Microsofts comeback-försök

Oktober 2010: Vi har testat nya Windows Phone – "Inte alls som gamla Windows Mobile"

Snart börjar försäljningen av telefonerna med nya Windows Phone. Det är Microsofts försök att utmana på den snabbväxande marknaden för smarta mobiler. Vi har testat de nya smarta Windows-lurarna.

Publicerad Uppdaterad

Oj vad snyggt gjort. Det är lite av det första intrycket man får när man börjar använda Windows Phone. Det som kallas Windows Phone är egentligen fråga om flera olika telefoner, men i praktiken är det telefoner som är extremt lika varandra, oavsett om det står Samsung, LG eller HTC på dem.

Det beror helt enkelt på att Microsoft i stort sett inte låter mobiltillverkarna påverka hur de nya Windows-telefonerna ska fungera. Microsoft har nog helt enkelt velat göra en Apple, och Apple kontrollerar ju hur Iphone fungerar från början till slut. Lyckas man? Tja, att navigera runt i menyerna i de nya Windows-telefonerna går onekligen snabbt och snyggt.

Men det är inte bara snyggt för snygghetens egen skull. Visst har nya Windows Phone sina brister (vi kommer till dem sedan), men systemet är både snabbanvänt och på många sätt fiffigt konstruerat. Startskärmen är förstås startpunkten i systemet, och den konfigurerar man helt och hållet själv, med genvägar till både appar, funktioner, men också till enskilda favoritkontakter eller favoritsajter.

Inte alls som gamla Windows Mobile

Har du tidigare haft en telefon med gamla Windows Mobile finns i stort sett inga likheter. Microsoft har börjat helt från noll och byggt ett helt nytt system. Första intrycket är att det är väldigt snyggt och enkelt. Formen är avskalad och baserad på starka rena färger med stora tydliga typsnitt.

Det smidigaste är hubbarna där information från flera olika källor samlas på ett ställe. Det finns bland annat en hubb för dina kontakter, en för bilder och en för musik. Sina kontakter och vänner når man till exempel under hubben "People" som man kommer till genom att klicka på en panel på startskärmen. Under People ligger all information om kontakter, både sådant du lagt in manuellt, och sådant som telefonen tankar ner löpande från internet. Bland annat hämtas information från dina konton på Facebook, Google och Microsofts eget Windows Live.

Under people-hubben ligger alltså den vanliga adressboken, med alla dina kontakter (inklusive information om dem som hämtats från internetsajter som Facebook). Men genom att bläddra i sidled så kommer du till "what's new" med vännernas senaste statusuppdateringar på sociala nätverk. På skärmen syns förresten i kanten ofta en liten elegant glipa av intilliggande skärmbild, så man ser lätt vart man ska bläddra.

Twitter är dock inte integrerat i people-hubben och det är tydligen för att Microsoft ännu inte har ett avtal för att kunna integrera det. För att hålla koll på Twitter får man istället ladda ner en separat Twitter-app till telefonen.

Bilder och HD-video

På samma sätt fungerar i princip bildhubben, där man dels hittar foton som man själv har tagit med telefonens kamera, men också mappar med bilder från exempelvis Facebook. Det finns också en Xbox-hubb med spel, en hubb med musik- och video, en kalender-hubb och en Office-hubb.

Microsoft säger att alla telefoner med Windows Phone 7 ska ha minst fem megapixel, autofokus och fotolampa och det är precis vad man hittar i de telefoner som vi testat i en dryg vecka: Samsung Omnia7 och LG Optimus7. Fotolampa är också obligatoriskt i alla Windows Phone 7-telefoner och det gör att du kan ta bra bilder även i lite sämre belysning. Videoinspelningarna görs i HD-upplösning och widescreen.

I praktiken känns de videoupptagningar som vi gjort hittills, med exempelvis Samsung Omnia7, som att de bjuder på riktigt imponerande i kvalitet. Stillbilderna blir kanske inte riktigt lika vassa. Men just när det gäller bildkvalitet ska man definitivt skilja de olika Windows-telefonerna åt, eftersom de har olika kameramoduler. HTC ska till exempel inom kort börja sälja en Windows-mobil med namnet Mozart, som påstås ha lite vassare kamera än de andra.

Svårsökt under molnen

I telefonerna finns även Bing Maps, som kanske inte är lika bra som Google Maps, men som har en elegant detallj: när man zoomar in i tillräckligt närgånget i gatunivå så finns en effekt som om man flyger ner genom ett molntäcke när det växlas från kartbild till sattellitbild. Man kan på kartan se sin egen position och man kan växla om man vill mellan satellitbild och kartvy, men särskilt mycket mer går tyvärr inte att göra med Bing Maps just nu. Man kan inte söka efter platser eller adresser i Sverige ännu (även om Microsoft säger att det ska komma) och man kan inte få vägbeskrivningar eller någon annan typ av navigation, så kartprogrammet i Windows Phone 7 är betydligt mera begränsat än både Ovi Maps hos Nokia och Google Maps i Android och Iphone.

