Dyrare i Sverige

Apple höjer priset på Iphone

Så här såg priserna ut efter höjningen.
Såhär såg priserna ut före höjningen.

Dagen efter Apples lansering av nya prylar höjer företaget priserna på flera produkter i sitt utbud.

Publicerad Uppdaterad

Jämförelser genom webarchive visar direkt hur priserna har förändrats efter gårdagens produktlansering.

Höjningen innebär för de flesta en enkel prishöjning, men de som vill investera i  en Macbook Pro och Macbook Air kommer att få en variant med uppgraderad hårdvara. Det rör sig bland annat om snabbare flash-lagring och en starkare processor.

Macrumors släppte tidigare en rapport som sade att priserna nu ska vara högre, bland annat på de föregående nämnda Macbook-produkterna, Iphone, Ipad och Ipod Touch. Förutom Sverige ska priserna ha ökat i ett flertal andra länder, inkluderat Danmark, Finland, och Frankrike. 

Vid en jämförelse mellan de tidigare priserna och nuvarande finner vi att Iphone 6 och Iphone 6 Plus mycket riktigt har ökat markant i pris. En Iphone 6 med 16 gigabyte lagringsutrymme brukade kosta 6 395 kronor men har gått upp i pris med nästan 15 procent och kostar nu 7 495 kronor. Iphone 6 Plus samt båda telefonernas versioner med mer utrymme har alla ökat i pris med över tusen kronor.

Ipod Touch kan vi också bekräfta har gått upp i pris. Samtliga versioner av den har ökat i pris med mellan 500 och 600 kronor.

Surfplattorna som också rapporteras att de höjts i pris syns det ännu ingen skillnad på i Apples webbutik, men det kan vara så att sidan inte har uppdaterats med korrekt information ännu. Som Macrumors poängterar kan priserna ha justerats för att anpassa sig till den starka dollarn så det vore logiskt om priserna på surfplattan följer samma bana som resten av produkterna.