https://www.mobil.se/nyheter/microsoft-lanserar-windows-7-telefonerna
374059
Nyheter
HTC, Samsung och LG först ut

Microsoft lanserar Windows 7-telefonerna

Microsoft lanserar nu de tre första mobilerna med systemet Windows Phone 7.

Sökknappen och startknappen ser likadana ut på alla Windows Phone-telefoner, sitter på samma plats och fungerar likadant.

- En del appar ersätts av hubbar. Bildhubben är en sådan, som samlar bilder både i telefonen och bilder online på till exempel Facebook. Alla Windows7-telefoner har också en hård kameraknapp, det är ett krav i specifikationen. Man ska kunna slita upp telefonen ur fickan och blixtsnabbt ta en bild, säger Peter Wissinger från Microsoft.

- Bakgrundsbilderna i telefonen är dina peronliga och de ändras automatiskt varje dag. En anna central hub är är officehubben. Det är inte bara en app. Det är en helt ny officeupplevelse, med ny formgivning, som samlar dokument på telefonen med delade dokument online. Det är också en helt ny outlookklient i systemet. Inställningar för alla viktiga mejltjänster i Sverige finns förinlagda på telefonen, säger Peter Wissinger.

- Man får en bättre upplevelse, genom att man inte behöver hoppa in i och ut ur olika appar, utan att många viktiga funktioner ligger samlade i telefonens startsidor i hubbarna, säger Peter Wissinger på Microsoft.

Hur ska ni som tillverkare differentiera era telefoner, så att alla Windows 7-telefoner inte är likadana?

- Fokus för oss blir mycket att maximera hårdvaruupplevelsen. Därför blir skärmupplevelsen väldigt viktig, fönstret jag möter. Sedan handlar det om att jobba med formen, att telefonen känns rätt, säger Erik Johannesson på Samsung.

Hur stora är skillnaderna mellan de olika Windows Phone-telefonerna?

- Gränssnitt och hårdvarufunktioner är detsamma. Sedan kan man som partner välja att lägga på saker på vår hårdvaruspecifikation. Grundkraven är 5-megapixelkamera med autofokus och blixt. Man kan sedan som tillverkare lägga på extrafunktioner som vi ser här, exempelvis möjlighet att skapa panoramabilder med mera, säger Peter Wissinger.

Microsoft Marketplace blir enda sättet att installera program, precis som App Store är enda vägen att lägga in appar med Apples Iphone. För exempelvis företag som vill bygga egna appar kommer Microsoft att öppna upp en privat del av Marketplace där installation av den typen av special-appar blir tillgängliga.

Samsung Omnia 7

Samsung menar att just deras Windows Phone 7-telefon innebär bästa fönstret, tack vare bildskärmstekniken. "Användarupplevelsen bygger nuförtiden allt mer på skärmen i telefonerna, som blir fönstret mot upplevelsen" säger Erik Johannesson från Samsung på presskonferensen.

LG Optimus 7

LG:s nya Windows Phone-telefon är utrustad bland annat med en funktion för Augmented reality. Riktar man telefonen mot himlen får man till exempel automatiskt väderprognosen för den plats där man befinner sig.

HTC 7 Trophy

HTC släpper hela fem Windows 7-telefoner, varav två lanseras på den svenska marknaden. HTC har lagt in en särskild HTC-hub i telefonen, med ett antal extrafunktioner.

HTC 7 Mozart

Mozart kommer att släppas lite senare, och är mer av en designtelefon med aluminiumskal.

Även operatören Tre är med på presskonferensen, för att presentera en egen hub, som kommer finnas i de Windows-telefoner som Tre säljer.

- Vi har tidigare lanserat tv, film och en mängd andra tjänster. Det som Microsoft nu lanserar går väldigt bra ihop med våra tjänster, säger Nicholas Högberg, marknadschef på Tre. I Tres hubb hittar man bland annat genvägar till Mitt3 där man kan göra inställningar för sitt abonnemang.

Erik Hörnfeldt, pressansvarig hos operatören, säger till Mobil.se att man "tills vidare" har ensamrätt på att sälja Omnia 7 på den svenska marknaden.

_image_

Relaterade artiklar

HTC 7 Trophy

Mått: 118,5x61,5x12,0 millimeter

Vikt: 140 gram

Skärm: 3,8 tum, 480x800 bildpunkter

Kamera: 5,0 megapixel, autofokus, fotolampa, videoinspelning i 720p

Internt lagringsutrymme: 16 gigabyte

HTC 7 Mozart

Mått: 119x60,2x11,9 mm

Vikt: 130 gram

Skärm: 3,7 tum, 480x800 bildpunkter

Kamera: 8 megapixel, autofokus, xenon-blixt, video-inspelning i 720p

Internt lagrinsutrymme: 8 gigabyte

Samsung Omnia 7

Mått: 122,4x64,2x11,0 millimeter

Skärm: 4 tum, 800x480 bildpunkter

Kamera: 5 megapixel, autofokus, kameralampa, videoinspelning i 720p med 25 fps

Minne: 8 gigabyte inbyggt

Taltid: 370 minuter

Standbytid: 330 timmar

I butik: under november

Pris: cirka 5500 kronor

LG Optimus 7

Skärm: 3,8 tum, 480x800 bildpunkter

Minne: 16 gigabyte inbyggt minne

Övrigt: videoinspelning i HD 720p

I butik: från 21 oktober

Pris: cirka 5300 kronor