Man använder ett Windows Live-konto för att starta sin Windows Phone. Har du Hotmail, Windows Live chat eller någon annan Microsoft-tjänst är det alltså ett konto du redan har och dina kontakter synkas direkt till telefonen. Nästa steg är att ange Facebook-konto så samlas även de kontaktuppgifterna i telefonen. Även Google-konto kan läggas in och när det är inmatat får man såväl kontakter som e-post och kalender till sina kontakter inlevererat och synkat till telefonen.

Bättre synk mot Google och Facebook än Outlook

Man kan alltså synka kontakter från Facebook och Google. Men Outlook då, där så många pc-ägare lagrar sina kontakter? Nja, faktum är att Microsoft till slut valt att avskaffa Outlook-synkningen, som man ansett ha givit många användare huvudvärk. Om man nu vill synka sina Outlook-kontakter till telefonen får man i stället först synka sin Outlook mot Hotmail eller Google (till exempel med Outlook Hotmail Connector), och sedan synkas kontakterna trådlöst in i telefonen. Lite retligt tycker nog vissa Windows-veteraner ändå att det är att man inte får direkt Outlook-synkning med Microsofts egna telefoner, men däremot får man det om man köper en Iphone eller en HTC-telefon med Android.

Däremot finns ett synkprogram för att föra över musik från dator till telefon och foton och filmer du tar från telefon till dator, och det är Microsofts nya mediaspelar-program Zune. Med det på datorn kan man ställa in automatiskt synkning av musik och bilder, eller manuellt dra över album och låtar till telefonen. Faktum är att Zune är ett program som känns betydligt snyggare och mer lättanvänt än gamla Windows Media Player.

Nytta då? Ja, förutom webbläsaren finns en hubb där man kan öppna och redigera (eller skapa nya) Office-dokument. Det fungerar rätt snyggt och smidigt, men eftersom Microsoft har kopierat Iphone så går det inte att föra över Office-dokument till telefonen på något smidigt sätt genom att kopiera dem till telefonens minneskort, utan i stället får man mejla Office-dokumenten till och från telefonen - om man inte använder Microsofts företagslösning Sharepoint (som det finns stöd för) - då fungerar online-dokument betydligt smidigare.

Trots alla styrkor finns flera frågetecken för hur Windows Phone 7 kommer att fungera - om det kan stå sig i konkurrensen mot andra smarta mobilsystem som Android, Iphone, Meego och Symbian. Det gäller inte minst frågan om vilka appar som kommer att dyka upp.

Ingen multitasking

Det första som vi stört oss på en hel del är bristen på något slags "multitasking", alltså att kunna köra flera appar och funktioner samtidigt, och kunna växla mellan dem. I Windows Phone är grundregeln att alla funktioner pausar i bakgrunden när man går vidare till en annan funktion.

Visst, det finns undantag från det här. Microsofts egna funktioner i systemet får fungera i bakgrunden i viss mån. Spelar man musik med musikspelaren kan man såklart växla till någon annan funktion, exempelvis skriva ett sms, och klickar man på volymknapparna får man upp en liten styrplatta för musikspelaren var man än är.

Men rent allmänt fungerar det inte att göra flera saker samtidigt på Windows Phone. Om man har läst en intressant sak på webben och vill skriva ett sms till någon om det som man läste så växlan man till huvudmenyn och startar sms-menyn. Men om man sedan vill tillbaka till webbläsaren får man backa tillbaka till webbsidan via huvudmenyn. Och om du är oförsiktig och sedan startar meddelande-appen på nytt från huvudmenyn så är sms-meddelandet du började skriva nu försvunnet.

Man kan helt enkelt inte växla mellan funktioner och ha dem igång i bakgrunden på något smidigt vis. Det finns ingen funktion för att enkelt växla mellan funktioner man har igång, vilket är konstigt. Symbian har haft det hur länge som helst, Android likaså. Även Apple har motvilligt i varje fall infört en programväxlare i senaste Iphone-systemet, så att användarna kan växla mellan appar och funktioner som man har igång.

Men Microsoft verkar ha velat kopiera Iphone-lösningen som den såg ut 2007 (tre år försent kan tyckas). Man kan alltså inte multitaska eller enkelt växla mellan funktioner man har igång. Däremot kan man backa tillbaka till använda program och funktioner, som då ligger frysta precis som de var när man lämnade dem. Antagligen är det här också anledningen till att det inte finns något chattprogram i telefonen, och inte heller i programbutiken Marketplace. Det kan ju inte ligga i bakgrunden och vänta på eventuella chattmeddelanden.

