Elaka appar

Fler drabbas av virus på Android

Risken att drabbas av problem på grund av appar som sprider skadlig kod eller skickar betal-sms har ökat kraftigt under året enligt en ny undersökning.

Publicerad Uppdaterad

Problemet med  illasinnade appar på mobiler med Android som operativsystem har ökat kraftigt under 2011. Det menar säkerhetsfirman Lookout som kartlagt andelen appar som innehåller skadlig kod. Enligt företagets beräkningar löpte en genomsnittlig användare fyra procent chans att under ett år drabbas av virus eller program som på annat sätt är skrivna för att skada mobilen eller användaren. I början av året var samma siffra en procent enligt undersökningen. Störst risk att drabbas av virus löper enligt Lookout den som laddar ner appar från andra marknadsplatser än den  officiella Android Market. 

Men även här finns appar som kan vara skadliga. Enligt nyhetssajten News.com har Google tagit bort ytterligare fem appar som utger sig för att vara spel eller bakgrunder till telefonen, men som egentligen skickar betal-sms som hamnar på användarens telefonräkning.

Svenskar löper en något lägre risk att drabbas av elaka appar än genomsnittet enligt Lookouts undersökning. Störst risk att drabbas av problem är det i länder som Ryssland och Kina.