Toppmodeller Vill du ha det bästa i lagom stort format, och det gör inget om det kostar? Här är våra tips på toppmodeller, där en del nu går för mellanpris.
2015 års Samsung Galaxy S6 imponerade på de flesta plan men var inte utan brister. Galaxy S7 bygger vidare på föregångaren och förbättrar den på alla punkter där förbättringar behövs.
Telefonen är något tjockare, men det har använts till ett större batteri som levererar en av de bästa batteritiderna i någon toppmodell just nu. En rundad baksida gör den också skönare att hålla i. Kameran vann vårt jämförande test av mobilkameror, AMOLED-skärmen är bland de bästa på marknaden, och dessutom är mobilen vattentät.
Det är svårt att komma på några egentliga nackdelar med mobilen, men en är fingeravtrycksläsaren, som visserligen fungerar bra, men dess placering nedanför skärmen och att den måste tryckas in för att väcka skärmen gör den mindre smidig att använda än många av konkurrenternas.
Man kan också ha invändningar mot systemet, där Samsung ändrar friskt på standard-Android, från inställningar till bakåtknappens placering, vilket naturligtvis inte är ett problem om du kommer från en tidigare Samsung men kräver en del omlärning om du har haft en Androidmobil från en annan tillverkare.
Annons
Till nyheterna hör att hörlurskontakten har försvunnit och hemknappen numera är en touchknapp, men i gengäld är den för första gången vattentät, och vi har fått stereohögtalare med bättre ljud.
Linsen till kameran är en av få saker i designen som skiljer Iphone 7 från sin föregångare, men där är det skillnad. Skillnad märks även när man faktiskt tittar på bilder från kameran. Det går bättre att ta bilder i sämre ljus nu i jämförelse med föregångaren.
Processorn följer i alla fall traditionen och är snabbare än någonsin. Samtidigt brukar Iphone tack vare sitt slimmade system sällan kännas sega förrän efter ett antal år, så det kanske inte är skäl nog att uppgradera.
Xperia XZ är däremot inte särskilt vågad, men har i gengäld allt man kan kräva av en ny toppmodell.
Designen är rätt diskret och Xperia XZ har ett antal skarvar som tydligt avslöjar bitarna den är ihopsatt av. Kanterna på telefonen är bekvämt avrundade så att telefonen är behaglig att greppa. Placeringen av fingeravtrycksläsaren där på sidan gör upplåsning så enkel att du knappt behöver tänka på det.
Sonys tillägg i sin Androidversion är subtila och fungerar helt enkelt. Smarta funktioner som wifi-samtal hanteras utan problem men även vardagliga saker som att söka efter en app (svep till vänster om appskärmen) fungerar problemfritt.
Kameran är telefonens främsta tillgång, eftersom den har fått en ordentlig uppdatering. Den har en rad sensorer som ska hjälpa dig att ta bilder med bättre skärpa och finare färgåtergivning. När du trycker på skärmen för att få kameran att fokusera markeras hela det motiv du trycker på. Rör du sedan kameran eller motivet flyttar sig så hänger fokus med.
Av/på-knappen sitter på baksidan och är dessutom fingeravtrycksläsare. Den är lätt att hitta och har du fingeravtryckslås behöver du inte ens trycka in knappen för att väcka skärmen och låsa upp telefonen.
Den lite större skärmen gör den höga upplösningen på 1440 x 2560 pixel rättvisa. Man kan till exempel ställa om startskärmen till att rymma fler ikoner utan att de känns för små.
LG G5 har en mobilkamera i toppklass och den är till på köpet rejält snabb på att starta och ta bilder. Dessutom finns en vidvinkelkamera bredvid huvudkameran. Den tar bilder med bredare bildvinkel men lägre upplösning än huvudkameran. Du kan växla mellan dem genom att zooma ut, och du kan även kombinera bilderna genom att lägga vidvinkeln som ram till huvudkameran.
Huaweis systemchip Kirin 955 placerar sig några pinnhål under LG G5, HTC 10 och Galaxy S7 men fortfarande i topp och aldrig så att vi märker av någon långsamhet.
Fingeravtrycksläsaren är av rejält hög klass och du både väcker och låser upp telefonen genom att placera fingret på baksidan. Fingeravtrycksläsaren klarar även av enklare navigering och fungerar som kameraknapp.