Kom igen, Microsoft

Brister som denna känns som trista och lite dumma missar nu när Microsoft försökt börja från början. Kom igen Microsoft, hur svårt hade det varit för ett mjukvaruföretag av er kaliber att se till att man hade kunnat kopiera och klistra in text från exempelvis en webbsida till ett sms? Klipp och klistra är en av alla de saker som Microsoft prioriterat bort (liksom Apple gjorde i Iphone 2007). Samma sak är det med mms, som inte stöds fullt ut (man kan skicka bilder, men inte video). Och man kan som sagt inte växla mellan öppna program (dock backa tillbaka till en nyligen använd funktion), och inte heller köra appar i bakgrunden. Man kan inte heller uppgradera minnet genom att byta telefonens minneskort, eftersom minneskortet på något vis är knutet till telefonen så att det inte kan bytas. Det går heller inte att montera telefonminnet till datorn och kopiera filer till och från telefonen – bara föra över mediafiler via Zune-programvaran, som än så länge bara finns till Windows-datorer. Vi förstår inte riktigt vitsen, särskilt när vi inte ens kan föra över en enda låt eller bild till eller från våra Mac-datorer, eftersom Zune-programbaran bara finns för Windows.

Trots detta så känns Windows Phone som en frisk fläkt, och som det verkligen kan bli något riktigt bra. Mycket tack vare att det är så snabbt och smdigt – och att systemet med hubbar som samlar det man vill kunna komma åt snabbt. Någon gång runt årsskiftet kommer även Spotify att integreras i musik-hubben.

Hur programutbudet i Windows-telefonernas programbutik Marketplace utvecklar sig är en oerhört viktig faktor för om Windows Phone 7 ska bli en flopp eller succé. Den saken är ännu för tidigt att säkert uttala sig om, men än så länge känns utbudet ganska torftigt. Det som är kul är att spelutbudet verkar ganska bra från start, och att Microsoft lagt in en koppling till speltjänsten Xbox Live.

Lite märkligt kan tyckas att man förresten måste låtsas vara bosatt i Storbritannien för att kunna köpa appar i Microsofts programbutik, vilket tydligen beror på att telefonerna som säljs i Sverige formellt sett tillhör den brittiska batchen med telefoner. Men det är bara en av de lite annorlunda detaljerna med de nya Windows-telefonerna.

1. Att det inte finns lika många appar som till Android, Iphone och Symbian (men vi hoppas att app-utbudet växer).

2. Multitasking.

Man kan till exempel spela musik och jobba med annat samtidigt, men tredjepartsprogram från Marketplace får inte vara aktiva i bakgrunden.

3. En programväxlare.

Idag får man använda bakåtknappen på telefonen och det blir många steg att hålla reda på om man jobbar i flera program samtidigt.

4. Klipp och klistra.

5. Video-mms.

Man kan ta emot video-mms, men inte skicka.

6. Möjlighet att byta minneskort.

7. Möjlighet att flytta filer till och från minneskortet.

8. Ett riktigt kartprogram, nu går varken att söka efter adresser eller få vägbeskrivningar.

9. Möjlighet att föra över musik, bilder och video med något annat än Zune i en Windows-dator.

10. ÅÄÖ som egna knappar på skärmtangentbordet.

11. Svensk rättstavning samt ordkomplettering.

12. Chattprogram.

13. Möjlighet att köra ip-telefoni, som Skype.

14. Möjlighet till något slags videosamtal.

15. Möjlighet att synka direkt mot Outlook i datorn.

1. Kontakter och deras statusmeddelanden samlade på ett ställe i People-hubben.


2. Startskärm där du helt på egen hand kan välja vad som är viktigt för dig.


3. Visuella ledtrådar i gränssnittet som gör användandet intuitivt.


4. Synkar med Facebook, Google, Hotmail och Windows Live.


5. Kompetent webbläsare.


Du kan välja om du vill att Internet Explorer ska identifiera sig och visa mobil eller datoranpassade webbsidor.


6. Bra på Office.


Office-programmet i telefonen klarar såväl Word och Excel och Powerpoint galant. Möjlighet för företag att använda dokument med Sharepoint är nog en killer app för många.


7. Möjlighet att bygga ut telefonens hubbar med extrafunktioner, som en Lyrics-app som visar låttexter direkt i musik-hubben.


8. Snyggt, bra och lättanvänt mejlprogram.


9. Xbox Live, spelcommunity som synkar mot vanliga Xbox.


10. Fysisk kameraknapp på alla Windows-lurar.