Lista: Widgetar till Android

Inte bara väder

Att fylla startskärmarna på androiden gör dig till en alltid välinformerad varelse. Vi guidar till några guldkorn i widgetdjungeln.

Publicerad Uppdaterad

Bankdroid

Se ditt banksaldo direkt på startskärmen. Bankdroid klarar att logga in på de flesta svenska banker (och även Paypal), så du kan även använda den för att hålla koll på bensinkortet. Du kan välja vilken storlek och hur mycket information du vill ha i widgeten, och tycker du att det är pinsamt hur lite pengar du har på kontot kan du lösenordsskydda den eller ställa in den så att den bara visar saldo om du trycker på den. Själva appen ger dig också notifieringar när pengar kommer till eller dras från ditt konto.

Pris: Gratis

Betyg: 5

Calendar Pad

Tycker du att kalenderwidgeten för din Androidmobil ger för dålig översikt? Det tycker i alla fall vi. Calendar Pad är knappast någon skönhetsupplevelse, men är det informationen i almanackan du vill åt med ett ögonkast är den överlägsen både standardwidgeten i Android och de flesta av mobiltillverkarnas egna kalenderwidgetar. Du kan välja själv vilken storlek och format du vill att widgeten ska ha, och om den ska ha dags-, månads- eller veckovy, och särskilt det sistnämnda är efterlängtat. Betalversionen av widgeten ger lite fler inställningar och möjligheter att välja färg, men ful är den fortfarande.

Pris: Gratis/14 kr

Betyg: 4

Mobisle Notes

Anteckningar direkt på startskärmen är alltid populärt, och Mobisle Notes har en av de enklare och snyggare lösningarna. Man kan göra både anteckningar och att göra-listor. Trycker man på en anteckningslapp går man in och redigerar, men checklistorna kan man bocka av direkt på startskärmen. Man kan också mejla anteckningar. Betalar man för pro-versionen synkar anteckningarna mot Google Docs så att du kan komma åt anteckningen både i mobilen och datorn. På minussidan är att widgetarna rymmer ganska små mängder text eller att göra-punkter, och de kan inte skrolla.

Betyg: 4

Pris: Gratis/16 kr

Super Compass

Kompass-app med en bra och snygg widget som visar åt vilket håll norr är, utan att du behöver aktivera den på något vis. Du kan själv välja kompassens utseende. Eftersom den är kinesisk kan du bland annat få en kompass från Han-dynastin där nålen pekar söderut. Har dock en viss tendens att låsa sig.

Betyg: 3

Pris: Gratis

SL Realtid

För folk som reser kommunalt i Storstockholm. En liten miniversion av tunnelbaneskylten som visar när nästa tunnelbana kommer, komplett med roterande rad under för efterföljande tåg. Du kan välja mellan flera storlekar och utseenden. Du kan lägga in flera olika stationer i widgeten (till exempel hemma och jobbet) så visar den tavlan för den närmaste stationen och avståndet till den i meter. Du kan inte lägga in olika riktningar för samma skylt, men det går förstås att lägga in flera widgetskyltar för olika riktningar. Gratisversionen tillåter max 2 widgetar och 2 hållplatser.

Betyg: 5

Pris: Gratis/19 kr

Final Countdown

Har du något viktigt datum som du tycker att det vore kul att ha en nedräkning till finns det gott om widgetar för det. De flesta visar bara hur många dagar det är kvar till händelsen, och skiljer sig främst till utseendet, men Final Countdown ger lite puls genom att även räkna minuter och sekunder. Betalversionen ger en större klocka.

Betyg: 3

Pris: Gratis/7 kr

Open Signal Maps

För den som verkligen vill ha koll på mottagningen. Visar riktning och signalstyrka för närmaste mobilmast. Du kan även få upp en karta över masterna i närheten, en graf över signalstyrkan över tiden och dela med dig av dina mätningar till en öppen databas.

Betyg: 4

Pris: Gratis

Ramdroid

Enkel funktion: Visar hur mycket ledigt ram-minne du har på din telefon. Du kan ställa in själv om den ska mäta kontinuerligt och i så fall hur ofta, eller bara när du ber om det. Allt för att du själv ska kunna välja nivån på batteriförbrukningen.

Betyg: 3

Pris: Gratis

Wikipedia: On this day

Är du en riktig kalenderbitare som älskar fakta som börjar med »På denna dag för 505 år sedan …« känner du säkert till att Wikipedia har en sådan katalog över händelser. Den här widgeten gör att du från Wikipedia får upp en slumpvis händelse som hände på detta datum i historien. Pilknappar gör att du kan bläddra mellan händelserna. Klickar du på widgeten kan du öppna relaterade Wikipedia-artiklar.

Betyg: 4

Pris: Gratis

Moon Phase Widget

Tycker du att det är roligt att hålla reda på i vilken fas månen är för tillfället kan du få det snyggt visat på någon av dina startskärmar med denna widget. Klickar du på den får du se månfaserna för de närmast kommande dagarna.

Betyg: 3

Pris: Gratis

Wapedia

Vill du verkligen snabbt briljera med dina kunskaper duger det inte att slå upp Wikipedia i mobila webbläsaren, eller ens ha en Wikipedia-app i mobilen, du behöver ett sökfält till Wikipedia direkt när du slår på mobilen. Appen Wapedia har just en sådan widget. Du kan även koppla den till andra wikis, inte bara Wikipedia, och det finns en röstsökfunktion, som dock inte fungerar på svenska.

Betyg: 4

Pris: Gratis