Skärmen ger riktigt bra resultat oavsett upplösning och det är samtidigt riktigt små förhållanden mellan skärm och skal på långsidorna. Tunnheten på sju millimeter gör också att telefonen känns riktigt smidig trots skärmstorleken. Till skillnad från många andra moderna telefoner sticker heller inte de två kamerorna på baksidan ut.
Kamerorna ger bra bildbehandling och en förvånansvärt bra, men avskalad mjukvara.
I dagsljus eller bra belysning i allmänhet tillhör P9 en av de allra bästa mobilkamerorna.
Går du igång på denna typ av kvalitetskänsla kan du lugnt köpa en HTC 10, för den klarar även av att uppfylla de förväntningar man har rätt att ha på en toppmodell när det kommer till prestanda, kamera, skärm och allt annat.
HTC får för första gången på många år betyget väl godkänd för kameran i sin toppmodell. I kamerans proffsläge kan du såväl få raw-format som ställa in ISO, vitbalans, exponeringstid och fokus manuellt. Du kan även filma i såväl slow motion som ultrasnabbt.
Hörlursjacket har riktigt bra prestanda vad gäller både kvalitet och kvantitet, i form av ljudvolym. Med i förpackningen följer också ett par in-ear-lurar av mer påkostad modell.
Mi 5 finns i en rad varianter med olika klockfrekvenser för processorn, olika mängd minne och lagring och till och med en lyxvariant med keramisk baksida.
Trots att Xiaomis gränssnitt MIUI genomsyrar precis varenda del av Android kan vi inte påstå att det segar ner upplevelsen på några direkt märkbara sätt. Värt att nämna är att gränssnittet är byggt ovanpå Android 6.0 och att alla Google-tjänster finns där från start (vilket inte alltid är garanterat i kinesiska modeller).
En kul extrafunktion är även IR-ögat på toppen av telefonen, som agerar fjärrkontroll till exempelvis din teve och stereo.
Kameran sköter sig också förvånansvärt bra. I normalt dagsljus ligger Mi 5 definitivt bland de bättre telefonerna om än inte allra bäst.
Mi 5 är helt enkelt på alla sätt välförtjänt av toppmodellstämpeln. Det är en kinesisk utgåva som säljs här i Sverige, vilket du får ha i åtanke. Bland annat saknas 800 MHz-bandet för 4G och språket i menyerna är engelska. Men om de bitarna inte stör dig får du en väldigt välbyggd telefon med riktigt bra specifikationer för en mindre peng än vad toppmodeller från mer etablerade tillverkare ger dig.
Namn: Xiaomi Mi 5 Plus: Priset, kul systemtillägg Pris: 4 300 kr
Det är närmast chockerande mycket telefon man får för under 4 000 kronor. Supersnabba Snapdragon 820, en utmärkt 5,5-tums-skärm, visserligen inte med högsta möjliga upplösning men i gengäld av OLED-typ vilket ger riktigt svart svärta och bättre batteritid. Just batteritiden är mycket riktigt också utmärkt.
Två saker man brukar spara in på när man gör en telefon så billig som möjligt är kameran och kvalitetskänslan, men ingetdera är fallet med Oneplus 3. Kameran är utmärkt under de flesta omständigheter, och metallskalet är om möjligt något lyxigare än vad vi får från de flesta andra tillverkare. Man har lyckats kapa marginalerna runt skärmen rejält, och det är en tunn och för storleken lätt telefon.
En intressant designdetalj är en skjutknapp med tre lägen, som används för att växla till prioriterat och tyst läge.
De främsta skillnaderna mot den mindre P9 är att Plus har större skärm, att skärmen har stöd för Press Touch som innebär att man kan trycka hårdare på ikonerna på startskärmen för att få fram genvägar och så finns bättre batteri och IR-sändare så att telefonen kan användas som fjärrkontroll till andra prylar.
Huaweis gränssnitt är en bit bort från Googles gränssnitt som det ser ut i Nexus-lurarna och Huawei har bland annat valt att lägga alla appar direkt på startskärmen istället för att använda en separat applåda.
