Aktiv brusreducering och högupplöst ljud

Test: Nothing Ear 2 – mer än unika hörlurar

Nothing överraskade med sina första hörlurar och med de här nya Nothing Ear 2 lägger de till framförallt stöd för högupplöst ljud, men de har också ett högre pris.

Publicerad Uppdaterad
Betyg:
7/10
Designen
Högupplöst ljud
Klarar fukt
För skarpt, högt ljud bekräftar anslutningen

Du styr hörlurarna till stor del genom olika tryck-kommandon på hörlurarnas pinnar. Vad som händer när du till exempel dubbeltrycker, trycker och håller in eller trycker tredubbelt kan du ställa in och anpassa själv i appen. Det går förutom att byta låt, svara på samtal och aktivera röstassistent även att styra volymen genom tryck. Det är en förändring från föregångarens svep på pinnen för att ändra volym och tryck istället eliminerar ju risken för att du när du sveper även råkar putta hörluren ur örat.

Jag testar hörlurarna både med Nothings egen telefon Phone 1 och med en Iphone. I Iphone blir jag alltså utan stödet för högupplöst ljud, men appen som sköter många av inställningarna finns till både Android och Iphone.

Med appen kan du göra en rad olika personliga anpassningar. Den första är rimligen att testa passformen för hörlurarnas gummipluppar. Det följer med tre olika storlekar och efter att ha testat flera av dem och även justerat hur lurarnas position i örat lyckas jag till slut hitta ett par där inte bara jag själv är nöjd med passform utan även appen signalerar att de passar.

Personanpassat

Både brusreduceringen och ljudet kan personanpassas utifrån din hörselprofil. Ett litet hörseltest spelar upp brus och ett återkommande pip som efter ett tag blir svagare och försvinner in i bruset. Först får jag göra testet med ljud i båda öronen, sedan separat med ett öra i taget och när det är klart har ljudet anpassats till min hörsel. Jag kan inte påstå att jag hör särskilt mycket skillnad, men ja, ljudet är bra.

Jag var väldigt nöjd med ljudet i föregångarna Ear 1 och Nothing Ear 2 innebär en förbättring. Hörlurarna har stöd för högupplöst ljud med LHDC, ett alternativ till LDAC. Den teknik som hörlurarna använder för högupplöst ljud finns det stöd för inte bara i Nothings egen Phone 1 utan även i en rad andra Androider, till exempel Xiaomi och Oneplus, men stödet är tyvärr inte lika brett som för LDAC.

När jag lyssnar på musik i Nothing Ear 2 är jag riktigt nöjd med ljudet. Det är både välbalanserat och detaljrikt, det särskilt då med högupplöst ljud aktiverat. Med equalizern i appen kan jag anpassa ljudet och få till exempel mer bas, antingen genom att välja någon av de färdiga profilerna eller välja manuellt.

Appen låter dig förutom vad jag redan nämnt även hantera anslutning till två enheter samtidigt, vanligast kanske dator och mobil och det fungerar bra. Jag kan lyssna på musik i en enhet, börja spela en film i den andra och då växlar hörlurarna automatiskt över utan att jag behöver göra något. Smidigt. I appen ser jag vilka enheter som är anslutna och kan där tillfälligt koppla bort en för att ansluta till en sparad tredje eller fjärde enhet tillfälligt. Lurarna stödjer även Googles Fastpair så när jag packar upp en ny telefon föreslår den automatiskt att jag ska ansluta till lurarna eftersom de är associerade med mitt Google-konto. Med appen kan jag även använda funktionen för att hitta hörlurarna. Det förutsätter att de är anslutna till telefonen med bluetooth och gör att du kan spela ett högt ljud i respektive hörlur för att enklare lokalisera den om den till exempel ramlat in under soffan eller ligger bakom gardinen. I en tyst lägenhet hörs det bra, så jag kan hitta lurarna även om de ligger i rummet bredvid. 

Samtalsljudet i lurarna är generellt rätt bra, men när jag utmanar hörlurarna lite, till exempel då det kommer en vindpust till exempel, kan det hända att min röst försvinner eller blir svår att höra för den jag pratar med.  

Nothings Ear 2 har aktiv brusreducering och den märker jag av när jag till exempel går på trottoaren och lyssnar på musik när trafiken susar förbi eller när jag färdas i kollektivtrafiken. Brusreduceringen är inte så effektiv att den avskärmar mig från omvärlden, men den fyller sin funktion och gör att jag inte behöver öka volymen så mycket för att överrösta ljud i min omgivning. 

Unikt utseende

När det gäller formgivningen har Nothing verkligen lyckats. Det är inte mycket som förändrats sedan föregångarna och det är bra. Det är en av få hörlurar med en verkligt unik stil och det händer ganska ofta att jag ser folk ute med den första varianten. Det är en bedrift att göra ett par hörlurar som faktiskt skiljer ut sig från mängden. Såväl formgivning som funktion och ergonomi då känns ovanligt genomtänkt både när det gäller etuiet och själva hörlurarna. Laddetuiet har blivit lite mindre än i föregångarna, men skillnaden är inte jättestor, bara några millimeter. Den i stora delar genomskinliga designen gör att du kan se direkt om lurarna ligger i utan att öppna etuiet och en inbuktning i locket gör att det inte bara är lätt att greppa utan även att jag lätt känner igen dem när jag ska fiska upp dom bland andra prylar i väskan, utan att behöva titta då.

Nothings första hörlurar överraskade med att ge en bra upplevelse till ett riktigt bra pris, under 1000 kronor när de lanserades. Sedan dess har de dock prishöjts ordentligt och när de lurar vi nu testar, Nothing Ear 2, säljs är prislappen 1790 kronor. Det höjer så klart våra krav på funktion och ljud och genom framförallt högupplöst ljud och vattenskydd tycker jag att Nothing uppfyller förväntningarna. Konkurrensen är dock hårdare i den här prisklassen, så det finns gott om bra alternativ och valet är långt ifrån självklart.

Betyg:
7/10

Nothing Ear 2

Fakta Nothing Ear 2
Mått: 29,4 x 21,5 x 23,5 mm (vardera hörlur) 55,5 x 23,5 x 55,5 mm (laddningsetuiet)
Vikt: 4,5 gram (vardera hörlur) 51,9 gram (laddningsetuiet utan lurar)
Anslutning: Bluetooth 5.3
Bästa överföringsteknik: LHDC 5.0, SBC, AAC
Batteritid: Totalt 22,5 timmar inklusive batterikapaciteten i etuiet, då med ANC aktivt. Medföljande laddningsfodralet laddas via usb-c eller trådlöst.
Högtalarelement: 11,6 mm
Fuktskydd: Ja, IP54 för hörlurarna, IP55 för etuiet
Pris: 1 790 kr
Designen
Högupplöst ljud
Klarar fukt
För skarpt, högt ljud bekräftar anslutningen