https://www.mobil.se/tips-tricks/b-sta-tipsen-till-ios
556758
Tips & Tricks
Tips och tricks

Bästa tipsen till IOS

Offlinekartor i Apple Maps, låna böcker i mobilen, hur du fixar biljetterna till Passbook och lite batterispartips är vad vi har att lära dig som Ios-användare idag.

Sida 1: Batteri & Passbook

Avsluta appar ger sämre batteritid

Det låter kanske motsägelsefullt, men faktum är att funktionen för att tvinga appar att avslutas i Ios gör att du får sämre batteritid. Låt oss förklara. När du använt en app och trycker på hemknappen på din Iphone sparas den appens nuvarande läge i telefonens arbetsminne. Nästa gång du ska starta appen laddas den in från arbetsminnet och du kan fortsätta där du var. Så långt allt väl. Appar som ligger och vilar i arbetsminnet drar enligt Apple inget batteri och när arbetsminnet är fullt uppger Apple att appar avslutas på ett smart sätt så att arbetsminnet hela tiden är tillgängligt för nya appar som behöver det. Det som skapar problem är när du istället för att bara trycka på hemknappen dubbelklickar och sveper appen ut från skärmen, alltså tvingar den att avslutas. Det här kan vara användbart i några få fall när appen i fråga har låst sig eller stött på andra problem, men i regel ska man alltså undvika att använda den här funktionen för att avsluta en app. Det gör att nästa gång du startar appen i fråga måste den laddas in från lagringsminnet och det tar betydligt längre tid och mer kapacitet av telefonen, vilket är det som får batteriet att dra ur snabbare.

Ett annat tips till den som oroar sig för batteri­tiden är faktiskt att ta bort visningen av batteri­procent (Inställningar – Allmänt – Användning) i skärmen. Det kan nämligen vara så att den som ständigt tänder telefonens skärm för att se hur mycket batteriet dragit ur på det sättet får batteriet att dra ur ännu snabbare, eftersom skärmen är en av de delar som drar allra mest ström. 

Biljetterna i mobilen med Passbook

Boardingkort till flygresan kan du spara i din Iphone och faktum är att Apple har en egen app för just det. Den finns från start i ­Iphone från och med Ios 6. Fördelen är framför allt att de är lätt tillgängliga och dyker upp direkt på startskärmen någon timme innan ditt flyg går. Du behöver alltså bara ta fram mobilen när du ska igenom säkerhetskontrollen och vips så finns rätt dokument direkt i startskärmen, förutsatt så klart att batteriet är laddat och telefonen är igång.

Alla flygbolag är ännu inte med och erbjuder detta, men bland de medverkande finns SAS, Lufthansa, United, Air France, KLM och British Airways.

1. För att få dina boardingkort i Passbook-appen måste du först ladda ner flygbolagets app. Det är därifrån du så att säga laddar in boardingkortet till Passbook.

2. När det är dags att checka in på planet, vanligtvis ett dygn före avgång, så gör du det i flygbolagets app och väljer vilken sittplats du vill ha.

3. Det kan fungera lite olika beroende på vilket flygbolag det gäller, men vanligtvis får du i sista steget tillsammans med din bekräftelse möjligheten att öppna ditt boardingkort direkt i Passbook.

Sida 2: Låna böcker & offlinekartor


Låna e-böcker på biblioteket

Sommaren lämpar sig så klart väl för att läsa böcker och ett smidigt sätt att göra det är i din Iphone eller ännu hellre i en Ipad med den större skärmen. Du har kanske tittat i Apples egen e-bokhandel Ibooks, men faktum är att du inte behöver köpa e-böcker utan kan låna helt gratis från ditt bibliotek. Det fungerar ungefär som att låna en vanlig pappersbok, men för att låna en e-bok behöver du inte ta dig till biblioteket. Du kan faktiskt surfa in på bibliotekets sida direkt i din Ios-enhet och ladda ner dina lånade böcker var du än är. För att komma igång behöver du ett lånekort och inlogg till bibliotekets sida vilket du får av ditt bibliotek.

