Upptäckt på kinesisk app-butik

Android-virus lurar användare på pengar

Kinesiska användare har drabbats av ännu ett virus för Android-plattformen.

Publicerad Uppdaterad

Det är riskfyllt att tanka hem applikationer för Android från app-butiker som inte är Googles egna, särskilt om man besöker app-butiker ämnade för kinesiska användare. Nyligen rapporterades en trojan som kan användas för att ta över mobiltelefonerna spridas via kinesiska app-butiker. Nu har det hänt igen och den här gången är det en skadlig programvara som getts namnet  "MSO.PJApps" som upptäckts.

Den skadliga programvaran försöker när den är installerad koppla upp telefonen mot olika sajter och skickar textmeddelanden innehållande identitetsinformation om telefonen och sim-kortet till sajterna. Programmet börjar även prenumerera på olika betaltjänster utan att användaren märker av det förrän räkningen kommer.

Så skyddar du dig

Viruset upptäcktes av NetQin Mobile Security Company och för att skydda sig mot virus ger företaget bland annat följande tips:

- Ladda bara ner program från pålitliga källor så som Android Market. Se till att läsa igenom betyg och omdömen från andra användare innan nerladdning.

- Kolla alltid igenom vilka funktioner som applikationen du laddar ner får tillgång till i telefonen. En applikation ska inte efterfråga funktioner som den inte bör ha någon användning av.