Antivirusprogram smittar telefonen med virus

Publicerad Uppdaterad

ExoVirusStop heter programmet, som också finns som ett "äkta" antivirusprogram. Men på vissa hemsidor där programmet kan laddas ner gratis är programfilen modifierad.

Det nya viruset har fått namnet Doomboot G. Namnet anspelar på att telefonen är dödsdömd nästa gång den startar om. Efter omstart blir telefonen oanvändbar.

När programmet installeras så passar den manipulerade installationsfilen också på att lägga in flera virus på mobiltelefonen. Antivirusprogrammet hittar dessa virus och ber dig att starta om telefonen för att programmet ska kunna ta bort virusen. Problemet är att Doomboot-viruset samtidigt förstört vissa systemfiler så att telefonen inte kan starta igen när du väl stängt av den.

- Så snart du startar om telefonen blir den oanvändbar och kan inte starta igen, säger Per Hellqvist, säkerhetsexpert på Symantec till Mobil.

I nuläget finns inget antivirusprogram som kan rädda mobiltelefoner som smittats med det nya viruset, men Per Hellqvist säger att det håller på att tas fram.

Enda räddningen för den som fått sin telefon skadad av viruset är att lämna in telefonen på service för en total ominstallatioon av mjukvaran i telefonen.

Doomboot G kan drabba mobiltelefoner med Nokias system Series 60. Det är alla Nokias lite mer avancerade telefoner som kör detta system, bland annat Nokia 6630, Nokia 6680, Nokia 6260 och Nokia N70.

Doomboot G är dock inte i sig ett virus, och sprids alltså inte av sig själv. Det krävs att användaren själv installerar "antivirusprogrammet" för att bli smittad med virus och få sin telefon skadad.