Tar bästa bilden

Jämförande test: Bästa kameramobilerna 2021

Dagsljus: Iphone 12 Pro Max
Zoom: Asus Zenfone 8 Flip
Zoom: Huawei P40 Pro
Zoom: Oneplus 9 Pro
Zoom: Samsung Galaxy S21 Ultra
Zoom: Xiaomi Mi 11 Ultra
Porträtt Xiaomi Mi 11 Ultra
Dagsljus Huawei P40 Pro
Dagsljus: Samsung Galaxy S21 Ultra
Dagsljus Oneplus 9 Pro
Dagsljus Asus Zenfone 8 Flip
Zoom Iphone 12 Pro Max
Mörker Asus Zenfone 8 Flip
Dagsljus Xiaomi Mi 11 Ultra
Mörker Huawei P40 Pro
Mörker Oneplus 9 Pro
Mörker Samsung Galaxy S21 Ultra
Mörker: Xiaomi Mi11 Ultra
Mörker Iphone 12 Pro Max
Porträtt Huawei P40 Pro
Porträtt Asus Zenfone 8 Flip
Porträtt Samsung Galaxy S21 Ultra
Porträtt Iphone 12 Pro Max
Porträtt Oneplus 9 Pro
Porträtt Xiaomi Mi11 Ultra

Hög upplösning, stora zoomomfång och innovativa lösningar, ja det är några av de saker som dyker upp i årets mobilkameratest. Frågan är om det är några av dessa tekniska framsteg som avgör eller om de bara är siffror och begrepp för marknadsföring?

Publicerad Uppdaterad

“Den bästa kameran är den man har med sig” lyder ju regeln kring vilken kamera som faktiskt är bäst. För de allra flesta av oss gäller det nog att mobiltelefonen i stort sett alltid är med. I dagens uppkopplade och kontaktsökande samhälle ligger den nästan alltid i fickan eller inom räckhåll. Dagarna när var man hade en kompaktkamera är sedan länge förbi och idag når många mobilkameror längre med sin bildkvalitet än många av dåtidens digitala kompaktkameror någonsin gjorde.

Har man då med sig sin mobil gäller det ju också att den har en duglig kamera, och duglig kamera får man nog säga att samtliga i testet har. Det här är dyra enheter med en massa teknik inpetat i sig och många, för att inte säga alla, tillverkare har förstått vikten av att ha en bra kamera. Ett par samarbetar med välkända kameraföretag som Huawei och Leica eller Oneplus och Hasselblad. 

Vissa av testets mobiler har finurliga lösningar för att maximera bildkvaliteten i olika lägen, bland annat kan vi se Asus Zenfone Flip 8 som använder sig av de bakre kamerorna även vid selfies genom att vända på hela kameraklustret. En liknande lösning har den nya Xiaomi Mi 11 Ultra som har en liten skärm på baksidan som gör att man kan använda kamerans ovanligt stora huvudsensor vid selfies. Men om de här funktionerna ger dessa två modeller några övertag återstår att se. 

Xiaomi Mi 11 Ultra är överlag en intressant modell då de väljer att inte hetsa vidare i megapixelracet utan satsar på en större sensor istället. En större sensor ger optiska fördelar som en mindre sensor har svårt att ta igen via mjukvara. Men det gäller att Xiaomi även satsat på mjukvara som hanterar datan på sensorn på ett bra sätt och har bra optik i sin kamera, annars är all den där sensorytan bortkastad. 

Kameraappar

Det här är kanske den kategori som kan vara lite knepig att betygssätta. Dels för att det är fem mot en i den meningen att det finns fem Androidtelefoner med liknande appar och en telefon som sticker ut och ser annorlunda ut, det vill säga Iphone. Oavsett om man gillar Apple eller Android så finns det ju saker som faktiskt skiljer dem åt. Till exempel saknar Iphone ett pro-läge, det vill säga ett läge där du själv kan sköta kamerans inställningar för att få exponeringen precis som du vill. Det här går att komplettera med andra appar i efterhand till Iphone så möjligheten försvinner inte bara för att du väljer en Iphone, men det är inget som finns med från början. Flera av konkurrenterna har dessutom fler andra funktioner inbyggda från början, till exempel ett läge för att skanna dokument. Det här gör att deras kameraappar blir mer användbara redan från start, utan att du som användare behöver göra något ytterligare. 