Såväl skärmen som batteritiden är bra och Huawei P9 Plus har till exempel betydligt bättre batteritid när vi testar den än systermodellen P9. Vill du i P9 Plus få ut ytterligare batteritid finns förutom strömsparlägen i olika nivåer och snabbladdning även anpassningar som gör att du kan låta skärmen gå ner till lägre upplösning.
Någon rent praktisk funktion har väl inte den böjda skärmen, snarare kan den ibland ställa till med problem när systemet försöker skilja på tryck och grepp, men den gör S7 Edge till en av de läckraste mobilerna på marknaden, och dessutom ovanligt smidig för sin stora skärm.
I övrigt är allt som är sant för Galaxy S7 även sant för S7 Edge. Det innebär att den har den kanske bästa mobilkameran på marknaden, den bästa skärmen, och även en av de bästa batteritiderna.
Nackdelarna är, precis som för S7, små. Fingeravtrycksläsarens funktion och placering känns underlägsen konkurrenternas, om än med liten marginal. Och Samsung har verkligen ingen respekt för var knappar ska sitta eller inställningar finnas i Android. Har du en Samsung sedan tidigare kommer du att känna igen dig i allt, men kommer du från en annan Android är det jobbigt att man har bytt plats på bakåt-knappen.
Jämfört med S7 är förstås S7 Edge dyrare och större, men det var ju större vi ville ha här. Man kan inte komma ifrån att böjningen av skärmen trots uppdateringar inte fungerar felfritt i kombination med skärmtangentbordet, vilket gör att S7 Edge inte är ett lika självklart förstahandsval i sin klass som S7.
Att chipsetet inte är toppmodellen gör inte så mycket, telefonen klarar sig bra i prestandatesterna ändå och du kommer inte att uppleva den som långsam. Att den är i plast kanske inte heller gör så mycket, även om den ser billigare ut nu. Att den inte är vattentät är däremot lite synd.
Kameran har man som tur är inte kompromissat med, den är samma som i storebror Xperia XZ, som har en av de bästa mobilkamerorna just nu. Det innebär förmodligen att Xperia X Compact har den bästa mobilkameran i en mobil för under 5 000 kronor.
Sonys system i sin senaste version ligger närmare standard-Androids än någonsin tidigare, och företagets förbättringar består mest av små fiffigheter som du kanske inte tänker på, som laddningsteknik som ska göra att batteriet håller längre eller smarta tips som kommer när du behöver dem. Däremot lägger Sony in rätt mycket onödiga förinstallerade appar.
Man kan inte klaga på bildkvaliteten när man plåtar med Honor 8. Även kameragränssnittet är trevligt. Att sedan kameralinserna heller inte sticker ut är också ett plus.
Honor lyckas bra med att utnyttja enhetens olika egenskaper till fullo. Ett exempel är fingeravtrycksläsaren. Det går att låsa upp mobilen och hamna direkt i startskärmen även när mobilen är i viloläge. Sen fungerar avläsaren även som en styrplatta, vilket gör att du till exempel kan bläddra i bildgalleriet eller svepa ner notisfältet utan att röra skärmen. Men den är även en knapp som du kan tillskriva ytterligare tre funktioner. Funktionerna aktiveras genom att du antingen klickar, dubbelklickar eller håller inne knappen och innebär att du till exempel kan tända ficklampan med ett snabbt dubbelklick.
Moto Z Play är inte supertunn (men observera att den är ungefär lika tunn som en Iphone), kostar 2 000 kronor mindre, har lägre skärmupplösning och lägre prestanda. Lyckligtvis mynnar detta ut i något som ger mobilen en alldeles speciell fördel. Tjockleken används till ett större batteri, och den lägre skärmupplösningen, skärmtekniken AMOLED och den snålare processorn hjälper till att ge den här mobilen en fenomenal batteritid, vilket i sig är tillräckligt för att den ska få vara med på den här listan.
Modulstödet finns ju här också, och du kan plugga på en Hasselbladkamera eller en projektor, eller kanske bättra på batteritiden ytterligare med ett batteripack. Men då blir det en rätt tjock mobil.
Moto bjuder på bloatwarefri Android, där tillverkarens tillägg främst handlar om en bättre kameraapp och gester att styra mobilen med, som att lägga handen över den för att visa klockan eller vicka på den för att slå på kameran.
