Sjökort i mobilen

Var är jag och vart är jag på väg? Det måste du hålla reda på när du ska ut till sjöss. Och självklart kan mobilen hjälpa dig med detta, men räkna med att det kostar en slant.

Publicerad Uppdaterad

Så länge du håller dig till åror behöver du inte bekymra dig om att utrusta båten med navigationsprylar. Men hänger du på en utombordare eller hissar segel ökar risken rejält att du ska pricka en sten, gå på en grynna eller helt enkelt köra vilse.

Och går du till marinbutiken kommer du upptäcka att de minsta navigatorerna ligger på över 4 000 kronor, sen tillkommer kostnaden för kartor. Likadant är det med de handhållna gps:erna, det kommer att kosta dig flera tusen att komma igång. Då är det lätt att strunta i det hela, riva ut kartsidan i telefonkatalogen och chansa på att du hittar rätt.

Men som vanligt kan du plocka upp din ständiga följeslagare ur fickan och använda din gps-utrustade mobiltelefon för att orientera dig i tillvaron, även till sjöss. Första tanken är förstås att använda Google Maps, och visst kan det vara bra om du bara behöver veta precis var du befinner dig eller vad den där ön i närheten heter. Men då får du inte veta något om vad som döljer sig under ytan. Har du en Iphone kan du använda Eniros sjökort, men då får du tvärtom inte veta var du är eftersom du inte får din gps-position i programmet. Vill du navigera på riktigt med telefonen blir det till att köpa ett navigationsprogram.

Jag har testat Inavx till Iphone, 88Sea som fungerar till de flesta Sony Ericsson och Nokiatelefoner på en Nokia N85 och Pathaway till Windows Mobile på en HTC Touch Diamond 2. Alla programmen har sina fördelar men förstås också nackdelar.

Små skärmar

Det tydligaste problemet är förstås att skärmen på en telefon är liten. Den största telefonskärmen som nått marknaden hitills ligger under fyra tum, den nedre gränsen för tillverkarna av marina navigatorer. Kör du Iphone får du 3,5 tum, väljer du något av de andra programmen beror det på vilken telefon du väljer att använda. Ju större desto bättre är helt klart det som gäller.

Både program och kartor finns att köpa online och du får räkna med att lägga ut en slant för att kunna navigera med mobilen. Om vi börjar med Iphone så hamnar du förstås i Appstore för att komma igång. Börja med att köpa själva programmet och installera det. Tyvärr ingår bara kartmaterial för USA så du måste köpa dem separat. Det gör du genom att skaffa ett konto på x-traverse.com, det kostar tio dollar per år. Sedan prenumererar du på sjökort för hela Sverige, det kostar 99 dollar per år. Den totala kostnaden blir omkring 1 250 kronor för att komma igång, men sedan måste du alltså förnya prenumerationen på sjökorten en gång om året för knappt 900 kronor.

Kör du Nokia eller Sony Ericsson fungerar programmet 88Sea. Du skaffar ett konto på deras sajt och anger vilken telefon du har. Sedan laddar du ned programmet antingen till datorn eller direkt till telefonen och installerar det. Liksom med programmet för Iphone kan du inte använda vilka sjökort du vill utan är hänvisad till programtillverkarens lösning. Du köper både programmet och korten för 2 500 kronor, sjökorten kommer som en enorm fil som du zippar upp och sedan för över till telefonen. Räkna med att det tar ett par timmar, men det är inte komplicerat, bara långsamt.

Med en Windowstelefon kan du välja fritt vilka kartor du vill använda. Programmet Pathaway är det enda av de testade programmen som du kan ladda ned en provversion av. Har du redan sjökort i lämpligt digitalt format, till exempel till datorn, kan du alltså testa programmet utan att lägga ut en krona. Väljer du att köpa programmet kostar standardversionen knappt 500 kronor. Sedan tillkommer kostnad för sjökort, men dem kan du köpa var du vill och ett kort som täcker ett mindre område kan du få för ett par hundralappar. Det som är lite krångligt är att få in korten i telefonen, du måste nämligen formatera om dem. Jag använde ett program som heter Fugawi Marine ENC i en gratis provversion. Du kan även använda Pathaway Map Manager.

Till havs

När du väl fått in program och kartor i telefonen är programmen lätta att använda, vilket du än använder. Jag tog en tur med tre telefoner i en snabb motorbåt och jämförde med en tiotumsplotter från Garmin. När du startar programmen söker de efter satelliter och så fort telefonen hittat din position dyker du upp som en prick eller en pil i sjökortet.

Det roligaste att testa är förstås hur de hänger med i hög hastighet, så upp med båten i 30 knop och jämför med navigatorn. Roligt nog hänger alla program med bra, både jämfört med den stora navigatorn i båten och om man jämför med tydliga landmärken som vi passerar. Eftersom gps:en bara visar tidigare positioner och man får räkna med en fördröjning på en sekund är vi förstås inte precis där markeringen i kartan visar, i högra hastigheter kan eftersläpningen bli omkring 50 meter. Du ska alltså inte stirra dig blind på pricken i mobilen, utan hela tiden hålla utkik.