Generellt kan man också säga att upplägget på Androidapparna är väldigt liknande, vilket också speglas i betygen. Det som skiljer sig är vilka specialfunktioner som finns och hur vissa detaljer är olika svåra att justera. Till exempel gillar jag hur alla utom Apple och Oneplus gör det väldigt enkelt att låta mig bestämma vilka fotograferingslägen jag vill ha i den skrollbara listan i appen. I Oneplus måste jag gå in i menyn för att justera det här, vilket tar lite längre tid. Å andra sidan är det en justering jag kanske inte gör så ofta, men det är ändå inget besvär att ha möjligheten nära till hands. När jag ändå är inne på Oneplus, kan jag inte låta bli att kommentera att deras avtryckarknapp är röd, något som kräver lite tillvänjning eftersom i vanliga fall är röd inspelningsknapp kopplat till video. Jag fick flera gånger dubbelkolla så att kameran faktiskt stod i stillbildsläge, en vanesak så klart. Men det kan vara värt att poängtera. 

Det är svårt att utse en klar vinnare i den här kategorin, det är enklare att utse en förlorare. Det blir helt enkelt Iphone 12 Pro Max eftersom den saknar Proläge och saknar extra finesser som till exempel dokumentskanner. I övrigt är det väldigt jämt, det handlar mest om små detaljer där någon har en fördel, andra en annan och apparnas utformning är något man vänjer sig vid efter att man använt dem ett tag. 

Zoom

Dagens mobilkameror har gjort många framsteg och i vårt test kan vi se hur flera av de tekniska aspekterna som tillkommit har gjort stora skillnader. Ett område dock, där mer oftast inte är bättre när det gäller mobilkameror är zoomomfånget. Ser man på specifikationerna har vi två telefoner med riktigt mycket zoom. Samsung med 100x och Xiaomi med 120x, men det är egentligen bara siffror på ett papper. För fotograferingssyften är det inte speciellt vettigt att ha så mycket förstoring. Det är i stort sett omöjligt att fotografera utan ett ordentligt stöd och bilderna blir ändå inte bra med den mängden digital zoom. Visserligen var det en fördel när jag kunde använda Xioamis 120x för att zooma in på en liten fågel för att se vad det var för nån, men för att fotografera i vardagen är det snarare zoomnivåer runt 10x som är rimliga att använda. Det här verkar också både Apple och Asus anse, då deras respektive telefoner sträcker sig till 12x. Vi testade så klart alla mobilerna vid sin maximala zoom, och vid flera olika lägen inom zoomomfånget. Men i testet fokuserade vi på de zoomnivåer som är rimliga att använda. Alla telefoner i testet utom Xiaomi har optisk bilstabilisering. Det här märks framförallt i Samsungtelefonen vid de högre zoomnivåerna. Där känns det märkbart stadigare än vad jag annars kan tänka mig att det skulle vara. Däremot känns det som att stabiliseringen även motarbetar medvetna rörelser för att byta bildutsnitt, vilket kan göra att det känns lite segt. 

Man bör även tänka på vilken sorts zoom kamerorna har. En optisk zoom är i regel bättre än en digital. Därför presterar de flesta av mobilerna bäst vid sina optiska zoomlägen. Anledningen till det är att den optiska zoomen förlitar sig på att linserna flyttar på sig istället för att beskära bilden. De flesta har tre eller fem gångers optisk zoom. Samsung sticker ut med att ha ett läge med tio gångers optisk zoom. 

Men ja, nog med pladder, vilka är egentligen bäst då? Ja, vid de högre zoomnivåerna vi testade så sticker Samsung och Xiaomi ut som de bästa. Båda är neutrala och skarpa med bra detaljerikedom. Huawei ligger inte jättelångt efter, men har tydlig digital skärpa (något som återkommer i de flesta av bilderna från Huaweitelefonen). Den digitala skärpan ger inte fler detaljer, men starkare konturer kring objekt. Samma typ av digitala skärpa ses i de bilder vi tog med Samsung Galaxy S21 Ultra i de högre zoomnivåerna. 

