Stort test: Iphone 3G

Mobil har testat Apple Iphone 3G. Den bjuder på en del överraskningar, såväl positiva som negativa. Helt klart är i alla fall att det är fråga om en helt ny typ av telefon som nu gör sitt intåg på den svenska mobilmarknaden.

Publicerad Senast uppdaterad

Itunes är utgångspunkten när man ska komma igång med sin Iphone och det är härifrån alla information synkas till telefonen. Det gäller inte bara musik, videos och podsändningar utan även kontakter, kalender, bilder, bokmärken och program till telefonen, för att nämna det viktigaste. Det Itunes inte själv har importerar den från andra program så att Iphone bara behöver prata med datorn via Itunes.

Den funktion som jag gillar allra bäst i Iphone 3G är e-posten, för även om musik och video fungerar bra är e-post den funktion där man verkligen kan utnyttja pekskärmen till max.

En av nyheterna i e-posten i nya Iphone 3G är möjligheten att ansluta till en Exchangeserver. Den möjligheten kommer även till gamla Iphone i den systemuppdatering, version 2.0 som släpps samtidigt som Iphone 3G kommer ut i butik. Exchange är Microsofts serverlösning för företag och den gör det möjligt att ha all e-post, kalender, kontaktlistor och så vidare samlat. Med Iphone ansluten till en Exchangeserver, och de är ganska vanliga på större företag, får man e-post som så kallad pushmail, man får sin kalender och adresslista direkt synkad.

Om e-posten är något som Apple i Iphone lyckats riktigt bra med så tycker jag att kalendern, den stora skärmen till trots, är betydligt sämre. Först och främst saknas en bra samlad översikt över vilka åtaganden som ligger inbokade den närmsta tiden.

Bilder man tar med telefonens kamera hamnar i bildgalleriet i telefonen och där finns även alla bilder du valt att synka från Itunes. Kameran som sådan är ovanligt dålig jämfört med andra mobilkameror, vilket i och för sig är väntat eftersom den saknar både autofokus och belysning. Bilder inomhus i dålig belysning blir därför väldigt lätt suddiga och oskarpa och även i bra ljus utomhus saknar man skärpa i bilderna.

En begränsning i telefonen gör att de program som finns i den bara kan köras ett åt gången och inget program kan vara aktivt utan att fylla upp hela skärmen. Den saknar alltså så kallad multitasking och på den punkten skiljer sig Iphone från de flesta andra mobiler. Begränsningen ska enligt Apple vara ett sätt att undvika att batteri- och processorkraft konsumeras i onödan, men innebär en del problem. Ett chatprogram går till exempel inte riktigt att utnyttja eftersom det gör sig bäst när det visar att du är online även om du inte har programmet aktivt. Skulle du till exempel vilja kolla e-posten loggas du obönhörligt ut från chaten.

Även om man får betrakta Apples Iphone som en smartphone skiljer den sig markant även från andra sådana. All synkning sker alltså via Itunes och det finns inget tillgängligt filsystem i Iphone. Man kan alltså inte som användare ta en bilaga man fått i ett mejl och spara den filen på telefonen. Dokumenthanteringen är också begränsad.

En annan funktion det är svårt att förklara varför Apple valt bort är möjligheten att använda Iphone som modem till datorn. Än mer konstigt är att telefonen helt saknar möjligheten att skicka och ta emot mms.

Safari heter Iphones webbläsare och den visar först och främst fullstora webbsidor på ett smart sätt. Den är inte ensam om att klara fullstora sidor. Det gör till exempel även Nokias webbläsare Minimap, men Apple har ändå några fördelar. När man öppnar en sida visas först hela sidan i skärmen, men är då givetvis för liten för att man ska kunna läsa något. Den fungerar istället främst som en överblick. Ser man sedan något intressant dubbelklickar man på den texten så storleksanpassas sidan efter radbredden du klickat på. Det fungerar riktigt smidigt. Sedan drar man med fingret över skärmen för att förflytta sig.

Textinmatningen är en annan av Iphonens mer spektakulära funktioner, i all sin enkelhet. Hemligheten för att skriva snabbt på Iphone ligger helt i att lita på ordkorrigeringen och helt enkelt fortsätta att skriva på även när man känner att man gjort ett misstag. Man blir förvånad över hur förlåtande telefonen är.

Den inbyggda gps:en till trots är Iphone är inget vidare på att utnyttja positioneringen, dels eftersom Apple inte tillåter tredjepartstillverkare av mjukvara att använda positionen för att erbjuda navigering steg för steg, men även för att Google Maps som man då är hänvisad till är rätt bedrövlig på att visa rätt väg.

Plus:

Enkel och kul att använda

Uppkopplingsmöjligheterna

E-post och webb

Minus:

Dålig GPS

Saknar mms

Ingen multitasking

Kan inte användas som modem

Dålig kamera

Betyg:

Användarupplevelse 8

Material&kvalitet 9

Multimedia 7

System&program 8

Telefoni&data 7

Totalbetyg 78%

Läs hela det långa testet av Iphone 3G här.

Abonnemangen som fungerar

Telia har lanserat tre olika abonnemang anpassade för Iphone där samtalsminuter, sms och en pott med datatrafik ingår. Alla dessa tre abonnemang inkluderar även fri tillgång till Homerun (se nedan).

Vill man hellre använda ett befintligt Teliaabonnemang går även det (dock ej kontantkort), men då rekommenderar Telia att man köper till fri datatrafik, en tilläggstjänst som kostar 199 kronor i månaden och även inkluderar Homerun.

Wlan via Homerun ingår

I Telias Iphone-abonnemang liksom i tilläggsabonnemanget för fri datatrafik ingår även uppkoppling via Telias nät av surfzoner, kallat Homerun. De har idag 632 surfzoner, främst placerade i hotel, kaféer och Teliabutiker samt knutpunkter där många resenärer rör sig. För att logga in på ett Homerun-nät behöver man dock inloggningsuppgifter och de får man samtidigt som man tecknar sitt abonnemang.

Andra operatörer

Givetvis var vi tvungna att prova och mycket riktigt så säger Iphone 3G stopp om du sätter i ett annat simkort än det från Telia. Telefonen är alltså operatörslåst.

Aktivering av telefonen

För att alls kunna använda Iphone krävs att den ansluts till datorns Itunes. När AT&T lanserade första Iphone i USA var det i Itunes som man valde abonnemang och lämnade sina uppgifter, men här i Sverige är aktiveringen förenklad. Det enda som krävs är att telefonen har ett korrekt simkort så får man bekräfta att man godkänner avtalsvillkoren och sedan är telefonen klar att använda.

Tjänsterna du är van vid

Mobiloperatörerna har satsat mycket pengar på att bygga upp stora paket med tjänster du som abonnent kan köpa. Det handlar om musikbutiker, ringsignaler, spel och portaler med nyheter, nöje och annat. Med Iphone saknas det. Telias mobila portal Surtport är till exempel inte tillgänglig för dig med Iphone och ringsignaler och spel sköter Apple själva via App Store och Itunes.