Trötta på missförstånd

Samsung förklarar kylsystemet i Galaxy Note 9

Samsung verkar ha tröttnat på att folk plockar sönder deras telefoner på jakt efter det mytiska kol-vattenkylsystemet och förklarar hur det fungerar.

Publicerad Uppdaterad

När Samsung lanserade Galaxy Note 9 var det mesta sig likt från S9 sett till sprocessor och prestanda, så det var förmodligen inte så konstigt att de som följde lanseringen och letade efter nyheter fastnade för att telefonen skulle ha "ett förbättrat vatten-kolbaserat kylsystem". Vätskekylning har till och från använts som säljargument för nya mobilmodeller och faktum att Samsung har haft den form av vätskekylning man nu säger sig ha förbättrat sedan Galaxy S7 utan att man gjort så mycket väsen av det.

Denna nya kylmetod har hursomhelst fått flera webbsajter att plocka sönder sina Note 9:or på jakt efter den mystiska blandningen av vatten och kol. Varken vatten eller kol har återfunnits, även om man hittat en kylledning som förmodligen innehåller en droppe vatten som dunstar bort så fort man öppnar den.

Samsung å sin sida tycker förmodligen att det är sorgligt att se Note 9:or slaktas på detta vis på grund av något de nämnde i förbifarten vid lanseringen, så man har nu en gång för alla förklarat hur kylningen i Note 9 fungerar.

Det rör sig alltså om en ledare som leder bort och sprider värmen som alstras av processorn. Denna ledare innehåller en liten mängd vatten som förångas nära processorn, kondenseras igen och leds tillbaka vilket höjer effektiviteten i avledningen av värmen.

Kolet i sin tur är ett tunt kolfiberlager direkt på processorn som fungerar som kontakt mellan processorn och värmeavledaren. Eftersom kolfiber leder värme nio gånger bättre än kisel har man därmed lyckats minska processorns isolering och ökat värmeavledningen ytterligare något.

I vårt test av Note 9 har vi inte märkt några förbättringar i prestanda jämfört med Galaxy S9 Plus, så förmodligen är effekten rätt liten, även om den kanske märks vid tung belastning på varma dagar.

Källa