1. När du har ditt lånekort och inloggningsuppgifter behöver du skaffa ett Adobe-ID. Biblioteken skyddar sina böcker med kopieringsskydd på det sättet, så att man inte ska kunna läsa böckerna efter att lånetiden gått ut. Har du inte redan ett Adobe-ID så skaffar du det enkelt på adressen http://bit.ly/skapaadobeid och när du har ett är det dags att ladda ner appen som behövs.

2. Apples egna Ibooks-app duger inte för att låna e-böcker, utan nu krävs istället appen Bluefire Reader som är gratis att ladda ner i App Store.

3. När du har laddat ner Bluefire Reader ska du logga in i appen med hjälp av ditt Adobe-ID. 

4. Med detta avklarat är du redo att börja låna böcker. Ha lånekortet tillgängligt och ta dig till ditt biblioteks sida. Du hittar enkelt dit genom att börja på http://www.elib.se/bibliotek/ och klicka dig vidare. När du kommit till ditt bibliotek loggar du in och så kan du börja leta efter de böcker du vill låna.

5. Det är enklast att söka efter böcker och ladda ner direkt från den enhet där du ska läsa boken. När du hittat en bok att ladda ner klickar du på nedladdningslänken och får då upp en ruta som frågar om du vill öppna länken i Bluefire Reader, vilket är precis vad vi ska göra. Nu laddas boken in i din läsapp och där ligger den sedan tillgänglig tills lånetiden går ut.

Karta offline på semestern

I utlandet är det viktigt att tänka på vad man använder telefonen till. De flesta känner nog numera till att det kan vara väldigt dyrt att använda datatrafik i utlandet och kartor i ­Iphone laddas ner via mobilnätet, vilket gör just kartorna till en stor potentiell pengatjuv på utlandssemestern. Lyckligtvis finns det sätt att komma undan detta. Först och främst ska vi klarlägga att du kan få GPS-position även när din telefon inte har datauppkoppling. Det kan ta lite längre tid för telefonen att hitta sin position eftersom den inte har samma hjälp av mobilnätet som hemma i Sverige, men vänta lite och ställ dig med fri sikt uppåt så hittar den snart rätt plats. För många städer i världen finns det speciella turist-appar och digitala guideappar (Mtrip till exempel) som du kan ladda ner för att kunna se kartor när du är nerkopplad, men även Apples egen kart­app och Google Maps, som du bör ladda ner, kan hjälpa dig en bit på traven.

I Apple Kartor: Apples kartapp har ingen egentlig funktion för att ladda ner kartor att användas när du är nerkopplad, men om du zoomar in och ut på det område du vill besöka medan du fortfarande är hemma eller har wifi så sparas det området i appen. Ute på stan utan datauppkoppling kan du sedan se både din position och kartområdet i appen. Kompass fungerar också utan datauppkoppling, men vägbeskrivningar får du tyvärr klara dig utan.

I Google Maps: Sedan den senaste uppdateringen av appen Google Maps så har faktiskt Google ett välfungerande läge för offline-kartor. Det är lite svårt att hitta, men när du valt ut ett kartområde kan du spara det för visning utan datauppkoppling och du kan ha flera områden sparade samtidigt.

1.   Börja med att trycka på symbolen med den lilla gubben uppe till höger för att öppna din personliga profilsida. Här hittar du din sökhistorik och längst ner läget för offline-kartor. Det är här du sparar de kartbitar du vill ha och hanterar de du tidigare sparat.

2. För att spara ett nytt kartområde väljer du det i menyn och zoomar sedan till det område du vill spara. Om området du valt är för stort för att det ska kunna sparas får du meddelande om det och när området kan hanteras är det bara att trycka på »Spara« längst ner på skärmen. Vill du ha ett större område än vad som stöds kan du dela upp ditt område i två olika kartbitar och spara separat.

3.  Se till att du är uppkopplad via wifi när du sparar dina kartor så går det snabbt och du slipper förbruka din mobila datapott. När kartan är sparad skickar Google Maps dig tillbaka på kartan till din nuvarande position. 

4. Vill du prova din nedladdade karta innan du beger dig utomlands kan du sätta telefonen i flygplansläge och sedan starta Google Maps igen för att se vad som är tillgängligt och vad som inte är det.

Relaterade artiklar