Asus, Oneplus och Iphone rycker upp sig vid de lägre zoomnivåerna, och vid vidvinkelfotograferande, Iphone så pass mycket att den hamnar i klass med de som presterade bäst vid de högre zoomniverna. Samtliga kameror är bättre på att leverera vidvinkelbilder än telebilder, förutom, konstigt nog Xiaomi som presterar sämre med sin vidvinkliga kamera än vid till exempel tio gånger zoom. Generellt sett är det dock rimligt att de flesta presterar bättre med vidvinkelkameran. Och även om Xiaomi är något sämre med vidvinkeln så är det betydligt mindre skillnad här än vid till exempel tio gångers zoom där kvalitet svajar betydligt mer mellan kamerorna. 

Sammantaget är det också Xiaomi som tar hem den här kategorin. Den har genomgående neutrala bilder av god kvalitet. Den är dock tätt följd av Samsung och Huawei, även om Huawei generellt levererar bilder med lite mer digital skärpa. 

Zoom Iphone 12 Pro Max
Zoom: Asus Zenfone 8 Flip
Zoom: Huawei P40 Pro
Zoom: Oneplus 9 Pro
Zoom: Samsung Galaxy S21 Ultra
Zoom: Xiaomi Mi 11 Ultra

Vinnare: Xiaomi Mi 11 Ultra

Mörker

Att fota i mörker utan blixt eller extra belysning var en omöjlighet för mobilkameror för ett par år sedan. Men tekniken utvecklas både på mjukvarusidan och vad gäller hårdvara. Trots att hårdvaran är viktig och sensorerna i mobilkamerorna utvecklas snabbt, så visar vårt test hur viktig mjukvaran är. Sensorerna ser till att mjukvaran har bra material att jobba med, men sen gäller det att hantera det materialet på ett bra sätt. Det visar sig till exempel att det blir rätt stor skillnad mellan bilder tagna i nattläget och utan nattläget, under exakt samma förutsättningar. 

I vårt test visar det sig att Huawei presterar bäst, även om det är med fin marginal. Det beror också lite på hur man väljer att tolka resultaten. När det gäller bilder i mörker kan man se det som att man antingen vill att kameran avbildar motivet precis som det ser ut, och då blir bilden mörk. En bra bild under de förutsättningarnna låter dig ljusa upp skuggorna utan att bildfilen går sönder och blir alldeles för brusig. Men generellt är inte efterbehandling något man sysslar så mycket med när man fotar med sin mobil. Därför är det fördelaktigt om kameran sköter den där uppljusningen själv. Här har Huaweis digitala uppskärpning en fördel. Däremot blir bilderna ibland bättre med nattläget av eftersom nattläget ljusar upp extra mycket och gör att man tappar lite av nattkänslan som man kanske var ute efter. Flera av mobilerna drar på ganska mycket med brusreducering när ljuset försvinner, Asus, Oneplus och Xiaomi är de som drar på mest och detaljer i bilderna försvinner därför i ganska rask takt. Däremot så vrider de upp skärpningen när nattläget slås på (förutom Asus som ser ungefär likadan ut). Det gör att de presterar bättre med nattläget när det är mörkt. De gör däremot inte så mycket åt ljusheten, på det sätt som Huawei ljusar upp sina nattbilder. Iphone ligger och skvalpar i mitten bildkvalitetsmässigt och sticker inte ut åt något håll. 

Vinnare i mörkerkategorin blir alltså som redan nämnts Huawei, där dess nackdelar i andra lägen spelar till dess fördel. Strax därefter kommer Samsung som levererar neutrala och fina bilder i mörker.

Mörker Iphone 12 Pro Max
Mörker Asus Zenfone 8 Flip
Mörker Huawei P40 Pro
Mörker Oneplus 9 Pro
Mörker Samsung Galaxy S21 Ultra
Mörker: Xiaomi Mi11 Ultra

Vinnare: Huawei P40 Pro

Porträtt

För att ta fram betyget i den här kategorin har vi testat mobilernas porträttlägen i bra ljus och i dåligt ljus. Vi har även testat deras selfiekameror. Det är alltså flera kamerors prestanda som bestämmer betyget här men en stor del beror också på hur bra kamerornas mjukvara är på att skapa det korta skärpedjup som porträttläget ska göra. 

