Redaktionen ger svar på läsarfrågor

Mobil svarar om satellitkommunikation, appbutiker, Tre, Tele2 & Telenor + mer

Den här gången handlar läsarfrågorna vi svarar på även om billiga erbjudanden, smarta ringar, appar som somnar och skräpmeddelanden i mobilens webbläsare.

Publicerad Uppdaterad

Starlink för att ringa

Fråga: Läst intressanta era intressanta artiklar om Starlink. En fråga som vi har är följande: Innebär Starlink att en vanlig bef. mobiltelefon kan kopplas direkt mot satelliten och därifrån till en annan mobiltelefon eller behövs det annan utrustning mellan telefonerna?

Erik Mörner svarar: Hej, nej Starlink är bredband via satellit. Det bredbandet kan delas ut som ett trådlöst wifi, men har ingen koppling till mobiler eller mobilnätet utöver då att en mobil precis som tex en dator kan ansluta via wifi. Så har du väl kopplat upp dig med mobilen skulle du kunna ringa via en app som Facetime, Messenger, Whatsapp eller liknande eller via wifisamtal om din operatör erbjuder det.

Starlink för att ringa

Fråga: Läst intressanta era intressanta artiklar om Starlink. En fråga som vi har är följande: Innebär Starlink att en vanlig bef. mobiltelefon kan kopplas direkt mot satelliten och därifrån till en annan mobiltelefon eller behövs det annan utrustning mellan telefonerna?

Erik Mörner svarar: Hej, nej Starlink är bredband via satellit. Det bredbandet kan delas ut som ett trådlöst wifi, men har ingen koppling till mobiler eller mobilnätet utöver då att en mobil precis som tex en dator kan ansluta via wifi. Så har du väl kopplat upp dig med mobilen skulle du kunna ringa via en app som Facetime, Messenger, Whatsapp eller liknande eller via wifisamtal om din operatör erbjuder det.

Jacka för 43 kronor

Fråga: Jag fick reklam för Temu i mobilen med det erbjudande där man skulle få köpa en jacka till rabattpris, skulle kosta 43 kronor, men den försvann och när jag går in i appen eller på datorn nu så hittar jag den inte?

Erik Mörner svarar: Ja, det hela förutsätter att du klickar och köper då, det går inte att gå tillbaka i efterhand. Temu använder det här sättet för att locka in nya kunder och ofta så gäller erbjudanden du ser enbart under förutsättning att du aldrig handlat från Temu förut. De har även en del andra marknadsföringserbjudanden som svenska och internationella konsumentorganisationer vänt sig emot. Ofta är det väldigt höga rabatter och kritiken har bland annat handlat om att kontrollen av produkter ska vara bristfällig och att det ibland därmed är rent farliga produkter med undermålig kvalitet som säljs.

Mobilskal snyggare i verkligheten

Mobilskalet Gear4 Milan Snap i färgen Sunset Ombre på Iphone 14 Pro Max.

Fråga: Jag läste just din krönika om att skaffa mobilskal. Jag har också en Galaxy S22 och har aldrig använt skal men nu har jag tappat den i golvet lite för ofta och är rädd för att baksidan ska spricka. Kan du tipsa om var du köpte ditt skal?

Elias Nordling svarar: Jag köpte skalet från Holdit. Det är en svensk tillverkare och skalet är gjort i återvunnen plast. Priset var nedsatt på den bruna varianten, och jag tyckte att färgen var snyggare i verkligheten än jag trodde att den skulle vara.

Nyfiken på App Store-alternativen i IOS 17.5

Fråga: Jag är intresserad av de alternativa appbutikerna som ska komma nu, vad erbjuder dom som vanliga App Store i Iphone inte ger? Vad har hänt?

Erik Mörner svarar: Ja, inte så mycket har hänt. Anledningen för en apputvecklare att erbjuda sin app via en annan butik än Apples är att de slipper avgifterna, men de drabbas istället av andra avgifter. Jag har testat en av dessa nya appbutiker, Altstore och fortfarande nu, veckor efter släppet har den enbart två appar i hela butiken, så någon flykt från App Store ser vi inte.

Läsplatta bra idé?

Fråga: Jag funderar på att skaffa en läsplatta att läsa e-böcker på. Vad är för- och nackdelarna?

Elias Nordling svarar: En läsplatta har normalt en e-pappersskärm som fungerar utan belysning, i direkt solljus är den trevligare att läsa på än en mobilskärm. Kontrasten är oftast lite sämre än en mobilskärm och skärmen har långsam respons. Jämfört med att läsa en bok på papper är kontrasten inte lika bra, och den långsamma responsen gör det tröttsamt om du behöver bläddra fram och tillbaka. En läsplattas värde avgörs därför av hur jobbigt du tycker det är att läsa på mobilskärm och om det är värt att skaffa en pryl till för att slippa det.

Satellitmeddelanden utan förhinder

Fråga: Jag köpte en Motorola Defy Satellite Link för att kunna skicka textmeddelanden när jag seglar. Nu har jag förstått att Bullitt som står för satellittjänsten gått omkull. Är det bara att slänga pucken jag köpt nu?

Elias och Erik svarar: Visserligen har Bullitt gått i konkurs men satellitmeddelandetjänsten drivs numera vidare av bolaget RCD 2023 Limited och fungerar som tidigare oavsett om du använder Motorolas GPS-puck för Ios och Android eller om du har telefonerna Cat S75 eller Ulefone Armour 23. Detta bolag har sagt att de fullföljer ingångna avtal och för de som tecknar ett nytt abonnemang idag gäller de priser som visas på tjänstens hemsida på https://bullitt.com/en-us/plans/

Smarta ringar i vilka storlekar

Fråga: Til unge, smale tenåringsjente-fingre og til litt eldre, fyldige herre-fingre ... one size fits all?