Men både positionen och kartbilden uppdateras utan att hacka eller verka seg. Så långt är allt bra. Men det finns några problem att tänka på. Ett är förstås att telefonera inte tål vatten. Ett annat är att de laddar ur ganska snabbt när du hela tiden kör gps:en. Ett tips är att skaffa en ciggplugg till båten som gör att du kan ladda.

Ytterligare ett problem är solen. Vi vill helst ha fint väder när vi åker båt men skärmarna på telefonen kan vara svåra att se i solljus. När jag är ute tycker jag att Iphone har bäst ljusstyrka medan Nokia N85 och Htc är lite svårare att se. Bäst blir det om du kan skugga skärmen.

Det är också viktigt att programmet är snabbt när du zoomar och scrollar i kartan, så att du inte blir utan kartbild en lång stund. På Iphone går det snabbt, ibland växlar den sjökort för en bättre skala och är det ett nytt kort vill den ladda ned det och det tar förstsås en stund, inte helt praktiskt när du är ute och åker. Både 88 Sea och Pathaway är aningen långsammare, speciellt när du scrollar i sidled på kartan tar det en liten stund innan bilden uppdateras. Men det beror förstås mycket på vilken telefon du använder, hur kraftfull den är.

Vill du göra mer än bara titta var du är kan du lägga rutter dit du ska eller waypoints för fina naturhamnar eller andra pärlor du hittat. I Iphone är det lätt att skapa waypoints men det går inte att lägga rutter på förhand. I 88Sea går det fint att lägga både rutter och waypoints, programmet har ett enkelt upplägg men är ändå rätt så fullmatat med funktioner. Men det mest fullspäckade programmet är Pathaway, problemet är att det inte är lika användarvänligt. Här kan du göra det mesta som du kan göra i en riktig navigator, men menyer och inställningar är lite krångliga.

Ska du navigera med mobilen är skärmen den största begränsningen. Iphone känns rimlig, kör du något annat så se till att ha så stor skärm som möjligt. Sjökort i mobilen passar bäst i lägre hastigheter, även om de hänger med och uppdaterar sig får du dålig överblick jämfört med en riktig marinnavigator. Det lilla formatet och bärbarheten är förstås den största fördelen. Samt att du inte behöver köpa ytterligare en pryl till båten.

Inavx

Operativsystem: Iphone version 2.0.3, testas för 3.0

Pris: 379 kronor

Sjökort: Ingår inte, prenumeration för hela Sverige kostar 780 kronor per år

Funktioner: Position, waypoints, spår, sökning, nattläge, avståndsmätning

Webb: www.inavx.com

Omdöme: Stor skärm och ett snabbt program gör det trevligt att använda. Kanske lite väl begränsat i funktioner om du är van vid en riktig navigator. Men om du vill prova på att navigera med elektronisk hjälp är Inavx föredömligt lättanvänt. Pekskärmen gör det också lätt att använda programmet. Nackdelar är att du måste ha kontakt med mobilnätet för att ladda ned nya kartor och att kartorna bara är prenumererade, efter ett år har du inte längre tillgång till dem.

Betyg: 6

88Sea

Operativsystem: Javaprogram, fungerar både på Java- och Symbianplattform

Pris: 2 500 kronor

Sjökort: Ja, hela Sverige

Funktioner: Position, rutter, waypoints, spår, sökning, nattläge, delning, statistik, avståndsmätning

Webb: www.88degreesnorth.com

Omdöme: Fungerar till många telefoner, lätt att använda när du är igång, kankse en aning segt på N85:an som jag provkör med. Men tydliga menyer gör att de många funktionerna är lätta att hitta och använda. Priset är det högsta i testet men å andra sidan får du behålla korten när du väl köpt dem. Tillverkarna är svenska, så supporten fungerar bra. En nackdel är förstås att du inte kan använda vilka kartor du vill utan måste köpa dem från tillverkaren.

Betyg: 7

Pathaway

Operativsystem: Windows Mobile 5.0 eller senare

Pris: 475 kronor

Sjökort: Ingår inte, stöd för både raster- och vektorkort

Funktioner: Position, rutter, waypoints, spår, sökning, nattläge, delning, avståndsmätning

Webb: www.pathaway.com

Omdöme: Fullmatad med funktioner man lite krånglig att hitta rätt i. Du navigerar till stor del med ikoner i olika underkategorier, men det är inte självklart var de olika funktionerna ligger. Ett stort plus för att du kan använda vilka kartor du vill, du kan till och med scanna egna papperskort och lägga in dem med tillhörande programvara Pathaway Map Manager i din pc.

Betyg: 6