Bäst och billigast i operatörernas prisdjungel

Intresset för mobilt bredband fortsätter att öka och usb-modemen toppar alltjämt försäljningslistorna. Vi har listar de aktuella alternativen och reder ut vilka faktorer som är viktiga när du ska välja rätt uppkoppling för dina behov.

Publicerad Senast uppdaterad

Det har talats mycket om hastigheten för mobila bredband. De snabbaste produkterna marknadsförs idag med hastigheten 7,2 megabit per sekund och det är viktigt att känna till att det är den teoretiskt högsta hastigheten som tekniken tillåter - vid nedladdning. När du laddar upp data är maxhastigheten mer blygsamma 64 eller 384 kilobit per sekund med undantag för några abonnemangsformer som erbjuder snabbare uppladdning med upp till 1,4 megabit per sekund.

Vilken hastighet får man i praktiken? Stiftelsen för Internetinfrastruktur, .SE, samlade under juli månad in 720 000 mätningar från sajten Bredbandskollen.se och kom fram till att medelhastigheten för 7,2-megabitabonnemangen stannar på 1,6 megabit per sekund. Det finns flera förklaringar till varför hastigheten begränsas. När många användare befinner sig inom samma område måste de dela på basstationens kapacitet. Hastigheten sjunken också med avståndet till masten - hög signalstyrka ger färre fel i överföringen och bättre fart. Näten är också olika väl utbyggda i olika delar av landet. En operatör kan erbjuda 7,2 megabit per sekund i storstäderna, men köra med 3,6 eller 0,384 megabit på mindre orter.

Hastigheten påverkas också av vilka tjänster du använder. Mobila bredband har längre så kallade ping-tider, den tid som krävs för att få svar från en annan dator på internet, och lägre uppladdningshastighet i förhållande till nedladdningshastigheten jämfört med ett fast bredband. Det gör att tjänster och överföringsprotokoll som bygger på att små mängder data skickas fram och tillbaka mellan din dator och andra servrar och datorer på nätet, till exempel onlinespel eller webbsidor med många små bilder, får relativt sett sämre prestanda jämfört med att exempelvis ladda ned en film. Den lägre hastigheten på 384 kilobit per sekund räcker långt för mejl och surf, men om du behöver kunna hämta filer snabbt eller använder tunga webbapplikationer och internetprogram - satsa på turbo-3G.

Nästan alla abonnemangsformer säljs tillsammans med ett modem. Du får ofta ett operatörslåst usb-modem på köpet om du binder dig för 12 eller 18 månader. Modemen går, precis som operatörslåsta mobiler, att låsa upp efter bidningstiden mot en avgift. Om du redan har ett modem kan du slippa bindningstiden, men månadsavgiften blir inte lägre. Därför är det ofta mest förmånligt att välja ett bundet abonnemang med modem. Då kan du dessutom vara säker på att få ett modem med rätt inställningar och som fungerar med den högsta hastigheten som ingår i abonnemanget.

Tillverkarna Huawei och Option dominerar helt på den svenska marknaden. De första 3G-modemen på marknaden var så kallade pc-kort som man trycker in i den bärbara datorn, men nu är det usb-modem som gäller. Usb-modemen fungerar med ett större antal olika datormodeller. De har också en annan fördel - om täckningen är dålig kan du använda en lång usb-kabel och placera modemet där signalen är starkast. Inte lika bra som en riktig extern antenn, men billigare och enklare.

Ska du dela ditt mobila bredband med fler användare - kanske i båten eller i fritidshuset - satsa på en 3g-router. Det finns flera olika modeller - med eller utan inbyggt modem. En router skapar en trådlös surfzon med wlan och skickar trafiken vidare ut på internet via mobilnätet. Till de flesta modeller kan du också koppla in en stationär dator med vanlig nätverkskabel. Man kan utan vidare vara ett tiotal användare med datorer eller wlan-mobiler som delar på kapaciteten.

