Annons

Mobilskolan: Hemstyrning

Tellstick: Så styr du hemmet

En populär framtidsdröm är att kunna styra allt i hemmet via en enhet, som en fjärrkontroll eller en mobiltelefon. Tellstick Net gör det hela på ett förhållandevis billigt sätt.

Publicerad Uppdaterad

Visst vore det smidigt om precis allt i hemmet gick att styra via exempelvis mobilen? Det är varje prylnörds dröm sedan ett par decennier tillbaka och ungefär lika länge har det faktiskt gått att genomföra, så länge din plånbok har haft det djup som krävts för att göra det hela på riktigt.

För några år sedan dök det upp ett antal billigare alternativ som gemene man kunde ha råd med och installera utan att vara elektriker. Ofta handlade det om halvklumpiga väggkontakter där olika lampor kunde kopplas in för att sedan styras med en enklare fjärrkontroll. Systemen växte till sig med fler typer av kontakter, dimrar och liknande. Men du var fortfarande låst till fjärrkontrollen om du inte ville meka en hel del själv eller gå upp rejält i pris.

Liten blå pinne

För några år sedan dök Tellstick från Svenska Telldus upp på marknaden med löftet om att förändra detta. Tellstick var en knallblå liten usb-sticka med antenn som gjorde att alla möjliga fjärrstyrda kontakter kunde styras via datorn. Något senare dök även webbtjänsten Telldus Live upp, som lät dig styra lampor och liknande hemma via en hemsida och senare även via olika appar till mobilen. Problemet var att du behövde en dator som stod på hemma, eller en router från Dovado som stöder Tellstick, för att det skulle funka att styra hemmet även på resande fot.

Net förenklade

För något år sedan utökades Tellstick-familjen dock med bland annat Tellstick Net som vi valt att fokusera på den här gången. Tellstick Net är en blåvit dosa strax under en portabel hårddisk i storlek som kopplas in via en helt vanlig nätverksport i din router hemma och sedan via lämplig usb-ingång för att få lite ström. Tellstick Net fungerar sedan som en brygga mellan webbtjänsten och de radiosignaler som de trådlösa kontakterna kommunicerar över. På så sätt kan du styra olika delar i hemmet, lampor, temperatursensorer, motorvärmaren till bilen, fläktar och så vidare med mobilen utan att du behöver ha en speciell router eller att en dator behöver stå på hemma.

I och med att de vanligare strömbrytarna och dimrarna för hemmastyrning idag är ganska billiga och Tellstick Net också är förhållandevis billig går det alltså att skapa ett lite smartare hem för en inte alltför dyr peng, vilket annars krävs om du vill ge dig in på lite mer seriösa installationer.

Det ska dock nämnas att systemet inte är helt utan baksidor. Främst handlar det om ganska korta avstånd. En vägg eller två kan sätta stopp för signalerna och inte heller över öppna områden är räckvidden världens bästa. Givetvis kan du lösa det med större antenn till Tellsticken eller genom att köpa fler enheter och skapa olika zoner, men vill du hålla kostnaderna och komplexiteten på någorlunda normala nivåer får du istället försöka placera Tellsticken så centralt som möjligt eller titta närmare på kabelanslutna system som knx och liknande. Då kan dock även priset gå upp en del.

Steg för steg: Kom igång med Tellstick

Att komma igång med det hela hemma är inte heller speciellt svårt. Här visar vi ett exempel från start till fungerande fjärrstyrd lampa.

1. Koppla in och registrera

Koppla in Tellstick Net till din router hemma och anslut usb-sladden antingen direkt till routern eller via en vanlig strömadapter för usb. Just usb används i det här fallet enbart för ström.

Registrera sedan ett konto på http://live.telldus.com, som är webbtjänsten för Tellstick. Med kontot klart och datorn ansluten till samma nätverk som Tellsticken brukar de två enheterna normalt hitta varandra automatiskt och du kan sedan enkelt lägga till din Tellstick Net till ditt konto.