Helt enkelt för att den är ensam i sitt slag. Vill du ha en telefon med något slags garantier för att den inte är monterad av barnarbetare, och att de metaller som använts i produktionen inte brutits under slavliknande förhållanden under krigsherrar i Afrika är det Fairphone 2 som gäller. Företaget redovisar noggrant på sin hemsida hur produktionen gått till och vilka kontrollmekanismer de har.
Det är en rätt stor och klumpig telefon, men man försöker kompensera det med ett plastskal som ska tåla stötar så att du inte ska behöva ha något annat fodral till mobilen. Dessutom är man mån om att mobilen ska räcka länge. Därför är mobilen till stor del modulär och lätt att plocka isär. Skärmen kan du till och med ta loss utan skruvmejsel och knäppa på en ny som du beställt från Fairphone om den skulle spricka, och med en vanlig korsmejsel kan du finfördela mobilen utan förkunskaper.
Lenovo kan redogöra för alla innovationer och lager på lager som ligger bakom den okrossbara skärmen, men egentligen är det ju ganska enkelt: Den är av plast.
Det innebär förstås att det visserligen är hart när omöjligt att spräcka skärmen, men den repas desto lättare. För det ändamålet har skärmen i alla fall ett yttersta lager av skyddsplast som är lätt utbytbart.
Även i övrigt är Moto X Force ett stabilt bygge, både rent fysiskt, det känns att den ska tåla smällar, och virtuellt i form av en väldesignad telefon. Skärmen är högupplöst och av AMOLED-typ, och både prestanda och batteritid är riktigt bra.
Inuti hittar vi det klassiska Moto-systemet, det vill säga nästan standard-Android rakt av vilket ger snabba uppdateringar till nya systemversioner, och en del trevliga småtillägg som en riktigt bra kameraapp och olika gester som aktiverar funktioner i mobilen.
Batteriet är på svårslagna 4 000 mAh. Skärmen på Mate 8 är inte riktigt i klass med de bästa när man ser till upplösning. Det finns telefoner med mindre skärm som har betydligt fler pixlar, men skärpan i Mate 8 är tillräcklig. Den gör säkert också sitt till för att göra batteritiden lite bättre än den annars skulle vara. Du får också två SIM-kortsplatser, där den ena alternerar som minneskortsplats.
Det är förstås en stor mobil, men det är mycket skärm per yta, och faktum är att det finns en hel del mobiler med mindre skärm som trots det är större än Mate 8.
Utöver att Huawei ändrar en hel del i utseendet för Android 6 lägger man också med en del egna funktioner. Det finns till exempel i adressboken en funktion för att låta kameran ta bild av ett visitkort och tolka texten så att det automatiskt skapas en post i adressboken med alla uppgifter.
Bilderna från kameran blir bra både i dagsljus och i sämre ljusförhållanden utan att riktigt nå upp till samma nivå som de bästa mobilkamerorna idag.
Du får bra prestanda, en snabb och bra fingeravtryckssensor, men det bästa med telefonen är batteritiden och att telefonen är en bra brukstelefon som vilar på en stabil grund.
Här kan vi passa på att tillägga att Huawei släppt en ny version av Mate-telefonerna. Mate 9 Pro kör på en 5,5 tum stor skärm och riktigt intressanta specifikationer för dig som vill ha en lite större telefon. Läs testet här.
Budget Vill du hålla prislappen nere på mobilköpet? Lugn, det finns riktigt bra alternativ även i den lägre prisklassen.
Huawei P9 Lite tar lite av känslan från toppmodellen P9 till ett betydligt billigare format. Det innebär ett snabbt och bra gränssnitt med bra utbud av appar såväl förinstallerade som tillgängliga i Googles appbutik. Det betyder 4G, batterisparläge, bra skärm och ett rätt så smidigt format med en välgjord konstruktion med bra byggkvalitet. Vad du inte får är prestigefunktioner som dubbla kameror på baksidan, den allra senaste processorn och ett lyxigare utförande i glas och metall istället för företrädesvis plast som ju P9 Lite är gjord av. Men det kan du kanske leva med?
I SIM-kortshållaren på P9 Lite finns plats för ett SIM-kort och sedan en delad plats för antingen ett minneskort eller ett extra SIM-kort med endast 2G-stöd.
