundsbelysning som blinkar i olika färger, men jag hade helt klart föredragit ett diskret, vitt knappljus och en mindre lysdiod för att indikera funktioner. Längden på kedjan gör att mikrofonen lätt hamnar för långt ifrån munnen, men annars är ljudkvaliteten bra.

Plus: Fungerar med de flesta hörlurar

Minus: Samtalsljudet

Jabra Halo

Ett par tunna stereolurar i hopfällbar design. Formen är speciell, men jag är skeptisk till den sammetsklädda insidan och undrar om den fortfarande ser fräsch ut efter några månaders användning. Däremot är lurarna väldigt bekväma att bära och touchknapparna som styr musikspelaren är en riktigt elegant lösning. Jabra Halo är i första hand ett par musiklurar och mikrofonen är inte speciellt bra. Ljudet i lurarna är detaljrikt, men saknar tyngd i basen.

Plus: Spännande design

Minus: Känsliga material

Nokia BH-504

Musiklurar med klassiskt utseende. BH-504 är ganska lika toppmodellen BH-905, men är byggda i lite enklare material och har en hopfällbar bygel. Bygeln är ledad på två ställen, så det går att packa ihop BH-504 till ett kompakt format. Jag tycker lurarna sitter en aning skönare än 905-modellen, men kvalitetskänslan är inte lika hög. Som headset att prata i är BH-504 en undermålig produkt. Mikrofonen plockar upp alldeles för mycket av omgivningen och för lite av det som sägs. Musikljudet är däremot bra, även om basen är lite överdriven och slår ihjäl mer diskreta detaljer i musiken. Har man en mobil där det går att köra en equalizerprofil på bluetoothljudet är problemet enkelt avhjälpt, men i många mobiler fungerar equalizern bara på sladdheadset. Headsetet levereras med laddare och en enkel förvaringspåse.

Plus: Bekväma

Minus: Dåligt mikrofonljud

Nokia BH-905

Flaggskeppet bland Nokias musiklurar levereras i en påkostad västa fylld med tillbehör. Här finns plats för laddare, förlängningssladd och adaptrar för de flesta hörlurskontakter – inklusive kontakt för flygplanssäten. Det går alltså både att ansluta hörlurarna trådlöst eller som vanliga hörlurar med sladd. Ljudkvaliteten är riktigt bra, men jag är inte så imponerad av brusreduceringen. Enligt produktbeskrivningen ska lurarna vara bestyckade med ett stort antal mikrofoner i ett aktivt brusreduceringssystem, men varken musik- eller samtalsljud påverkas speciellt mycket av att man slår på funktionen. Det är snarare de täta kåporna och den fina passformen som håller störande ljud ute. Formatet är lite större än den billigare modellen BH-504, men inte jättemycket. De stora skillnaderna jämfört med BH-504 är att BH-905 har ett betydligt bättre samtalsljud och känns mer påkostade.

Plus: Bra ljud

Minus: Dyra

Nokia BH-214

En stereodongle med ett ganska sportigt utseende – frågan är bara hur resistent headsetet är mot svett eller en regnskur under träningspasset. Det vita plastmaterialet känns tåligt det är enkelt att fästa enheten på kläderna. Hela framsidan består av en stor fyrvägsknapp där de olika riktningarna används för att välja låt, pausa eller besvara samtal. På sidan av donglen sitter volymknappar och strömbrytare. Själva hörlurarna kopplas in med vanlig 3,5-millimeterskontakt och i paketet finns ett par vita in-earlurar med ungefär 50 cm lång sladd. Nokia har ryckt upp sig avsevärt när det gäller hörlurskvalitet och jag skulle värdera de här lurarna till runt 150 kr om de såldes separat – fullt jämförbara med de som följer med Sony Ericssons bättre musikmobiler. Mikrofonen sitter på donglen och inte på hörlurssladden, men bara man fäster den högt upp på kläderna blir samtalsljudet helt acceptabelt. Det man saknar är finesser som en display som visar status och låttitlar.