Erik Mörner svarar: Nej. Samsung Samsung Galaxy Ring till exempel kommer i 9 olika storlekar som vi såg när vi fick förhandstitt och ser vi till konkurrenterna, de som dominerar idag, så finns Ouras ring i 8 storlekar. Där kan man välja (gratis) ett litet paket som används för att mäta fingret och därmed vara säker på att du får rätt storlek.

Appen har somnat

Fråga: Jag har en Androidmobil med Dropbox som jag synkar mina kamerabilder mot, men häromdagen upptäckte jag att appen slutat synka. Vad beror det på och hur får jag igång synkningen?

Elias Nordling svarar: Android har flera strömsparfunktioner som missgynnar appar som behöver kunna fungera i bakgrunden men som man sällan öppnar. Dropbox är en av dem, och de har själva en lösning. Gå in i inställningarna för kamerauppladdningar och slå på “kontinuerliga kamerauppladdningar” så slipper du problemet. Dropbox är inte den enda appen som kan råka ut för det, och har du liknande problem med andra appar kan du gå in i batteriinställningarna för appen och välja “inga begränsningar”.

Android kan också försätta appar i djupt viloläge om de inte använts på länge. Då försvinner alla behörigheter och appen jobbar inte alls i bakgrunden. Under batteriinställningarna i mobilen kan du hitta appar i djupt viloläge och väcka dem igen.

Pixel-problem

Fråga: Hej! Jag vill ta upp en bekymmersfråga som jag vet är vanligt förekommande bland Pixel-användare. Kanske kan ni ifrågasätta dem?

Problemet är att samtal ibland inte kommer fram till Pixel-mobiler, och i bästa fall får mottagaren endast ett meddelande om ett missat samtal. (Jag har testat alla möjliga lösningar, utan att problemet kommer tillbaka igen).

Det är frustrerande att uppleva att det är oregelbundet om samtal når fram eller inte. Efter att ha gjort en del research online verkar det som att fler personer också upplever detta problem, men det verkar som att Google inte har tagit itu med det på ett tillfredsställande sätt. Att försöka få hjälp via supporten är lönlöst då man bara får chatta med en AI robot.

Pixel 8

Jag undrar om ni kan ta upp detta med Google och fråga när de planerar att åtgärda det? Dessutom skulle jag vilja veta vad vi som har detta problem kan göra. Är det möjligt att reklamera telefonen, och i så fall, vem bär ansvaret - återförsäljaren eller tillverkaren?

Personligen har jag använt en Pixel 7 i ett år nu, och det har varit fylld med en mängd olika problem. Tidigare hade jag en Huawei P30 Pro som jag aldrig upplevde problem med, tills Google bannade dem...Jag har inte upplevt det själv när jag testat men som du säger är det nog oregelbundet och svårt att så att säga felsöka eller provocera fram. Google är ganska dåliga på att ge svar generellt men vi kan ju göra ett försök. Jag blev så förbannad idag så jag gick och köpte mig en Iphone idag!! Känns fruktansvärt! Haha.

Erik Mörner svarar: Jag har inte upplevt det själv när jag testat men som du säger är det nog oregelbundet och svårt att så att säga felsöka eller provocera fram. Google är ganska dåliga på att ge svar generellt men vi har fått besked från dem att de ska undersöka detta och återkomma. Vi har dock inte fått något svar ännu.

Skräpmeddelanden från webbsajter

Fråga: Min mobil har börjat få skräpmeddelanden från en massa webbsajter sedan min son lånat den. Hur blir jag av med dem? Det är en Motorola.

Elias Nordling svarar: Jag utgår från att ni använder webbläsaren Chrome. Många webbsajter frågar om de får skicka meddelanden om nyhetsuppdateringar och det är lätt att välja ja när man klickar bort dem. För att bli av med dem kan gå in i inställningarna i Chrome och välja aviseringar. Här kan du rätt och slätt slå av aviseringar från appen, men om du faktiskt vill ha vissa aviseringar, bara inte de ditt barn slagit på, kan du längre ner i aviseringsinställningarna välja aviseringar i app i Chrome. Här kan du se vilka webbsajter som tillåtits skicka aviseringar och blockera dem.

Tre och Telenor? (Och Tele2)

Fråga: Hört något nytt om Telenor/Tre affären?

Har ju varit liknande ihopslagningar i t.ex. Italien, Frankrike och Polen. I de fallen när två större operatörer gått ihop så har en av dem fått lämna sina frekvenser till en ny operatör. I Frankrike blev det Free Mobile, I Italien blev det Iliad och i Polen blev det Play.

Det skulle sannolikt bli en ny operatör i Sverige med om Tre och Telenor slås ihop.

Free, Iliad och Play ägs tydligen alla av samma koncern. De får gärna komma till Sverige med i mitt tycke eftersom de har mycket lägre priser än de stora operatörerna. Iliad tar t.ex. €10 i månaden för 180 GB data och obegränsat med samtal och SMS. Free tar €13 för 140 GB?

Erik Mörner svarar: Nä inte hört något mer och Tre satsar ju rätt mycket nu med en kampanj om att de har bättre täckning än folk tror traditionellt så jag ser ingen sammanslagning i närtid.

En del av de priser du anger verkar vara tidsbegränsade så att de till exempel bara gäller första året och sedan höjs, men trots det verkar de även sen vara relativt förmånliga ja. Koncernen som äger Free, Iliad och Play är ju förresten samma ägare som nyligen gick in som storägare i svenska Tele2 när Kinnevik sålde sin ägarandel. Så de har alltså redan kommit till Sverige. Återstår att se vilket avtryck de gör i Tele2.