Fingeravtrycksläsaren kan inte bara låsa upp telefonen, utan även hantera enklare navigering i gränssnittet. Det här underlättar om du använder telefonen med en hand och som exempel kan du genom att svepa över fingeravtryckssensorn ta fram notisfältet med senaste meddelandena och du kan bläddra mellan bilder i fotogalleriet utan några fingrar på skärmen.
Det är en stor telefon med en stor skärm. Dessutom en riktigt bra skärm för prislappen. Pixeltätheten är en bra bit över den Iphone 4 hade när man myntade begreppet Retina-skärm för skärmar med högre pixeltäthet än vad ögat kan uppfatta.
Fingeravtrycksläsare finns också, liksom dubbla SIM-kortsplatser, och dessutom en tredje kortplats för minneskort.
Moto G4 Plus drivs av chipsetet Snapdragon 617. Det levererar inte riktigt topprestanda, men bättre än de flesta mobiler i prisklassen.
Som vanligt är systemet är behagligt fritt från förinstallerade skräp-appar, och Lenovo är riktigt snabba på att uppdatera mobilerna till nya Androidversioner.
Kameraappen är riktigt bra, och inte bara den, utan även kameran själv. Lenovo skryter med kombinerad laser och fasförskjutning för autofokus och höga betyg på benchmarksajten Dxomark, men det är ändå svårt att ta till sig att en kamera i en mobil i denna prisklass kan vara så här bra.
Men du får en mobil som inte skriker budget direkt när du tar upp den. Orsaken är den tilltalande skärmen. Den är inte krökt som på Samsung Galaxy S7 Edge, men man lyckas nästan skapa en illusion av det genom att ge telefonen väldigt lite ram mellan skärm och kant, och sedan rundslipa glaset på sidorna.
Det är snyggt, och även om materialvalen i övrigt inte är lyxiga känns telefonen välbyggd, och dessutom lätt och smidig.
Att telefonen inte utmärker sig i övrigt betyder inte att den är direkt dålig på någonting. Det mesta får godkänt eller väl godkänt, möjligen med undantag för Sonys ovana att proppa mobilen full med appar man inte bett om.
Kameran tar hyggliga bilder i dagsljus. Det finns ett läge då kameran själv håller kvar fokus på ett objekt som du har klickat på, så länge du inte vevar omkring mobilen alltför mycket. Luren får ett plus i kanten för att det går att starta kameran direkt från viloläge via den dedikerade kameraknappen.
Men framför allt är det skärmen. Gillar du den är Xperia XA ett bra budgetval.
Namn: Sony Xperia XA Plus: Skärmen, designen Pris: 2 400 kr
Som aktivitetsarmband mäter Gear Fit 2 steg, antal våningar du gått uppför, förbrukade kalorier, sömn och vilopuls. Den kan automatiskt känna av vissa typer av konditionsträning, och du kan även manuellt slå på ett träningspass, och får då kontinuerlig pulsmätning under träningen.
Jämfört med andra aktivitetsarmband har Gear Fit 2 den häftigaste skärm du sett – stor, högupplöst och krökt, och dessutom med pekstyrning som reagerar utan fördröjning.
Det gör det möjligt att presentera och styra väldigt mycket information direkt på skärmen, utan att du behöver öppna någon app på mobilen. Du får notifieringar till armbandet i form av vibrationer, och du kan öppna och läsa notifieringarna på armbandet.
Priset för skärmen är att batteriet inte räcker ens i två dygn. Det är å andra sidan acceptabelt för en smartklocka, och då är även prislappen på 2 000 kronor riktigt hygglig, och formatet och vikten är ovanligt smidiga.
Trots telefonens frånvaro kan jag till exempel ta emot och skicka meddelanden, direkt i klockan eftersom den ansluter till wifi den minns att telefonens anslutit till. Wifi är en av nyheterna i klockan.
Apple Watch Series 2 har också blivit tyngre, snabbare, mer vattentålig och fått inbyggd GPS. Många av nyheterna jämfört med föregångaren handlar alltså om träning.
Just att klockan har GPS är ju en stor fördel om du är ute och springer och vill kartlägga din joggingrunda. Nackdelen idag är att det för det ändamålet enbart är Apples egen träningsapp som kan använda GPS:en.
En av de stora nyheterna i Watch Series 2 är vattentåligheten och mätning av simträning. Våra tester visar att klockan dock är långt ifrån felfri på det området.
