1
1
https://www.mobil.se/nyheter/ibm-har-skapat-kretsar-med-2nm
570328
Nyheter
falskt
Mindre och mindre

IBM först att ha skapat kretsar med 2nm

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/ibm_2nm.jpg?itok=sRGDz3uk', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/ibm_2nm.jpg?itok=3Jzmt2Ae', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/ibm_2nm.jpg', w: 950, h: 559, title: ' ' },]
För första gången har forskare lyckats skapa kretsar som utnyttjar 2nm.

IBM Research meddelar att man har lyckats skapa kretsar som baseras på 2nm, vilket är första gången som någon har lyckats skapa fungerande kretsar av den typen. Enligt IBM innebär det att man har lyckats få plats med 50 miljarder transistorer på en yta som motsvarar en fingernagel, utan att specificera närmare hur stor den nageln är. Idag använder krestarna i toppmodellerna 5nm-teknik.

Den stora förtjänsten med att kunna använda kretsar på 2nm är enligt forskarna att det blir möjligt att få 45 procent högre prestanda och 75 procent lägre energiförbrukning jämfört med kretsar som använder 7nm som får anses vara den vanligaste tekniken idag. 

Enligt IBM Research är det fortfarande flera år kvar tills de första 2nm-kretsarna kan dyka upp i kommersiella produkter, samtidigt säger de att de fortsätter med forskningen att utveckla kretsar på 1nm.

Källa

Ämnen