Betatestare klara

100 personer får prova Googles modul-lur

Hemlighetsmakeriet fortsätter när Project Ara går in i nästa fas.

Publicerad Uppdaterad

I går presenterade Google de 100 personer världen över som blir de första utanför företaget att få testa den modulära smartphone som går under namnet Project Ara. Som Mobil tidigare berättat står Google främst för ett så kallat endoskelett, en aluminiumram som med elektromekaniska magneter (eng. electropermanent magnet) håller telefonens olika beståndsdelar på plats. Dessa moduler, som användaren ska kunna välja efter behag och byta ut då de går sönder, är upp till hårdvarutillverkare att ta fram.

Som en appstore för hårdvara
Project Ara handlar alltså om hårdvaruutveckling genom öppen källkod. Google hoppas på en utveckling liknande Androids appsystem: lättillgängligt för en mängd självständiga utvecklare, vilka snabbt driver innehåll och utveckling framåt. Nämnvärt är att Google Play och Apple App Store tar undefär 30 procent av de pengar som spenderas på appar. 

I april i år släppte Google ett utvecklarkit (Project Ara Module Developer Kit) och senare samma månad hölls den första utvecklarkonferensen. I dag har det redan, enligt Google, laddats ner över 48 000 utvecklarkit.

Men redan i oktober förra året, när projektet annonserades, vände sig Project Ara till allmänheten, vilken bjöds in att att bli en del av utvecklingen genom att i testarappen Dscout berätta hur de använder sin mobil och vad de hoppas på genom Project Ara. De 100 mest aktiva deltagarna lovades en första version, gratis, av modulär-luren. Det kan jämföras med de 1 500 dollar som Google Glass-utvecklare måste betala. 

I går, nio månader senare, hade över 90 000 personer i 111 länder anmält sig och deltagit. Och Google presenterade på sin Dscout-sida de 100 lyckliga betatestarna. Listan togs snabbt bort, av stöldrisk får man förmoda, men The Inquierer hann notera att fem av dem bor i Storbritannien. När betaprovarna får sina telefoner, vad uppdraget exakt innebär och hur länge det pågår är inte känt.

Många hinder kvarstår
I januari 2015 ska den första Ara-telefonen börja säljas för endast 50 dollar, lovade Google under utvecklarkonferensen i april. Men många utmaningar återstår. Project Ara-chefen Paul Eremenko visade för första gången upp telefonen för allmänheten på årets Google I/O - men fick den inte att fungera. Googles och Project Aras operativsystem Android stöder inte heller ännu dynamisk hårdvara. Google vill dessutom ta ett steg tillbaka och låta hårdvaruutvecklarna se till att Project Ara fortlöper, men måste samtidigt få dem att skapa tillräckligt många olika moduler för att göra telefonen attraktiv  för konsumenter - det vill säga se till att hårdvarutillverkarna får betalt för sitt jobb.