https://www.mobil.se/appar/app-plantsnap-bra-ide-daligt-utford
567050
Appar
Identifiera växter med mobilen

App: Plantsnap - Bra idé, dåligt utförd

Att automatiskt identifiera växter är en cool idé, men det krävs en bättre app än denna.

Artificiell intelligens har i stor utsträckning kommit att handla om att känna igen motiv i bilder. I kamera-appen kan man inte göra så mycket mer med detta än att se till att färgerna blir bra, men det finns utrymme för specialtillämpningar som denna, som låter dig identifiera växter utifrån en bild från kameran.

Synd att inte appen är bättre bara. Först och främst är appen maskinöversatt till svenska, och inte ens särskilt bra för att vara maskinöversatt. Svenska artnamn är förstås inte att tänka på, men ibland är det så illa att man nästan får gissa vad appen menar.

Latinska artnamn finns och hjälper, men sen ska appen pricka rätt också. Jag provar med några enkla krukväxter hemma. Hälften av tiden får jag upp en lista med förslag som innehåller rätt alternativ, om än inte nödvändigtvis som förstahandsvalet. Hälften av tiden får jag resultat som är helt uppåt väggarna. Resultater blir i alla fall inte sämre utomhus. Den blommande häggen identifieras korrekt på andra försöket, medan rönnen klassas som giftig murgröna.

Appen är formellt sett gratis, men du får ett mycket begränsat antal identifieringar innan du måste vänta 10 timmar på att göra fler, låsa upp premiumversionen eller titta på tre reklamfilmer för att få tre bilder till identifierade. Detta efter att du redan blivit Reklambombarderad av appen. Prenumerationspriset är 10 kr/mån och resultatet av provperioden inger inte förtroende, så jag avstår.

Ämnen

 • Plantsnap

  Operativsystem:
  Android, Ios
  Version (Android):
  2.01.08
  Version (Ios):
  2.01.21
  Utvecklare:
  Plantsnap
  Pris (Android):
  10 kr/mån, gratis prova på
  Pris (Ios):
  10 kr/mån, gratis prova på
  Betyg
  3/10