Nytt är också att du kan byta ut plastarmbandet mot snyggare band i läder eller metall.
Träningsarmbandet står för faktainsamlingen, som antal steg, din puls och så vidare, medan appen är den som sätter fakta i ett större sammanhang. I appen får du bland annat reda på hur mycket kalorier du förbränner över tid och om du når dina träningsmål. Appen använder även insamlade data över tid för att beräkna din allmänna syreupptagningsförmåga, VO2max.
Appen och armbandet är även bra på att påminna dig om att du ska röra på dig. Det går att utmana Fitbit-bärande vänner och familj på olika sätt under olika tidsperioder.
En annan intressant funktion är att Charge 2 automatiskt känner av vad för slags träning du sysslar med även om du glömmer att manuellt sätta igång ett specifikt träningspass.
Det som saknas är simning eftersom Charge 2 inte är vattentät utan endast svett- och regntålig. Visst stöd för notifieringar finns också, även om det är rudimentärt jämfört med en smartklockas.
XTZ har en hel del skrytfunktioner inbyggda, men det är prislappen som är mest intressant.
Den stora grejen med Divine är att lurarna ska vara först bland trådlösa lurar att ha ett dedikerat DSP-chip i lurarna. Det slutar inte där heller, utan det finns även stöd för APTX, NFC och 14 timmars batteritid, så det handlar om rätt mycket funktioner inbyggt.
Det där låter som funktioner som någon större tillverkare skulle kunna prångla in i ett par lurar, men då hade de å andra sidan slängt på en prislapp på åtminstone 2 500 kronor.
DSP-funktionen fungerar enbart via XTZ:s egen app (Android och Ios) och då enbart med lokalt lagrad musik. På ett sätt känns det förvisso ganska logiskt, för om du är audiofil nog att bry dig om den biten är du antagligen ändå allergisk mot kvaliteten som strömmad musik erbjuder.
Därmed inte sagt att bluetooth via strömmade media låter dåligt det heller. Delvis tack vare APTX men till stor del också tack vare att lurarna faktiskt låter riktigt bra. Samma sak gäller även vid samtal, även om vi kanske inte lovprisar ljudet så klarar den av sådana utan problem.
Fenix 3 HR är i mångt och mycket exakt samma modell som Fenix 3-utgåvan med safirglas. Skillnaden här är att Garmin har lagt till sin egenkomponerade optiska pulsmätare på baksidan av urtavlan.
Tidigare behövdes ett externt pulsband för att mäta det Garmin kallar för Run dynamics, exempelvis kadens och en utförlig analys av ditt löpsteg. Det klarar dock klockan av på egen hand numera, och det innebär att du får rejält med info för åtminstone löpning vid avklarat pass.
Data från stegfrekvens och puls används även för att beräkna ditt VO2Max och även att ungefärligt bedöma din dagsform och hur lång tids återhämtning du bör ha efter avslutat pass.
Notiser och att visa upp dem är så långt du kommer med klockan i form av smartklockefunktioner. Samtidigt ska det nämnas att Garmin är enormt bra på uppdateringar, så helt omöjligt är det inte att funktionaliteten utökas.
Såväl Youtube som Facebook har numera stöd för 360-graders bilder och videor, vilket innebär att du kan panorera runt i bilderna när du tittar på dem i en webbläsare. Ännu roligare blir det med ett VR-headset, eftersom du praktiskt taget befinner dig inuti bilden.
Med LG 360 Cam kan du om du tittar efter se var skarvarna mellan de två bilderna är, men på det hela taget ser det väldigt övertygande ut. Även själva kameran redigeras bort.
Kameran är smidig och lätt, och lättanvänd. I botten finns en stativskruv av standardmodell.
Du behöver ett minneskort, och du kan plugga in den till en dator med USB-kabel för att tanka ur bilderna, så strängt taget behöver du inte någon mobil för att använda kameran. Använder du appen tillkommer förstås en sökare så att du kan se motivet innan du tar en bild. Du kan starta film eller trycka av bild på distans, så du kan använda mobilen som fjärrutlösare.
360 Cam hör inte bara till de billigare 360-kamerorna, bildresultatet var dessutom det bästa i vårt jämförande test.
Det är lite synd att LG 360 Cam inte är vattentät, men det är också det enda.