Det bör väl också sägas att vi efter bästa förmåga stängde av alla så kallade “skönhetsfilter” i telefonerna inför porträttbilderna. De blir sällan speciellt snyggt, men finns där för de som tycker att det är en kul funktion. 

När det gäller selfies är det ju två tillverkare som har några spännande lösningar. Asus kanske är den som står ut mest med sitt vändbara kamerakluster. Hela kamerasektionen på baksidan kan alltså vändas med en knapptryckning och pekar då framåt. Det betyder att man får den bakre kamerans fördelar när man tar selfies, istället för att förlita sig på den oftast lite styvbroderligt behandlade främre kameran. 

Xiaomi är den andra tillverkaren som har en liten speciell lösning eftersom deras Mi 11 Ultra har en extra skärm på baksidan bredvid kameraklustret. Den kan användas för att förhandsvisa vad kameran visar och du kan därför använda deras bakre huvudkamera för att fota selfies. Det här är också en stor fördel för Xiaomi. Det ska väl sägas att skärmen inte är jättestor och det är inte jätteenkelt att komponera bilderna med hjälp av den, men det går och det ger bilderna ett lyft kvalitetsmässigt. 

I bra ljus klarar samtliga selfiekameror att leverera godkända bilder och de gör helt okej friläggningar även om spretiga frisyrer och komplicerade bakgrunder utgör problem för alla. Iphone och Samsung ligger bra till när det kommer till friläggningarna, men även Asus, som inte gjort så väldigt mycket väsen av sig i de andra testkategorierna, gör bra ifrån sig här. Dels tack vare sitt kamerasystem som ger bra bildkvalitet i selfies, men också för att de har lyckats bra med mjukvaran. Asus är också bäst när det gäller selfies i dåligt ljus.

Det man kan tänka på är också att inte dra reglaget för oskarp bakgrund till max, det visar sig ge ett rätt dåligt resultat i många situationer då det helt enkelt ser inklippt ut. Det här med kort skärpedjup är helt enkelt inget som låter sig göras på ett bra och konsekvent sätt på digital väg. 

Om de flesta klarar sig bra i dagsljus så blir det större skillnader när man sänker ljusnivån. Flera av kamerorna får svårt att sätta en bra vitbalans, där Huawei och Oneplus sticker ut som sämst i klassen. På andra sidan av skalan hittar man Iphone och Samsung som lyckas hitta en förhållandevis neutral vitbalans trots att svagt ljus. Även Asus har en neutral färgton men drar istället på med kraftig brusreducering vilket ger en plastig känsla i bilden med få detaljer. 

Ser man på det stora hela ser det alltså ut som om Samsung och Iphone är vinnarna i den här kategorin, med Asus som en bubblare som klarar sig bra tack vare innovativ teknik. 

Porträtt Iphone 12 Pro Max
Porträtt Asus Zenfone 8 Flip
Porträtt Huawei P40 Pro
Porträtt Oneplus 9 Pro
Porträtt Samsung Galaxy S21 Ultra
Porträtt Xiaomi Mi11 Ultra

Vinnare: Apple Iphone 12 Pro Max och Samsung Galaxy S21 Ultra 

Dagsljus

Det här är den bredaste kategorin i testet. Här räknar vi in saker som vitbalansering, färgåtergivning, detaljrikedom och digital bearbetning. I stort sett handlar det här om den allmänna bildkvaliteten vid allmän fotografering. Men det som tas upp här spiller även över i de andra kategorierna då vissa av områdena inte tas upp där. 

När det kommer till färghantering i de här mobiltelefonerna så finns det en tendens att vilja mätta färgerna lite väl mycket från flera av tillverkarna. Det här är sannolikt en kombination av att sensorerna inte har så stort omfång som krävs för att återge alla nyanser men också på grund av filkomprimering och att man helt enkelt trycker på färgmättnaden lite med mjukvara för att det ofta ser lite snyggt ut och ger bilder som poppar lite mer. Generellt kan man se att det är färger i det röda spektrat som telefonerna har svårast att hantera. 