Märken som D-Link och Linksys har routrar som du kopplar till ett vanligt usb- eller pc-kort-modem. Det gör att du kan koppla loss modemet och använda det direkt i datorn när det är mer praktiskt. En nackdel med att använda vanliga modem är att usb-modemen som operatörerna levererar saknar anslutning för extern antenn. Det finns antennförstärkare även för dessa modem, men de är inte lika effektiva som en bra antenn som ansluts till modemet via koaxialkabel. Om signalen är svag där du vill sätta upp din surfzon är en router med inbyggt modem och antennanslutning ett bättre val. Option och Ericsson är två tillverkare som har denna typ av produkt. Tänk på att välja en router som kan drivas på 12 volt om du ska använda den där det inte finns nätspänning.

Klicka på tabellen för läsbar upplösning.

För dig som inte använder mobilt bredband så ofta eller mycket finns det flera alternativ. Bäst koll på kostnaderna får man med ett kontantkort som tankas med tid - du betalar för en dag, vecka eller månad och datatrafiken ingår. Tele2 har dock ett tak på 1 Gbyte i sin månadsladdning. Telenor och Ice.net har kontantkort respektive abonnemang med en trafikavgift. Priset per megabyte är lågt jämfört med vanliga kontantkort och abonnemang, men om du använder bredbandet till annat än surf och mejl blir det snabbt billigare med fastpris per dag, vecka eller månad.

Telenor Mobilt Bredband kontant

Startpaket med modem: 99 + 1495 kr

Påfyllning: Valfritt belopp

Gäller för: Trafikavgift 5 kr/Mbyte

Tre 3Bredband kontant

Startpaket med modem: 895 kr

Påfyllning: 29 / 99 / 299 kr

Gäller för: 1 dag / 1 vecka / 1 månad

Tele2 Mobilt Bredband kontant

Startpaket med modem: 795 kr

Påfyllning: 189 kr

Gäller för: 30 dagar och maximalt 1 Gbyte

Telia Mobilt Bredband Veckosurf

Startpaket med modem: 1495 kr

Påfyllning: 99 kr

Gäller för: 1 vecka

Ice.net Flex

Startpaket med modem: 1495 kr

Påfyllning: 49 kr + trafikavgift

Gäller för: 1 månad.

Trafikavgift: 2 kr/Mbyte tillkommer. Pristak 399 kr/mån.

LG E300

Skärm: 13,3 tum

Vikt: 1,96 kg

Hårddisk: 250 Gbyte

Processor: Core 2 Duo 1,83 GHz

Minne: 1,75 Gbyte

Pris: 9000 kr

Fujitsu Siemens Lifebook S6410

Skärm: 13,3 tum

Vikt: 1,7 kg

Hårddisk: 160 Gbyte

Processor: Core 2 Duo 2,0 GHz

Minne: 2 Gbyte

Pris: 16000 kr

Dell Latitude D830

Skärm: 15,4 tum

Vikt: 2,7 kg

Hårddisk: 120 Gbyte

Processor: Core 2 Duo 2,2 GHz

Minne: 2 Gbyte

Pris: 14000 kr

D-Link DIR-451

Router som låter dig dela 3g-uppkopplingen över wlan. På baksidan kopplar du in modemet i form av ett pc-kort eller en usb-dongle.

Typ:Router med plats för 3G-modem

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Pris:1800 kr (utan modem)

Huawei D100

Minirouter som fungerar med Huaweis usb-modem. Går även att använda som router för en trådbunden uppkoppling.

Typ:Router med plats för 3G-modem

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Pris:700 kr (utan modem)

Huawei D100

Minirouter som fungerar med Huaweis usb-modem. Går även att använda som router för en trådbunden uppkoppling.

Typ:Router med plats för 3G-modem

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Pris:700 kr (utan modem)

Option Globesurfer II

Router med display och inbyggt modem som klarar upp till 7,2 megabit/s. Flera datorer kan koppla upp sig via wlan eller nätverkskabel.

Typ:Router med inbyggt modem

Wlan: 802.11 b/g 54 Mbps

Pris:3000 kr

ör>