Fm-radio i mobilen utan fm-mottagning? Ja, det går. Mobil har sonderat terrängen och hjälper alla med Android, Iphone eller Symbian att få in sin favoritradio i mobilen via internet
Det sägs att problem är till för att lösas och det finns två problem med mottagning av radiostationer i mobiltelefonen. Det första problemet är att inbyggd fm-mottagare inte finns i exakt alla modeller, där Apples Iphone är det klarast lysande exemplet. Det andra problemet berör mobiltelefoner som har inbyggd fm-mottagare och det är att man aldrig får in landets samtliga stationer eller att man är inom räckvidden men befinner sig i så kallad radioskugga.
Den teoretiska lösningen för problemen stavas: Nätradio. Med en tillräckligt snabb uppkoppling via mobilnätet eller via wlan kommer mobilen att kunna ta emot radiostationen via en ljudström. Detta förutsätter så klart att allt ska klaffa. Först och främst måste radiostationen erbjuda en ljudström, sedan ska mobilen finnas där det finns ett trådlöst/mobilt nätverk och sist men inte minst måste mobilen vara kompatibel för att kunna ta emot nätradion.
Tio år gammal teknik
Annons
Tekniken för nätradio har över tio år på nacken, men det är först under de senaste åren som tekniken har nått mobiltelefoner och de större radiostationerna därmed har hakat på. De senaste årens boom för smarta lurar i kombination med allt snabbare mobilnät i Sverige har gjort att radiostationerna även tillhandahåller appar för att lyssna, vilket i praktiken innebär att man slipper bry sig om inställningar och i stället bara kan klicka på det man vill lyssna på.
Annons
I nästan alla mobiltelefoner med 3g och/eller wlan finns det någon lösning för att lyssna på nätradio, men i denna genomgång fokuserar vi på Android, Iphone och Symbian som är de tre utbredda smartphone-plattformarna. Dessutom går vi igenom de olika typerna av radioappar, från de mest lättanvända apparna avsedda för en viss station till de flexibla och avancerade apparna för "power users" som i många fall är kompatibla med nästan samtliga nätradiostationer i världen.
Vi börjar med det absolut enklaste sättet att lyssna på nätradio. Man laddar hem appen, som i samtliga fall är gratis, för önskad radiostation från Android market, App store eller Ovi store. Då får man sina favoritstationer som symboler på startskärmarna och man är aldrig mer än några få klick ifrån att lyssna. Fördelen med denna metod att lyssna på radiostationerna är att man slipper bry sig om internetadresser och övrig konfiguration. Det är nästan som plug & play, busenkelt med andra ord. Det går egentligen inte att göra fel.
Efter att ha sökt efter appar som alla större svenska fm-stationer samt några få nätstationer erbjuder så är det bara att konstatera att en stor andel av apparna är nästan likadana och de övriga verkar vara »in house«-utvecklade. De nästan likadana apparna använder sig av Spodtronictekniken från det tyska bolaget Liquid Air Labs.
Spodtronicapparna, om man får kalla dem så, fungerar bra, ger ifrån sig en acceptabel ljudkvalitet, och man får se en stor och tydlig logotyp för stationen men det känns tråkigt att alla svenska kommersiella stationer använder just denna teknik. Det gör att alla appar har samma tänkbara begränsningar och utvecklingen för dessa appar ligger alltså inte i händerna på radiostationerna utan hos Liquid Air Labs.
Stationer med egna appar
De stationer som har utveklat sin egen app, eller som har ett nära samarbete med apputvecklingen, är Sveriges Radio och Radioseven när det gäller svensk mark. Fördelen med dessa stationer är att de differentierar sig mot konkurrenterna till skillnad från hur det är med de extremt enkla Spodtronicapparna.
Ett bra exempel på hur Sveriges Radios app skiljer sig från Spodtronicapparna är att det även finns en integrerad poddsändningsfunktion, till skillnad från exempelvis Radio1 som inte erbjuder sina poddsändningar i radioappen vilket förmodligen beror på teknisk begränsning i Spodtronictekniken. Den som vill växla mellan direktsändning och poddsändning hos exempelvis Radio1 tvingas därmed att växla mellan appar.
Ytterligare en styrka med Sveriges Radio är den information om pågående program vid direktsändning som ofta saknas i Spodtronicapparna. Sveriges Radios egen app känns fullständigt överlägsen alla dessa Spodtronicappar. Lyssnar man på nrj, Rix fm eller annan station får man helt enkelt hålla till godo med en funktionsmässigt svagare app men det spelar kanske ingen roll om man vill ha senaste musiken i bakgrunden samtidigt som man gör annat med mobilen.
Appar som tar in flera radiostationer
Alternativa sätt att lyssna på nätradio i mobilen är med appar som tar in flera stationer via någon form av tjänst. Bästa exemplet på en sådan app är Nokias app Internet Radio för Symbianmobiler. I vissa äldre Symbianmobiler (s60 version 3) kan Internet Radio vara integrerad i mobilens radioapp, men i alla andra fall finns appen Nokia Internet Radio för separat installation.
Med Nokias app får man in galet många stationer från världens alla hörn, inklusive cirka 100 stycken från Sverige där man bland annat får tillgång till Sveriges Radios stationer, många kommersiella stationer, ett antal närradiostationer och dessutom ett fåtal rena nätradiostationer. Tyvärr vägrade vissa stationer att spelas vid testtillfället men förhoppningsvis löser sig dessa problem den närmaste tiden. Saknas favoritstationen i stationsbiblioteket går den med stor sannolikhet att lägga till manuellt.
Bland ytterligare appar finns Shoutcast för Iphone och Winamp för Android som ger tillgång till Shoutcastnätverket med ett mycket stort utbud av nätradio från alla tänkbara länder och all tänkbar musik från klassiskt till det absolut senaste samt pratprogram i olika språk.
Manuell inmatning
Men vad gör man om denna artikels tidigare nämnda appar inte erbjuder en viss station? Lösningen är appar som erbjuder manuell inmatning av den länk till nätradioströmmen som stationen sänder. Detta bygger på naturligtvis på att man som lyssnare känner till eller kan ta reda på denna länk. När man väl har länken matar man in den manuellt i en app som exempelvis Fstream för Iphone eller Nokia Internet Radio för Symbian. Fstream har även möjlighet till inspelning av program och lagrar dessa i aiff- eller wav-format.
Avslutningsvis rekommenderas för att hålla kostnaderna nere ett så kallat surfpaket till mobilabonnemanget ifall det inte redan ingår en viss surfmängd, eftersom man inte alltid har tillgång till wlan. Vissa smarta telefoner saknar wlan och då är mobilnätet den enda möjligheten.