2. Nu är det dags att lägga till enheter att styra

I vårt exempel använde vi oss av en vanlig kodstyrd väggadapter och valde en kod med hjälp av switchen på baksidan. På Telldus Live väljer du sedan »my devices« och trycker på plustecknet för att lägga till en ny enhet.

Där döper du den och letar upp rätt typ av enhet och märke i listan, anger samma kod som du valde på väggadaptern och sparar det hela.

3. Nu har du lagt till din första enhet! 

Via webbtjänsten kan du nu styra exempelvis en lampa genom att bara trycka på en knapp. Vill du kan du nu lägga till fler enheter eller schemalägga de enheter du har. Om du ansluter kompatibla väderstationer eller temperatursensorer behöver du normalt inte göra något, utan de dyker upp efter ett par minuter under fliken »my sensors«.

4. Så hur gör du nu för att få in hela klabbet i mobilen? 

Med ditt Tellduskonto registrerat och din Tellstick ihopkopplad med ditt konto handlar det faktiskt bara om att ladda ner någon av de appar vi tipsar om här och logga in med ditt Tellduskonto i appen. Vips dyker alla dina enheter upp i telefonen. Beroende på vilken app du väljer att använda kan du även lägga till enheter och scheman direkt i appen. Svårare än så är det faktiskt inte att komma igång.

Tips: Tellstick-apparna till din Iphone, Ipad och Android

Här tipsar vi om ett par appar som kan användas för att styra ditt Tellstick-system med din Iphone, Ipad eller Androidtelefon.

Switch King

Pris: 15 kr (gratis/279 kr till Android)

Format: Ipad/Iphone/Android

Switch King använder sig tyvärr inte av Telldus Live, utan för att komma åt dina enheter via en Tellstick behöver du installera deras program på din dator. Det programmet kommunicerar i sin tur med Telldus program och dina enheter som finns sparade där (Telldus program i sig har samma enheter registrerade som deras webbtjänst).

Med hjälp av Switch King kan du i vilket fall som helst komma åt alla dina enheter och sensorer, schemalägga dem och dela in de olika enheterna i grupper för en enklare översikt.

Remotestick

Pris: Gratis/25 kr

Format: Android

Remotestick är appen som rekommenderas av Telldus själva för Android. Antingen laddar du ner gratisappen och loggar in med ditt Tellduskonto eller så slantar du upp 25 kronor och får ett lite snyggare gränssnitt och stöd för nfc. Remotestick har även stöd för appen Locale, så att du kan automatisera det Tellstick ska göra baserat på de beteenden du ställt in via den appen.

I gratisversionen av appen kan du göra det enklaste, det vill säga styra dina enheter. Betalversionen ger dig bättre översikt över det hela och betydligt större möjligheter att gruppera olika enheter samt även rita in dem på en karta om du har en sådan över huset. Ett riktigt bra sätt om du har många enheter i ditt system.

Tellduscenter

Pris: Gratis

Format: Iphone

Tellduscenter är Telldus egna program för att styra en Tellstick och dess anslutna enheter. Appen är väldigt grundläggande och speglar i stort sett det du kan se via webbtjänsten utan att göra något mer spännande av det. För de mest grundläggande funktionerna, eller för att testa gratis, fungerar Telldus­center riktigt bra men vi hade gärna sett fler funktioner integrerade.

Tellevent

Pris: 22 kr

Format: Iphone

Tellevent är en riktigt bra app för att styra ditt Tellstick-system. Du loggar in på Telldus Live och ser sedan alla dina enheter, kan enkelt lägga till nya direkt i appen och genom ett fliksystem kan du dela in enheterna i grupper och även schemalägga dem. Just schemaläggningen är lite väl grundläggande, men för vardagsbehovet är det här en riktigt smidig app för hemmastyrningen.