Nokia 2730 - bra 3G-lur för en tusenlapp

Leta lite så kan du hitta 2730 Classic under tusenlappen. Trots lågt pris så är den en riktigt kapabel internetmobil. Mobil har testat Nokia 2730 Classic.

Publicerad Uppdaterad

Om jag berättar att Nokia 2730 har programbutik, inbyggd chat som gör att du alltid kan vara online och dessutom e-post inlagd för alla de stora webbmejl-tjänsterna liksom e-post från de flesta vanliga internetoperatörer. Att den dessutom har Ovi Maps för att du ska kunna hitta rätt och att här finns kamera och 3G för att du ska kunna skicka bild och film till Nokias webbtjänster. Ja, summan av allt detta blir lätt en saftig prislapp, men där överraskar Nokia. 2730 i sig ser inte särskilt dyr ut och ser man den tillsammans med sin anspråkslösa förpackning är priset på 1000 kr snarast i högsta laget. Innehållet och funktionerna däremot lovar mer.

Nokia verkar satsa mycket på utvecklingsländer och även om den här telefonen är i billigaste laget för de länderna så ger 2730 ett smakprov på internettjänster som kan levereras i lite enklare telefoner.

Utöver webbläsaren finns även en del genvägar till olika webbtjänster. Från start ligger här bland andra Facebook, Youtube och Reuters nyheter. Genvägarna fungerar i praktiken som en bokmärkeslista och tar dig direkt till respektive hemsida. Det är dock inga speciella sidor utan vanliga mobilanpassade där Facebooks till exempel är m.facebook.com, den sida som är tillgänglig även i andra mobiler med enklare webbläsare.

De här genvägarna tar dig till en speciell webbläsare, men vill du själv knappa in en webbadress så är det webbläsaren Opera Mini som följer med för det ändamålet. Den webbläsaren är kanske mest anpassad för att visa fullstora webbsidor i små skärmar med begränsad uppkoppling och det målet klarar den bra i 2730. Här klarar den även att ladda ner filer och att besöka mobilanpassade sidor bra och se till exempel mobil-tv på webben eller lyssna på webbradio. Då öppnas bara ljudströmmen i telefonens musikspelare och vill du så kan du medan du lyssnar på ljudströmmen surfa vidare med webbläsaren. 2730 är ovanligt bra på det här, att köra flera program samtidigt trots att det inte är en smartphone som är byggd för det från grunden.

Ändå gör 3G-uppkopplingen 2370 till en påtagligt duglig internetmobil. Man märker det som jag nämnt på möjligheterna att lyssna på webbradio i mobilen och det går även bra att se Youtube om man vill det. Där har vi nog avhandlat de mest uppkopplingskrävande tjänsterna. Sedan klarar telefonen e-post väldigt bra, men där är det främst genomförandet snarare än överföringskapaciteten och de möjligheterna som imponerar. Det smarta e-postprogrammet från Nokias mer avancerade mobiler har även hittat ner i ett utförande till denna, deras billigaste 3G-mobil. I programmet Nokia Messaging kan man lätt komma åt sin e-post oavsett om det är från en webbmailstjänst som Gmail, Hotmail eller Yahoo, eller om det är ett konto hos någon av internetoperatörerna. Jag har testat med fem olika konton från flera leverantörer utan att dyka på några problem.

Läs hela testet på Nokia 2730 Classic här.