Plus: Enkel och välljudande

Minus: Ingen display

Samsung SBH650

Samsungs stereodongle har ett bra format och en rejäl klämma som gör den enkel att fästa på kläderna. Kvalitetskänslan är jämförbar med Nokias stereodongle, och precis som hos Nokia saknar man en display – SBH650 har bara en lysdiod för att indikera status. Hörlurarna ansluts med standardkontakt och headsetet levereras med ett par in-ear-lurar som i sig låter helt okej. Tyvärr ger elektroniken i SBH650 ifrån sig ett svagt, men irriterande brus. Det hörs i pauserna mellan spåren och i tysta partier, men utomhus eller på bussen tar andra ljud över och då är det inte speciellt störande.

Plus: Billig. Fungerar med standardlurar.

Minus: Ingen display. Brusar.

Sony Ericsson IS800

Formatet imponerar. IS800 är ett nästan overkligt litet headset, men de minimala måtten gör också att de batterier som ryms bara räcker ett par timmar som mest. Ljudkvaliteten är inte lika fantastisk som dimensionerna. Därmed inte sagt att det låter illa. IS800 presterar som ett par in-earlurar i mellanprisklassen. Laddarkontakten är gömt bakom en liten lucka på ena hörluren och headsetets enda knapp är svarsknappen på sladden. Det finns alltså varken möjlighet att justera volymen eller att styra musikspelaren. Det gör headsetet obrukbart tillsammans med mobiler och andra ljudkällor som inte kan reglera utnivån över bluetooth. Mikrofonen sitter monterad på sladden och ger bra ljud hos motparten.

Plus: Smidigt format

Minus: Kan inte styra musikspelaren

Sony Ericsson HBH-DS205

En cylinderformad stereodongle. Levereras med klassiska hörsnäckor med metallgaller och gummikant. Snarlika hörsnäckor återfinns i kartongen hos många Sony Ericssonmobiler, men skenet bedrar. Lurarna som följer med DS205 låter betydligt bättre. Visserligen kan varken ljud eller passform mäta sig med bra in-earlurar, men betyget blir ändå fullt godkänt. Headsetet laddas med Sony Ericssons standardladdare. HBH-DS205 kan byta låt i musikspelaren genom att man håller volymknappen intryckt, men det går inte att snabbspola vilket känns onödigt begränsat och tillkrånglat jämfört med separata knappar. Enheten är lätt och har en bra klämma för kläderna. Mikrofonen har bra riktverkan och känslighet, men enheten donglen sitta på ett bra ställe på kläderna för att motparten ska kunna höra ordentligt.

Plus: Standardkontakt för hörlurar

Minus: Begränsade styrmöjligheter för musikspelaren

Komma igång

Fyra nollor. Hur svårt kan det vara? Det är aldrig speciellt krävande att komma igång med ett bluetooth-headset, men tillverkarna har fastnat för olika kombinationer av knapptryckningar för att sätta headsetet i ett läge som mobilen kan upptäcka. Samtliga headset startar i rätt läge första gången man slår på dem, men för att koppla in en ny mobil eller om länken skulle brytas gäller det att kunna manövern som ställer headsetet i sammankopplingsläge. Nokia och Sony Ericsson använder konsekvent lösningen med att gamla inställningar rensas och headsetet görs redo för en ny mobil om man håller strömbrytaren intryck länge vid påslag. Jabra Pro 9470 är testets positiva överraskning. Pekskärmen ger tydliga instruktioner i både text och bild för hur man kopplar in mobilen. Sennheisers produkter är lite krångligare att handskas med. De följer inte riktigt konventionerna och använder en del egna lösningar – till exempel nås hopkopplingsläget på VMX100 genom att man håller volymknappen intryckt samtidigt som mikrofonbommen fälls ut. En sämre lösning? Kanske inte. Men definitivt mindre intuitivt.

