Betala per tjänst
Slut på bredband till fast pris
Telia är inte de enda som räknar med att plocka bort mobila bredbandsabonnemang med fri användning. Betala för det du använder är istället budskapet.
Flatrate funkar inte, inledde Kenneth Karlberg med att säga.
– Det är inte bara vi utan även andra operatörer som ni kommit fram till att man måste betala för det man får och då ska priset vara värdebaserat, fortsatte han.
På sikt räknar han med att den typen av abonnemang där man får surfa obegränsat för en fast summa helt försvinner.
När vi pratar med Erik Hallberg som är Sverigechef för mobilt på Telia är det dock ingen stor förändring i prissättning som väntar.
– Redan idag har vi ju begränsningar i användandet och det som jag ser framför mig är att man betalar för en specifik tjänst där datatrafiken då ingår i priset.
Det var även något som Kenneth Karlberg berörde eftersom Telia redan idag har samarbete med till exempel Spotify där datatrafiken ingår i erbjudandet. Han påpekade dock att Telia själva inte ska ta fram de här tjänsterna utan istället samarbeta, som med Spotify, tillsammans med tjänsteutvecklare med framgångsrika tjänster och starka varumärken.
– När vi ser på exempelvis Spotify så lockar det en allt större kundgrupp och det handlar inte om teknikentusiaster utan en betydligt bredare användargrupp. Det kan vara min sons flickvän och ofta har vi sett att Spotify i mobilen gör kunden mer medveten även om andra tjänster, som att man kan surfa i telefonen, säger Erik Hallberg.
Så vilka är de viktigaste tjänsterna att knyta till sig?
– Den viktigaste tjänsten är röstsamtal, via ip då. Sedan har vi ju redan musik idag och jag tror mycket på rörlig bild, och då tänker jag inte på tv. Snarare videokonferenser, olika typer av larmlösningar och de här tjänsterna ser vi komma redan idag.
Kopplat till de tjänster man erbjuder så lovade även Telia att verka för möjligheten att flytta innehållet mellan enheter. Köper man böcker, film, musik och program ska man kunna ta med sig det innehållet från en mobil till en ny man bestämt sig för att byta till.
När det gäller debiteringen för mobilt bredband framöver drar Erik Hallberg en liknelse med tyska Autobahn. Om man vill åka fort där får man också räkna med att det drar mycket bensin.
Telia har nyligen börjat sin 4G-satsning som första operatör i världen och det upptog mycket av Teliachefen Kenneth Karlbergs tal idag på mobilmässan i Barcelona.
Han medgav brister i lanseringen av 4G, begränsad täckning och få tillgängliga modem samtidigt som det faktum att de bara klarar 4G och inte 3G är en brist.
– Men vi lanserade och vi erbjöd tjänsten först i världen.
Nu räknar han med att multimode-modem som inte bara klarar 4G ska komma under andra kvartalet i år. Handover däremot mellan 3G och 4G, alltså att uppkopplingen alltid använder snabbaste nätet utan att användaren behöver aktivera något kommer först i slutet av detta år eller i början av nästa. Det har enligt Kenneth Karlberg inte bara med modemen att göra utan även med nätet.
En av frågorna Teliachefen Kenneth Karlberg sedan fick var om de kommer att ha samma nära relation med Microsoft om Windows Mobile 7 som de haft med Apple om Iphone.
– Vår relation med Apple är precis som med vilken annan tillverkare som helst. Vi har bara ett affärsmässigt avtal med Apple precis som med Nokia och Sony Ericsson. Det var Apple som valde oss och när Microsoft lanserar Windows Mobile 7 är vi redo att ta en diskussion även med dem.