https://www.mobil.se/appar/apptips-plantnet-identifiera-vaxter-med-mobilen
567553
Appar
Den här gången funkar det

Apptips: Plantnet - Identifiera växter med mobilen

Plantnet använder algoritmer och människor för att identifiera växter som du fotograferar.

Vi har tidigare testat en app för att identifiera växter genom att du fotograferar dem, med halvuselt resultat. Plantnet fyller samma syfte, men visar sig fungera betydligt bättre.

Plantnet har koppling till forskningsvärlden, både genom algoritmerna som används för att identifiera växterna och genom att de bilder du tar bidrar till underlaget som forskarna har att tillgå.

I appen finns floror för olika världsdelar som du kan bläddra i, men det du är ute efter är förstås att plåta växten och få den artbestämd. Det som är finurligt med appen är att du kan ta flera bilder för att öka precisionen. När du tar bilderna anger du också om det är bladen, barken, blomman eller bären som är det intressanta i bilden. Har du bild på mer än en av dessa ökar chansen att det blir rätt. Men faktum är att de försök jag gör klarar appen av redan på första bilden utan att jag behöver komplettera med mer information.

Eftersom Plantnet är ett kollektivt projekt kan du om du är duktig botaniker själv vara med att bekräfta om växter blivit korrekt artbestämda.

En nackdel är dock att appen inte är på svenska. Du får alltså inte svenska artnamn på dina fynd. Det finns en wikipediakoppling i appen där du kan ta reda på vad arten heter på svenska men det kräver flera led. Eftersom appen nyligen översatts till bland annat finska finns chansen att den även kommer på svenska i sinom tid.

Ämnen

 • Plantnet

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  3.0.2
  Version (Ios):
  3.0.2
  Utvecklare:
  plantnet-project.org
  Pris (Android):
  Gratis
  Pris (Ios):
  Gratis
  Betyg
  7/10