Vi passar också på att testa kamerornas högupplösta lägen, alltså de lägen där man kan få bilder med sensorns hela upplösning (eller så gott som i alla fall). Här tänker man sig att Samsung bör ha ett stort försprång med sina 108 megapixlar. Det har den också, framför allt klarar den av att bibehålla sitt dynamiska omfång även i det högupplösta läget. Det betyder alltså att den inte fräter ut i högdagrarna eller svärtar igen i de mörkare partierna. Å andra sidan känns upplösningen lite onödigt hög och jag kan ärligt talat inte se några lägen när det skulle ge stora fördelar (om man inte vill skriva ut sina bilder i stort format). 

De två kameror som sticker ut här är Xiaomi och Oneplus, och tyvärr inte på ett helt positivt sätt. I våra testbilder klarar deras sensorer inte riktigt av att bibehålla sitt dynamiska omfång i det högupplösta läget och de ljusa partierna fräter ut. Oneplus har även detta problem vid den nedskalade bilden, vilket Xiaomi inte alls har. Här har mjukvaran gjort sitt jobb och bilden har fin täckning i alla områden. 

Iphone sticker också ut här med sin, i sällskapet, lågupplösta sensor vilken inte ens erbjuder något högupplöst läge. 

För att kunna leverera bra bilder i de högupplösta lägena krävs att det är bra ljus och att du kan hålla kameran stilla eftersom oskärpan från skakningar blir mer påtagliga. Det är därför glädjande att se att alla telefonerna är utrustade med så pass bra optik att de klarar av att leverera bra bilder i de högupplösta lägena, som annars riskerar att bara bli en gimmick. Men som nämnts tidigare, fördelarna med det högupplösta läget är för de allra flesta ganska små. 

När vi tittar på skärpan i bilderna är de flesta bra på att leverera skarpa bilder (om man inte zoomar för mycket). Något som går att se är att Huawei är den som oftast lägger på digital skärpa på ett sätt som kan göra att det går till överdrift. Bilderna upplevs ibland som för skarpa. I andra änden hittar vi Xiaomi som levererar neutrala bilder vad gäller skärpa. Det kan ibland göra att de upplevs som lite mjuka jämfört med till exempel Huawei. Men å andra sidan känns de aldrig överskärpta. 

För att sammanfatta den här kategorin så är det inte här testet avgörs. Alla telefonerna kan prestera bra bilder med små variationer i bra ljus och med vanliga motiv. Vill du ha högupplösta sensorer finns det ett flertal som presterar bra med Samsung i toppen, strax efter kommer Asus och Huawei (Xiaomi presterar bra vad gäller skärpa, men tappar som nämnt lite omfång i sitt högupplösta läge). På grund av sin låga upplösning hamnar Iphone i botten när det gäller högupplösta bilder. 

Dagsljus: Iphone 12 Pro Max
Dagsljus Huawei P40 Pro
Dagsljus Asus Zenfone 8 Flip
Dagsljus Oneplus 9 Pro
Dagsljus: Samsung Galaxy S21 Ultra
Dagsljus Xiaomi Mi 11 Ultra

Vinnare: Apple Iphone 12 Pro Max, Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra och Xiaomi Mi 11 Ultra

Vinnare

I vårt test är det alltså Samsung som står som slutgiltig vinnare, även om det är med minsta möjliga marginal till Huawei och Xiaomi. Samsung Galaxy S21 Ultra vinner för att den egentligen inte är dålig på något utan får bra betyg i samtliga klasser. Den höga upplösningen ger bra detaljrikedom i bilderna och bidrar till ett bra dynamiskt omfång. Samsung har en bra kameraapp och många bra funktioner. 

Huawei P40 Pro, som vann förra året, får alltså se sig ifrånsprungen i år. Det är kanske inte så så konstigt, när övriga har släppt en ny generation telefoner. Där Huawei är bäst i testet är i mörker. Där plockar den fram mer detaljer och dess digitala skärpning, som annars kan ses som en nackdel, blir en fördel. Huawei klarar sig bra mycket tack vare att den ofta levererar neutrala bilder med bra detaljrikedom och fina färger. Det märks att de satsat på en bra sensor i kameran med tillhörande bra optik, däremot är det lite förvånande att den inte presterar bättre i mörker. 

Med tanke på att Samsung har lanserat en sensor på en tum så blir det intressant att se hur startfältet ser ut nästa år. Min gissning är att det kan komma att bli stora sensorer mot hög upplösning. Eller helst en kombination.