Mobil med Meego

Vi har känt på Nokia N9

Vi har känt på Nokias efterlängtade Meegomobil. Telefonen rymmer många nya idéer och ska komma ut senare i år.

Publicerad:

21 jun 2011 - 14:45

Uppdaterad:

21 jun 2011 - 14:45

Nokias primära plattform för smartphones är fortfarande Windows Phone, men det hindrar inte företaget från att idag visa sin första telefon baserad på Meego och en är inte nödvändigtvis den sista heller.

Framsidan saknar helt knappar och man väcker telefonen genom att dubbelklicka med fingret på skärmen. Sedan handlar mycket om att svepa. Skärmen är välvd och det ska underlätta alla svepande rörelser över skärmen. Man sveper över skärmen från sidan för att växla från en applikation till en annan. Grunden är de tre startskärmarna. I den första finns ikonerna för alla dina appar. Där klickar du helt enkelt för att starta en app. När du ska växla app gör du det via startskärmen med dina aktiva program. Här visas miniatyrer av alla program du använt. Istället för ikoner ser du alltså skärmminiatyrer av vad programmen faktiskt gör, eller webbsidorna som du besökt. Varje enskilt fönster i webbläsaren hamnar som ett eget fönster i den här multitaskingvyn över aktiva program.

Alltid uppdaterad

I den tredje startskärmen finns dina notifieringar. Överst samlas sms, kalenderhändelser och uppdateringar till systemet eller någon av dina appar. Sedan kan du längre ner välja att visa flöde med händelser från till exempel Facebook, Twitter eller valfria rss-feeds från dina favoritsajter. N9 låter dig integrera flera sociala tjänster så om du vill chatta så kan du logga in och se vilka som är online på Facebook och tillgängliga för chat där. Det finns en lång rad sociala tjänster intergerade på samma sätt redan från start, till exempel Skype.

Jag har än så länge bara provat telefonen en kort stund. Några gånger har mina svepningar inte registrerats, men jag lär mig snabbt och Nokia har ännu några månader på sig att finslipa mjukvaran innan telefonen börjar säljas någon gång senare i år. Med det sagt är det egentligen ingenting i upplevelsen nu när man testat telefonen som visar att den skulle ha buggar eller vara ofärdig på något annat vis.

Snabb men utan Flash

Webbläsaren i N9 ska vara extra snabb även om det är svårt att avgöra med dålig täckning där vi befinner oss för att testa N9. Klart är ändå att webbläsaren klarar html5 men i dagsläget i alla fall inte stödjer Flash. Kartor och navigering ingår och med N9 har du kartor liksom gratis navigering och ett särskilt läge för bilkörning där man har en anpassad vy med stora detaljer och avskalat gränssnitt. En ny funktion är att man förutom bilnavigering och navigering till fots även har beskrivningar för kollektivtrafik. När vi provar att navigera från centrala Stockholm till Solna norr om stan får vi instruktioner precis om vilken linje vi ska ta, vilka stationer vi passerar och om det krävs några byten.

Snygg detalj

I ett grafiskt relativt avskalat operativsystem som Meego är har Nokia lagt in en del detaljer för att förgylla tillvaron. En sådan detalj är filmvisningen. När jag tittar på en film och sveper undan den för att återgå till huvudmenyn tonas menyn fram samtidigt som filmen fortsätter att rulla i den del av skärmen där den finns kvar. Effekten varar givetvis bara i en kort stund, men det är ändå bevis på både prestanda och estetiken i N9. Annars påminner utseendet i menyer och särskilt ikoner en hel del om Nokias arv och Symbian Anna som kommer i de nya mobilerna Nokia X7 och E6 nu i sommar.

Meego med Maemo

N9 är Nokias första Telefon med Meego, men spår av föregångsplattformen Maemo finns också med. Anledningen till det är att version 1.2 av Meego ännu inte är helt klar och Nokia ville ha med sig en del funktioner man använt i Maemo. Det är alltså anledningen till att systemet i N9 är Meego 1.2 med Harmattan, vilket alltså är spåren av Maemo.

Trots fokus på skärmen finns tre knappar på telefonens sida. Två för volymen och en för att sätta på telefonen. Formerna från skärmen fortsätter i en kontinuerlig rörelse vidare till plasten som är av polykarbonat-typ och där har Nokia blandat i färgen i själva materialet. Får du en repa på telefonen blir det alltså ingen färgförändring där.

Foto och NFC

Tittar man på tekniken under skalet har N9 kamera på åtta megapixel med dubbla fotolampor och film spelar den in i HD-upplösning (720p) med 30 bilder per sekund. Vill du få ut bilder och för den delen även musik ska du kunna använda NFC. Near Field Communication är en teknik för trådlös kommunikation och bara genom att nudda en annan enhet (även den utrustad med NFC då) kan du föra över en bild eller låta telefonen spela upp musik i Nokias nya NFC-högtalare.

Ska få uppdateringar

Trots att alltså Windows Phone fortfarande är Nokias primära smartphoneplattform lovar man att kunder som köper N9 ska kunna vänta sig uppdateringar till systemet framöver och inte bli lämnade i sticket. Nokia N9 ska börja säljas senare i år, men något datum för försäljningsstart eller för den delen något pris vill Nokia ännu inte uppge. Det ska istället meddelas närmare säljstarten.

.

.

 

.