Fortsatt ökning av mobilsurf

Fler mobiler än datorer med mobilt bredband

Under första halvåret i år blev antalet abonnemang med mobilt bredband som en tillägstjänst fler än antalet abonnemang för att koppla upp datorer med mobilt bredband.

Publicerad Uppdaterad

Den senaste upplagan av Post- och Telestyrelsens (PTS) rapport "Svensk telemarknad" visar att antalet abonnemang för mobilt bredband som tecknats tillsammans med ett telefonabonnemang uppgick till 2,3 miljoner vid halvårsskiftet 2011.

Vid samma tidpunkt fanns 1,9 miljoner mobila bredbands-abonnemang som användes för att koppla upp datorer med hjälp usb-modem elller routers med inbyggt stöd för turbo-3G.

Så sent som i december förra året var antalet abonnemang för datorer 1,7 miljoner och antalet tillägsabonnemang för mobiler 1,4 miljoner.

I rapporten noterar PTS också att antalet sms och samtalsminnuter fortfarande ökar, men ökningen har planat ut under perioden sedan halvårsskiftet 2010.

- Konsumenterna vill ha tillgång till tjänster via internet överallt och hela tiden, bredband via smarta mobiler och bärbara datorer kan tillgodose detta behov. Utvecklingen ställer krav på fungerande trådlösa bredbandsnät med hög kapacitet. Därför är det glädjande att operatörerna nu storsatsar på att bygga ut mobilnäten. PTS har bara under 2011 tilldelat flera frekvensutrymmen som ger förutsättningar för utbyggnaden, säger Göran Marby, PTS generaldirektör i ett pressmedddelande.