Vinnare: Jabra Pro 9470

Material och kvalitet

Ett bluetoothheadset som ska hålla för daglig användning ska man ställa höga krav på. Det kan bli ett betydande slitage på mekanik, sladdar och knappar. De produkter som jag känner mig mest orolig för är Sony Ericssons och Adifones donglar. Sladdarna har ingen textilarmering eller annat skydd och sitter fast i enheterna, så börjar det glappa är det reparation eller kassering som gäller. Nokia BH-214 har också ganska tunna lursladdar, men här används standardkontant så det är enkelt att koppla in egna hörlurar om de medföljande skulle gå sönder. Två headset i testet utmärker sig med lite mer påkostade detaljer – Plantronics Discovery 975 och Nokia BH-905. Nokia använder material som sitter bra mot öronen utan att det blir för varmt och knappar och flera andra detaljer på headsetet är tillverkade i metall. Plantronics använder plast och konstläder, men kvaliteten känns ändå hög – inte minst tack vare den fina passformen mellan delarna i hårdplast, läderimitation och silikongummi. Ett stort antal headset får en betyget fyra i kategorin – hög finish, men inte toppklass.

Vinnare: Plantronics Discovery 975

Funktioner

När det gäller monoheadset går det lätt att räkna funktionerna på ena handens fingrar. Det finns helt enkelt inte så många inställningsmöjligheter utöver lurvolymen. Finesserna finns på andra områden. Jabra Stone och Plantronics Discovery 975 kommer med laddande fodral. Jabra har en lite mer kompakt lösning medan Plantronics väska är mer påkostad med sin display för batteristatus. Jabra Go 6430 bjuder också på lite mer än genomsnittsheadsetet med den inkluderade usb-adaptern för förlängd räckvidd. Det monoheadset som sticker ut mest när det gäller finesser är Jabra Pro 9470. Möjligheten att hantera fast telefon, ip-telefoni och mobilsamtal via samma headset är bra. Och pekskärmen som guidar genom installationen och visar vilken linje som är aktiv gör det hela ännu bättre och mer användarvänligt.

Stereoheadseten bjuder på lite mer variation. Sony Ericsson får sämst betyg här – både IS800 och DS205 saknar kompletta möjligheter att styra musikspelaren. Sämst ställt är det med IS800 som inte ens har volymkontroll på headsetet. Med DS205 kan man reglera volymen och byta låt, men det går inte att snabbspola. Kanske vill Sony Ericsson hålla produkterna rena med få knappar, men här går det definitivt ut över användarvänligheten. Nokias BH-905 har kompletta musikkontroller och dessutom en ingång för analoga ljudkällor. De billigare musiklurarna Jabra Halo och Nokia BH-504 har också bra styrmöjligheter, men är inte lika välutrustade när det gäller tillbehör. De resterande tre musikheadseten med dongle – Jabra BT3030, Nokia BH-214 och Samsung SBH650 har alla bra musikspelarknappar och standardkontakt för hörlurar.

Vinnare: Jabra Pro 9470

Ljud

Ljudbetyget går att dela upp i två delar – hur bra är ljudet hos den som bär headsetet och hur låter det hos personen i andra änden av ett telefonsamtal. Kvaliteten på headsetens mikrofoner varierar minst lika mycket som kvaliteten på hörlurselementen. Generellt sett är stereoheadseten betydligt sämre för samtal. En mikrofon monterad utanpå ena hörluraren hamnar för långt från munnen för att ge bra ljud. Trots avancerad brusreducering låter Nokias toppmodell BH-905 inte bättre än ett billigt monoheadset som exempelvis Sony Ericsson VH-300. En annan egenskap som ställer till det för stereoheadseten är att lurarna som låter bäst för musik stänger ute omgivningens ljud. Det gör att man inte kan höra sin egen röst på ett normalt sätt och det kan kännas skumt när man för ett samtal. Jabra Halo, med sin öppna konstruktion, fungerar något bättre här liksom Sony Ericsson HBH-DS205. Dongle-headseten med standardkontakt går naturligtvis att utrusta med hörlurar som passar bra för samtal, men in-earlurarna som levereras med headseten från Nokia, Samsung och Jabra fungerar betydligt bättre för musik än för samtal. Bästa musikupplevelsen ger Nokia BH-905. Ljudet är både detaljrikt och har bra tryck i basen. Handlar det mest om att spela högt ligger in-earlurarna inte långt efter, men BH-905 passar för fler olika typer av musik.

