Intervju med Jolla-grundaren

Detaljer om Sailfish för Android

När Jolla släpper Sailfish 1.0 till Android-telefoner ska gemene man lätt kunna installera systemet.

Publicerad Senast uppdaterad

Jollas uppdaterade version av operativystemet Sailfish, 1.0, släpps i dagarna och det ska då bli möjligt att installera operativsystemet inte bara på Jollas egna telefon utan även på Android-telefoner.

Mobil har träffat Marc Dillon, Jollas medgrundare och mjukvaruchef, som berättar att planen är att göra det enklare för gemene man att installera Sailfish. Han säger även att det är dags för en riktigt smart telefon.

– Vi är här för att lansera Jolla globalt och vi har haft över 1 000 besök i vår monter hittills. Inom några dagar släpper vi en uppdatering av Sailfish som innehåller dubbelt så många kamerafunktioner, stöd för landskapsvy för alla textapplikationer och en del prestanda- och stabilitetsuppdateringar. Vi har också lagt en hel del arbete på användargränssnittet. 

Mark Dillon berättar vidare att man jobbar med att göra det enkelt för vilken Android-användare som helst, inte bara avancerade användare, att installera och använda Sailfish.
– För att göra det har vi valt att fokusera på ett antal populära enheter, säger Marc Dillon.

Den andra halvan
Jolla är även på Mobile World Congress för att presentera ett antal samarbeten, i synnerhet kring den så kallade andra halvan (other half), ett avtagbart skal som anpassar användargränssnittet i telefonen. De första två samarbeten man gått ut med är de med spelföretaget Rovio och klädmärket Makia. 

– Det finns olika sätt att anpassa användarupplevelsen. Rovios andra halva ändrar exempelvis utseendet på informationsflödet. 

Andra halvan är inte bara ett annorlunda sätt att föra samman varumärken och deras fans, utan även en intäktskälla för Jolla.

”Det vore bra med en smart telefon”
Med Sailfish vill Jolla göra användarens liv enklare, säger Marc Dillon. Det finns idag ingen riktigt smart telefon, säger han.

– Få branscher erbjuder så få valmöjligheter som mobilbranschen. Det finns två plattformar och ingenting riktigt nytt har producerats av de etablerade mobiltillverkare på länge, säger Marc Dillon. Innan marknaden för kroppsburna enheter lyfter så vore det bra om det fanns en verkligt smart telefon. Idag är smarta telefoner i vägen. De borde förenkla användarens liv. Det gör de inte när det tar fem minuter att leta fram det man är ute efter i telefonen, säger han.

Hur många telefoner som sålts hittills vill inte Dillon berätta. Men det kom beställningar från över 120 länder och Finland, Storbritannien och Tyskland är de marknader där efterfrågan varit störst.