Bland de första i världen

Första intrycket: Vi har provat Samsung Galaxy Ring

Som en av de första i världen har Mobil fått prova Samsung Galaxy Ring.

Publicerad Uppdaterad

Det handlar fortfarande om en tidig prototyp och det är många uppgifter om Galaxy Ring som fortfarande är hemliga. 

Jag får, som en av ett fåtal speciellt inbjudna, prova Galaxy Ring. Vi presenteras ett smörgåsbord av ringar i tre olika färger. Det är sober design i guld, silver eller svart och alla tre färgalternativen har liknande design. Jag får inte ta några bilder när jag provar ringen. Den finns i storlekar som benämns från 5 till 13. 

Hon Pak

Det är framförallt stil och design som är i centrum här. Och sömnmätning. Nyttan är mer påtaglig under sömn än på dagtid även om ringen ska eller bör bäras dygnet runt. Utöver sömnmätning mäter ringen till exempel rörelse, steg, blodets syresättning och pulsen. Ringen riktar sig till de som inte har lockats av smarta klockor. Samsungs idé, får vi veta, är att när sensorer finns men ingen vill bära dem, så är det onödiga sensorer. Ringen handlar alltså om att erbjuda alternativ för den som inte vill bära en smartklocka. 

Du kan använda ringen samtidigt som en smartklocka eller ensam. Faktum är att ringen, trots sitt kompakta format, kan mäta en del saker som klockan inte kan mäta. Vi får av Dr. Hon Pak som vi träffar veta att ringen mäter andningsfrekvens, puls och nattlig rörelse när du ligger i sängen. När jag tittar på ringens insida ser jag vad som ser ut som tre olika sensorer och vad jag gissar är en laddningsanslutning. 

En hel del av mina frågor förblir obesvarade. Dr. Hon Pak som är ansvarig för tjänster inom hälsa på Samsung vill inte berätta om ringens batteritid, mer än att han säger att “du kommer vara nöjd” när jag pressar honom och ber om i alla fall en antydan till vilken batteritid vi kan vänta oss, en dag eller en vecka? Senare har dock Samsung bekräftat för koreanska medier att ringen har en batteritid på 5-9 dagar innan den behöver laddas.

När jag frågar om vilken den största utmaningen varit när ringen tagits fram får jag en beskrivning av målgruppen. 

 – Det har handlat om att förstå användarnas behov, vi har hört deras önskemål. Galaxy Ring tillgodoser ett behov av att ha en bekväm produkt som inte pockar på din uppmärksamhet eller är obekväm. Mer om komfort och att den ska vara bekväm än om tekniken och vad ringen i sig kan mäta, säger Hon Pak.

Jag blir positivt överraskad när jag får prova ringen. Det handlar bara om hur ringen känns på fingret. Formen är lätt konkav på utsidan. Jag får ingen insyn i exakt vilka mätvärden som den samlar in. Eller hur det åskådliggörs i telefonens Samsung Health. Den känns i alla fall bekväm, som en produkt man inte ens tänker på att man har på sig och betydligt mera osynlig än en klocka. Ringen är väldigt lätt.

Vi får inte veta någon lanseringsdatum, annat än att ringen kommer under andra halvåret i år. Det låter därmed som den släpps samtidigt som årets vikbara generation av Galaxy Flip och Fold.