Även på monosidan visar det sig att man får vad man betalar för. Sennheiser BW900 har en väl tilltagen prislapp, men förmågan att vaska fram talet ur bullriga miljöer är riktigt vass jämfört med konkurrenterna. Adifone BT70 är ett mycket bra budgetval, men skillnaden mot BW900 är betydande. När det gäller headset i ett lite mer portabelt, och inte lika iögonfallande, format har Plantronics Discovery 975 riktigt bra ljud tätt följt av Jabra Stone, Plantronics Voyager Pro och Sennheiser VMX100.

Vinnare musik: Nokia BH-905

Vinnare tal: Sennheiser BW900

Komfort

Låg vikt ger ett försprång när det gäller komforten. Samsung WEP490 och Sony Ericsson PV740 hade fått betydligt sämre betyg om de vägt över 10 gram. För tyngre headset krävs bra inställningsmöjligheter. Det räddar Jabra Pro och Sennheiser BW900. Även Adifone BT70 och stereoheadseten får bra betyg. Samsungs och Nokias stora hörlurar liksom Jabra Halo är enkla att justera efter huvudet och sitter bra. Ett headset som kombinerar anpassningsmöjligheter med låg vikt är Plantronics Discovery 975. Det följer med flera olika gummiproppar och när man hittat sin favorit märker man knappt det 8 gram lätta headsetet. Plantronics Voyager Pro och Sennheiser VMX100 har en batteridel som ligger bakom örat. Det gör att vikten fördelas över en stor yta. Bekvämt om man bär headsetet under en stor del av dagen. Hur man använder headsetet är också av stor betydelse för vilket man ska välja. Testets mest sportvänliga headset är Nokia BH-214. Det har tillräckligt lätta hörlurar och en bra klämma som gör att det håller sig på plats även när man ger sig ut och springer. Jabra Stone har faktiskt inga justeringsmöjligheter, men får ändå full poäng i kategorin. Den låga vikten och den speciella formen gör att headsetet sitter väldigt stadigt på örat – men Plantronics Discovery 975 ligger tätt efter och kan i vissa fall vara ett bättre val med sitt sortiment av öronproppar i olika storlek.

Vinnare: Jabra Stone

Vinnare – Mono: Plantronics Discovery 975

Ett lätt och bekvämt headset som vågar sticka ut. Materialen med genomskinlig plast, silikon och konstläder blandat gör att headsetet känns lite som en pryl från 60-talets agentserier. Ljudkvaliteten är riktigt bra och fodralet med inbyggt extrabatteri gör att headsetet håller för långa samtal.

Vinnare – Stereo: Nokia BH-905

Nokias stora – och dyra – hörlurar levererar. Musikkvaliteten är riktigt bra och samtalskvaliteten är bättre än vad den här typen av headset brukar kunna prestera. Väskan och tillbehören bidrar till helhetsintrycket – en produkt värd pengarna trots högt pris.

Adifone BT50

Vikt (g):19

Mått:-

Standby:160

Taltid:7

Bluetooth-version:2.0

Typ:Mono-dongle

Pris: 500,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:3

Funktioner:3

Ljud:4

Komfort:3

Summa17

Adifone BT70

Vikt (g):67

Mått:-

Standby:200

Taltid:8

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 800,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:4

Summa:20

Jabra GO 6430

Vikt (g):18

Mått:76x18x23 mm

Standby:

Taltid:6

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 1 600,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:3

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:3

Summa:17

Jabra Pro 9470

Vikt (g):29

Mått:-

Standby:

Taltid:10

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 4 000,00 kr

Betyg:

Komma igång:5

Material och kvalitet:3

Funktioner:5

Ljud:4

Komfort:4

Summa:21

Jabra Stone

Vikt (g):7

Mått:-

Standby:90 (288)

Taltid:3 (8)

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 1 000,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:5

Summa:20

Jabra BT-530

Vikt (g):10

Mått:18x12,5x48 mm

Standby:250

Taltid:5,5

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 700,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:3

