https://www.mobil.se/nyheter/samsung-terkallar-alla-note-7
561933
Nyheter
Bekräftat

Samsung återkallar alla Note 7

Med anledning av att enheten kan börja brinna och explodera återkallar Samsung alla Note 7 och stoppar försäljningen.

På en presskonferens i Seoul har Samsung bekräftat att man stoppar försäljningen av Note 7 som lanserades för bara en månad sedan och återkallar de enheter som redan sålts. Uppgiften bekräftas även i ett skrivet pressmeddelande på koreanska. Det har enligt Samsung fram till och med den 1 september kommit in 35 rapporter om batterihaverier eller bränder orsakade av Note 7 och Samsung har meddelat att man efter undersökningar kommit fram till att battericellerna är orsaken till explosionerna.

35 rapporter
Samsung har som sagt tagit emot 35 rapporter om problemet och beräknar att problemet berör ungefär 24 av varje miljon sålda enheter, men väljer alltså att återkalla alla sålda enheter globalt. Under presskonferensen i Seoul sade chefen för Samsungs mobilverksamhet Koh Dong-jin att det är viktigt att prioritera säkerheten.

Nu arbetar Samsung tillsammans med underleverantörer för att identifiera vilka batterier som är drabbade. Fram till nu uppger man att man hunnit sälja 2,5 miljoner exemplar av Galaxy Note 7 och alla de ska alltså bytas ut. Felet har visat sig när telefonen laddats, men det är oklart hur många av de 35 bekräftade fallen som resulterat i en explosion.

Det har tidigare förekommit att mobiltelefoner från flera tillverkare börjat brinna när de laddats, men då ofta när kunden använt en felaktig laddare. I fallet med Note 7 är det bekräftat att det är batteriet i sig som orsaker felen. 

Rekord i förhandsbokningar
Samsung Galaxy Note 7 skulle från början ha börjat säljas i Sverige idag, men på grund av oväntat stor efterfrågan och rekord i förbokningar meddelade Samsung tidigare att den svenska försäljningsstarten skjutits upp till den 9 september. Nu ska Note 7 istället vara säljstoppad globalt och de som redan hunnit få sin Note 7 kommer att kunna få den utbytt under de kommande veckorna. Försäljningen av Galaxy Note 7 har hunnit inledas i 10 länder, bland annat i Sydkorea och USA. Användare har på sociala medier rapporterat om och postat bilder som visar hur Note 7 vid laddning har börjat brinna.

Samsung Galaxy Note 7 bygger vidare på Samsungs framgångar med Galaxy S7 och S7 Edge och fick högt betyg när vi testade den för en tid sedan. S7 och S7 Edge var en bidragande orsak till att Samsungs senaste kvartalsrapport som presenterades den 28 juli visade tydlig vinstökning framförallt för just mobildelen.

Relaterade artiklar