https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-2003
560612
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2003

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2003.

Jämförande test
P800 vinner i det mesta

Bästa internetmobilen 2003 är Sony Ericssons då nylanserade P800. Den har en stor skärm och en lucka med knappsats som du kan fälla delvis över pekskärmen. Skriver gör du på ett skärmtangentbord eller med en liten pekpenna. När vi gjorde ett jämförande test av internetmobiler tittade vi bland annat på hur lätt det var att skicka e-post, hur WAP fungerade i respektive telefon samt om man kunde surfa även på vanliga webbsidor, vilket dock bara ett fåtal av telefonerna klarade av. 

1. Sony Ericsson P800
2. Carrier Devices Qtek 1010
3. Nokia 7650
4. Sony Ericsson T68i
5. Panasonic GD-87

Nyhet
3 med 3G


2003 öppnade operatören Tre sitt 3G-nät. Man prioriterade täckning i Stockholm, Göteborg och Malmö och koncentrerade sin försäljning dit. Tack vare ett avtal med Vodafone kunde kunder ringa även i resten av landet via Vodafone 2G-nät. NEC 808, Sony Ericsson Z1010 och Nec 606 var några av 3G-telefonerna som kom ut. Tres tjänster inkluderade videosamtal, nyheter, nöjestjänster, video på mål i fotbollsmatcher och e-post. 

Bästa minimobilerna
2003 när vi testade marknadens minsta var Panasonic G50 minsta mobilen med färgskärm. Den var också gulligast, men det var inte kärlek vid första ögonkastet. Bland de små minimobilerna är det den största som ger mest för pengarna.

Nyhet
Game on!
Det var början på en flera år lång satsning för att göra mobilen till mer av en spelkonsol.

Spelen på Nokias Gameboy-utmanare N-gage är riktigt bra både vad gäller ljud, grafik och spelupplevelsen skriver Mobils testare Linus Brohult. Nokia säger kort och gott att N-gage framför allt är en spelkonsol, men styrkan är ändå att den också är en mobiltelefon. Designen ger N-gage en stor skärm, även om den inte är riktigt lika stor som i till exempel en Gameboy. Formgivningen för också med sig att du när du pratar i telefon i N-gage måste hålla den på kanten och vår testare Linus Brohult föredrar att använda ett blue­tooth-headset. »Att hålla telefonen på högkant mot örat känns onekligen lite märkligt. Kanske såg det ut som om jag fått ett elefantöra när jag pratade i telefonen.

Tema: Mobil 20 år

Relaterade artiklar