Galaxy S3 4G snart hos Telenor

"Har tagit längre tid än vi hade hoppats"

Inom kort släpper Telenor 4G-versionen av Samsung Galaxy S3 till försäljning - ett halvår efter konkurrenterna. orsaken till detta är att operatörens tester av telefonen har dragit ut på tiden.

Publicerad Uppdaterad

Under förra hösten gick Samsung ut på offensiven ordentligt när det gäller 4G, och släppte LTE-versioner av sina populära telefoner Samsung Galaxy S3 och Samsung Galaxy Note 2.

Samsung Galaxy S3 4G släpptes i två versioner i Sverige: en Telia-anpassad med bland annat stöd för 800Mhz-bandet, och en Tele2-/Telenor-anpassad med stöd för LTE i 900MHz-bandet.

Läs mer: Stor kartläggning av 4G 

Både Telia och Tele2 började sälja 4G-anpassade S3:or under hösten 2012. Men Telenors kunder har fått vänta på släppet sedan dess, vilket har fått läsare att höra av sig till Mobil.se.  Enligt Telenor har förseningen berott på utförliga tester av telefonen, och att dessa dragit ut på tiden.

– Innan vi släpper telefoner till försäljning måste de genomgå våra tester, säger Andreas Hamrin, presschef hos Telenor.

Era konkurrenter har sålt 4G-modellen av S3:an sedan flera månader tillbaka. Hur kommer det sig att det har dröjt hos er?

– Varje telefon måste som sagt genomgå ett stort antal kvalitetstester hos oss. Dessa tester har inte kunnat bli klara förrän nu. Det har tagit längre tid än vad vi hade hoppats.

Man kan tolka detta som att ni har haft problem med 4G under er tester. Stämmer det?

 – Nej. Det (förseningen, reds anmärk.) handlar om många olika faktorer, som exempelvis vår tester och leveranser av telefoner från leverantörens, säger Andreas Hamrin.

Läs mer: Vårt första intryck av Galaxy S4

Intresset för 4G har växt hos Telenors kunder, menar Andreas Hamrin. En bidragande orsak kan vara lanseringen av Samsung Galaxy S4, som skedde i New York förra veckan. Telenor har tidigare inte haft något förköp för Samsungs nya flaggskepp, men lovar nu att detta är på gång inom kort.

– Vi har haft folk inne i våra butiker som frågat efter Samsung Galaxy S4 redan nu, säger Andreas Hamrin.