Smarta hemmet

 • Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

 • Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

 • Det verkar som om Tomtom har svaret på vad som är nästa steg för stegräknarna.

Förra toppmodellen nu som mellanpris

Test: Sony Xperia M5

Det är mobiltelefoner som Sony Xperia M5 som gör toppmodellerna omoderna.

Publicerad:

24 mar 2016 - 11:31

Uppdaterad:

24 mar 2016 - 12:26

När jag skriver det här har jag precis kommit hem från årets stora mobilmässa, Mobile World Congress i Barcelona. När jag packade inför mässan visste jag att det skulle bli långa dagar, mycket mobilanvändande, och långt mellan laddningarna. “Jag tar med mig en Sony” tänkte jag, och eftersom jag höll på att testa Xperia M5 blev det den.

Förutom att på detta sätt påpeka att jag testat Sony Xperia M5 ovanligt rigoröst så vill jag lyfta fram att Sony har ett välförtjänt rykte av bra batteritid på sina mobiler. Man lovar två dagars batteritid vid normal användning.

Och visst var jag nöjd med batteritiden på Sony Xperia M5, men det mest intressanta med mitt tunga användande av mobilen var att jag inte en enda gång tänkte på att det var en mellanprismodell jag använde, inte en toppmodell. Xperia M5 kostar lite drygt hälften av vad de nya toppmodellerna går för.

Och vad får jag välja bort för det? Materialkvalitet kan man tänka. Sony Xperia M5 ser i mångt och mycket ut som 2014 års toppmodell Xperia Z3, men ramen runt mobilen är av plast i stället för metall. Baksidan är dock av glas precis som på Z3, och i praktiken är skillnaden i upplevelsen så marginell att det inte går att säga att Xperia M5 känns billigare. Xperia M5 är också vattentät vilket man inte kan säga om alla toppmodeller i dag.

5-tumsskärmen med full-HD-upplösning är något mindre än på Xperia Z3, vilket man främst märker på att det är lite mer tomma ytor i över- och nederkant, men återigen är det snabbt glömt.


Kameran brukar vara det som mer än något annat skiljer toppmodeller från mellanpris när det gäller mobiltelefoner. Kameran i M5 har samma megapixeltal som Z3 och jag misstänker först att det är samma kamera, men en jämförelse visar att så inte är fallet, och kameran i M5 är något mer vidvinklig. Annars är kvaliteten fullt jämförbar. Så när jag får slut på batteri till systemkameran på mässan övergår jag till att fotografera med Xperia M5, med fullt habilt resultat. Kameran är inte riktigt lika bra som de senaste toppmodellernas, men i nivå med de innan. Värt att notera är också att mobilen har avtryckarknapp för kameran.

Ser vi på övriga specifikationer hittar vi ett åttakärnigt 64-bitarschipset från Mediatek i mobilen. I prestandatester hamnar vi återigen på nivå med Sony Xperia Z3. Jämfört med nyare toppmodeller är det framför allt 3D-grafik som inte når upp i samma nivå, men å andra sidan blir mobilen aldrig varm. Kommer du inte att spela 3D-spel kommer du aldrig att märka av några begränsningar av mobilens processorer.

Senaste Apple-testet

Färskaste Android-testet

Senaste Windows-testet

Spännande tillbehör

Senaste Samsung-testet

Senaste Sony-testet

Ios - senaste testet

Nya surfplattor

Heta armband och klockor

Senaste telefon-testet

 
 • Kompromisslöst kvalitetsbygge

  ZTE har lyckats med konststycket att bygga en gedigen kvalitetslur med få besparingar och samtidigt hålla priset på en attraktiv nivå.

  28 sep 2016 - 10:37
 • Utmärkt träningshjälpmedel

  Fitbit Charge 2 är väldigt behändig när det kommer till att hålla koll på din träning men förväntade dig inte att det är en ”smartklocka”.

  28 sep 2016 - 10:25
 • Diskret och mångsidigt magnetfäste

  MagicMount är ett system för magnetfästen till mobiltelefoner och surfplattor, där man ansträngt sig för att göra användningsområdet riktigt brett.

  26 sep 2016 - 10:39

Mest kommenterat

Senaste testet

Hetaste apparna

 • Bantad budget

  Här har Sony skalat bort nästan allt från en redan relativt anonym mobil. Så vi undersöker vad som egentligen blir kvar.

  12 sep 2016 - 09:37
 • Minne i motvind

  I Iphone och Ipad finns ingen möjlighet att utöka lagringen med minneskort, men med Ixpand kämpar Sandisk för att ge alternativ.

  9 sep 2016 - 10:10
 • För den förvirrade prylägaren

  Tile är en liten Bluetooth-tracker som ska hjälpa dig att hålla reda på nycklarna eller luren.

  8 sep 2016 - 11:29

Senaste apptestet

Hetaste tillbehöret

 • Första mobilen med värmekamera

  Den här mobilen är först med inbyggd värmekamera och låter oss upptäcka en ny värld.

  7 sep 2016 - 08:33
 • Bitlock

  Du ska dels kunna låsa upp cykellåset med mobilen, men även ge andra tillgång till din cykel. Det fungerar nästan som tänkt.

  5 sep 2016 - 17:25
 • Smartare än den ser ut

  Relativt liten, smidig och snabb. Det är den första känslan man har efter att ha använt Honor 8 ett tag. Men efter ytterligare ett tag upptäcker man att det finns mer som döljer sig under ytan.

  31 aug 2016 - 07:31
 • Betydligt bättre

  Med Note 7 som nu gör comeback i Sverige och Europa vill Samsung göra mobilen för den som måste ha det bästa. Den lyckas med det mesta.

  23 aug 2016 - 12:15
 • Plattan som lägger sig platt

  Tangentbordsstället är inte väl konstruerat. Det är synd, för i övrigt imponerar Huawei Matebook.

  19 aug 2016 - 13:12
 • Toppkvalitet till halva priset

  Det är telefoner som denna som gör att man undrar om man inte blir svindlad av tillverkare som Samsung och Apple.

  8 aug 2016 - 09:29

Sidor

Tipsa Mobil

Vi vill ha en kontinuerlig dialog med dig som besöker mobil.se.

Skicka gärna ett mail om du har ett hett tips eller nåt spännande att berätta.

Om Mobil

Mobil är Sveriges ledande tidning och sajt inom området mobil kommunikation. 

Tidningen och sajten riktar sig till dig som skall köpa nya mobila prylar eller tjänster och dig som vill hålla koll på vad som händer i den mobila världen eller som jobbar inom mobilbranschen.

Mer om Mobil här.

Vi är Mobil

Kontakta Mobils redaktion.

Du hittar vår kontaktinformation här.

Mobils nyhetsbrev

Vårt dagliga nyhetsbrev håller dig uppdaterad om vad som händer i mobilbranschen.

Registrera dig här!