https://www.mobil.se/nyheter/reportage/20-r-med-mobil-2002
560611
Reportage
Mobil firar 20 år

20 år med Mobil: 2002

Det har nu gått mer än 20 år sedan det första numret av Mobil kom ut. Vi började i slutet av 1995 och ser här tillbaka på tjugo år med gprs, handdatorer, gps, kamera och annat vi aldrig trodde skulle ta plats i allas fickor. Idag blickar vi tillbaka på året 2002.

Nyhet
Ryska spelhanddatorn

Liksom spelet Tetris utvecklades handdatorn Cybiko Extreme i Ryssland och fick framgång i USA bland unga eftersom den via särskild trådlös radioöverföring lät användare chatta gratis med varandra. Genombrottet i Sverige uteblev dock.

Nyhet

Det skulle ännu dröja år av förseningar innan den kom ut, men efter första titten på svenska supermobilen Neonode med egen pekskärmsteknik var vi klart imponerade. MP3, Microsofts operativsystem, riktig USB-port och lågt pris. 

Nyhet
Uppkopplade

Compaq Ipaq 3870 var första handdatorn med inbyggd bluetooth. Nu behövde du inte längre använda IR för att ansluta till mobilen och koppla upp dig. Första Ipaq kom redan året innan, men i testet av Ipaq 3870 var vi positiva och bedömde att den kunde minska gapet till handdatordominanten Palm. Dessutom fanns Palm Tungsten T som var med i matchen efter tunga år med hård konkurrens från Pocket PC. Palm släppte även modellen Tungsten W, Palms första handdator som dessutom är en telefon. 2002 kom även Joey, den första telefonen baserad på Microsofts Pocket PC Phone Edition. 

Test
Första smartphonen: Nokia 7650
Operativsystem var inget man pratade om i mobilvärlden. Nokia 7650 och Symbian ändrade på det.
Det var inte bara det att den här telefonen hade inbyggd kamera, färgskärm och java. Det var dessutom starten på något som skulle forma mobilbranschen flera år framåt. Det var helt enkelt den första telefonen med operativsystemet Symbian S60, i praktiken alltså den första telefonen man kan kalla för smartphone. Just vilken inverkan smartphones skulle få var svårt att överblicka när vi testade 7650 sommaren 2002 när den kom ut, men det fanns å andra sidan mycket annat att imponeras över i den telefonen, smartphone eller inte. Kameran tog bilder i en upplösning på 640 × 480 pixel, men om du tyckte det var för mycket gick det även att välja lägra upplösning. Bilderna var det tänkt att du skulle skicka till exempel som MMS-meddelanden till andra, men när telefonen släpptes var det ingen av operatörerna som hade stöd för tjänsten. För att själv njuta av bilderna kunde man dock använda skärmen med 4096 färger, att jämföra med värsta konkurrenten Sony Ericsson T68i som bara kunde visa 256 färger på sin skärm. Menyerna i telefonen liknade enigt testaren Brian Dixen »inget annat vi sett i en mobiltelefon« och vi tvivlade inte på att telefonen skulle bli en stor succé. En nackdel var att stöd saknades för bluetoothheadset. 

Fakta:
Skärm: 176 × 208 pixel, 4096 färger
WAP: Version 1.2.1
Spel: Snake Ex, Card Deck och Mix Pix
Pris: 7 000 kr

Tema: Mobil 20 år

Relaterade artiklar