1
1
https://www.mobil.se/nyheter/tre-nya-zenfone-pa-gang-en-av-dem-mini
570095
Nyheter
falskt
Spår i Asus kod

Tre nya Zenfone på gång – en av dem Mini

[{ msrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/teaser-705/public/asuszenfone7pro_dsc5215.jpg?itok=-koCRZLC', src: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/styles/retina/public/asuszenfone7pro_dsc5215.jpg?itok=BR-QK4di', osrc: 'https://www.mobil.se/sites/mobil.se/files/asuszenfone7pro_dsc5215.jpg', w: 2000, h: 1328, title: ' ' },]
Asus egen kod i ROG Phone 5 ger oss ledtrådar om nya Zenfone 8, inklusive en minivariant.

De som uppskattar mobiler i mindre format har haft svåra år. Apple Iphone 12 Mini gav hopp om att Androidtillverkarna skulle haka på, men då rykten talar om att den inte blivit en försäljningsframgång har de möjligheterna minskat i sannolikhet. Sonys ryktade minimobil är eventuellt bara en Japanspecifik modell, men Asus verkar fortfarande ha något på gång, och nu kommer nya uppgifter om Zenfone 8-serien.

Uppgifterna är mer än bara rykten från anonyma källor. De kommer nämligen från Asus nyligen lanserade spelmobil Rog Phone 5. I bland annat kameraappen och källkoden har sajten XDA Developers hittat ett flertal referenser till ännu ej släppta Asus-modeller.

I källkoden finns referenser till mobiler med kodnamnen Sake, Picasso och Vodka. Eftersom Zenfone 7-serien hade kodnamn Tequila (medan ROG Phone har haft kodnamn hämtade från Star Wars) rör det sig sannolikt om Zenfone 8-serien. Koden innehåller även referenser till Sake Plus och Vodka Plus, men de förekommer bara på ett ställe och kan vara samma modeller i annan minneskonfiguration.

Kameraappen i sin tur nämner Zenfone 8 och Zenfone 8 Flip. Flip tros i det här fallet anspela på en uppfällbar huvudkamera som kan användas som selfiekamera på samma sätt som på Zenfone 7, och inte en vikbar mobil.

Sake refereras som en “liten mobil” i koden och skärmstorleken uppges till 5,9 tum, så det är med största sannolikhet den redan ryktade Zenfone 7 Mini. Ur konfigurationsfilen kan man också läsa att den ska ha en skärm med upplösningen 2400 x 1080 pixel och 120 Hz uppdateringsfrekvens, samt minst två kameror, den ena med Sonys 64-megapixelsensor IMX686, och den andra en IMX663, som är en ännu ej lanserad Sonysensor.

Picasso ser ut att ha samma skärmstorlek som Zenfone 7, det vill säga 6,67 tum i full HD+upplösning, samt samma kamerauppsättning med undantag för en extra 24-megapixelkamera som uppges vara “frontsensorn”. Detta talar för att Picasso är Zenfone 8 och att denna till skillnad från Zenfone 8 Flip saknar uppfällbar kamera. Om Vodka finns väldigt lite information i koden, men alla tre modellerna ska vara försedda med chipsetet Snapdragon 888, och alltså vara riktiga toppmodeller.