Funktioner:3

Ljud:3

Komfort:3

Summa:15

Jabra Arrow

Vikt (g):9

Mått:39x18x24 mm

Standby:192

Taltid:4,5

Bluetooth-version:2.1

Typ:Monoheadset

Pris: 650,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:3

Komfort:4

Summa:19

Jabra Halo

Vikt (g):80

Mått:

Standby:

Taltid:

Bluetooth-version:2.0

Typ:Stereolurar

Pris: 1 000,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:4

Funktioner:3

Ljud:4

Komfort:4

Summa:19

Jabra BT3030

Vikt (g):30

Mått:34x53x10 mm

Standby:230

Taltid:8

Bluetooth-version:2.0

Typ:Stereo-dongle

Pris: 600,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:3

Summa:18

Nokia BH-504

Vikt (g):108

Mått:170x49x144 mm

Standby:90

Taltid:9

Bluetooth-version:2.1

Typ:Stereolurar

Pris: 800,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:3

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:4

Summa:19

Nokia BH-905

Vikt (g):175

Mått:180x155x59 mm

Standby:600

Taltid:24

Bluetooth-version:2.1

Typ:Stereolurar

Pris: 2 300,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:5

Funktioner:5

Ljud:5

Komfort:4

Summa:23

Nokia BH-214

Vikt (g):18

Mått:51x18x39 mm

Standby:300

Taltid:8

Bluetooth-version:2.1

Typ:Stereo-dongle

Pris: 550,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:4

Summa:20

Plantronics Voyager Pro

Vikt (g):17,5

Mått:58x92x15 mm

Standby:120

Taltid:6

Bluetooth-version:2.1

Typ:Monoheadset

Pris: 1 300,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:4

Summa:19

Plantronics Discovery 975

Vikt (g):8

Mått:-

Standby:168

Taltid:5

Bluetooth-version:2.1

Typ:Monoheadset

Pris: 1 000,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:5

Funktioner:5

Ljud:4

Komfort:4

Summa:22

Samsung WEP490

Vikt (g):12

Mått:-

Standby:180

Taltid:6

Bluetooth-version:2.1

Typ:Monoheadset

Pris: 400,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:3

Funktioner:3

Ljud:3

Komfort:4

Summa:17

Samsung SBH650

Vikt (g):17

Mått:28,5 x 57 x 8,5 mm

Standby:200

Taltid:9

Bluetooth-version:2.0

Typ:Stereo-dongle

Pris: 500,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:3

Ljud:3

Komfort:4

Summa:17

Sennheiser BW900

Vikt (g):26

Mått:-

Standby:-

Taltid:4,5

Bluetooth-version:1.2

Typ:Monoheadset

Pris: 3 750,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:5

Komfort:3

Summa:19

Sennheiser VMX100

Vikt (g):15

Mått:52x65x9 mm

Standby:100

Taltid:5

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 1 300,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:4

Ljud:4

Komfort:3

Summa:18

SE HBH-DS205

Vikt (g):13

Mått:13 x 65 x 13 mm

Standby:600

Taltid:8

Bluetooth-version:2.0

Typ:Stereo-dongle

Pris: 575,00 kr

Betyg:

Komma igång:3

Material och kvalitet:4

Funktioner:3

Ljud:4

Komfort:4

Summa:18

SE IS800

Vikt (g):12

Mått:370x3x3 mm

Standby:270

Taltid:4

Bluetooth-version:2.0

Typ:Stereo in-ear

Pris: 950,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:4

Funktioner:2

Ljud:4

Komfort:3

Summa:17

SE PV740

Vikt (g):10

Mått:16x39 mm

Standby:800

Taltid:11

Bluetooth-version:2.0

Typ:Monoheadset

Pris: 600,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:3

Funktioner:3

Ljud:3

Komfort:3

Summa:16

SE VH300

Vikt (g):20

Mått:18x18x48 mm

Standby:250

Taltid:10

Bluetooth-version:2.0

Typ:Mono-dongle

Pris: 350,00 kr

Betyg:

Komma igång:4

Material och kvalitet:2

Funktioner:3

Ljud:2

Komfort:3

Summa:14