Det är en riktigt spännande telefon med många unika lösningar som vi nu fått till oss för test. Lumigon T3 är något av ett uppstickarmärke. Bolaget är danskt och telefonen säljs i Ryssland, Nederländerna och Dubai samt på “flygplatser världen över”. En udda distributionsfom som skvallrar lite om vilken målgrupp som Lumigon själva tänker sig. Utöver de här försäljningsställena så finns den dock även att köpa på Lumigons webbplats, men i svenska butiker verkar den alltså inte dyka upp.
Svenskt språk finns i alla fall i systemet som är Android 6.0 och i ett relativt orört Android-gränssnitt hittar vi ändå ett par riktigt unika funktioner där Lumigon kombinerar hårdvara med appar för att göra något vi sällan sett tidigare. Den första ovanliga funktionen är mörkerkameran som låter dig ta bilder i komplett mörker utan att använda blixt. Mörkerkameran är en speciell app som aktiverar telefonens IR-kamera.
Mörkerkameran är dock långt ifrån telefonens enda specialfunktion. Det finns flera andra och det är roligt att se så mycket nytänkande i en och samma telefon. En riktigt användbar är det som kallas Backtouch. Det är en yta på baksidan av telefonen, under kameralinsen som fungerar som en pekplatta. Där kan du svepa med fingret för att bläddra ner på en webbsida, byta bild i bildgalleriet. Du kan själv aktivera och skräddarsy funktionen app för app och i Google Maps kan jag till och med navigera fritt i alla riktningar genom att dra fingret över den lilla ytan på telefonens baksida. Det är riktigt smidigt och gör alltså att många uppgifter som annars kräver två händer nu kan genomföras med bara en, den du håller telefonen med.
Annons
Pekplattan på baksidan ligger i en metallram så man känner av plattans gränser med fingret och telefonen i sig består främst av glas och stål. Det gör att den känns annorlunda än andra telefoner. Det är inte bara det att den har ovanlig tyngd. När jag får telefonen första gången, då den kommer med bud känns den väldigt kall, eftersom den varit utomhus. Någon timme senare när jag laddat den blir den istället ovanligt varm, så alla temperaturer märks helt enkelt mer av att stålet leder värme så bra. Formgivningen är diskret, men detaljerna påminner ändå mer om hushållsaparater och andra större verktyg än om en traditionell smartphone. För att sätta in kort i de två platserna för simkort till exempel krävs inget litet specialverktyg. Istället är det en stor lucka som du lätt greppar direkt med fingrarna och öppnar.
Annons
Ambitionsnivån från Lumigons sida är hög. Det märker man bland annat på kartongen som telefonen levereras i och att det ingår ett bordsställ. Detaljkänslan är dock inte felfri alla gånger. Visst är kvalitén över lag ganska hög, men micro-usb-kontakten i bordsstället kärvar lite när man ska ansluta och ta bort det, som usb-kontakter kan göra.
Med det sagt är Lumigon T3 en riktigt spännande telefon vi ser fram emot att testa, så inom kort kan du läsa mer om telefonen här när vi hunnit testa den mera.