Bättre komprimering

Windows 10 tar mindre utrymme i mobilen

Microsoft meddelar att man med hjälp av ett par trimningar lyckats göra så att Windows 10 tar upp märkbart mindre minne på både mobil och dator jämfört med dagens Windows.

Publicerad Uppdaterad

Microsoft har bytt till en effektivare komprimeringsalgoritm i Windows 10, vilket innebär att systemet kommer att ta upp mindre lagringsutrymme. Förbättringen ska komma både datorer, surfplattor och mobiler till del. Komprimeringen ska frigöra drygt 1,5 gigabyte för 32-bitarssystem och 2,6 gigabyte för 64-bitarssystem.

Dagens mobiler har typiskt 16 gigabyte lagringsminne varav bara drygt 11 gigabyte är tillgängligt för användaren, så ett par extra gigabyte vore välkommet.

Enligt Microsoft har man även tagit bort behovet att ha en så kallad recovery image av systemet för att kunna återställa enheten. Denna lösning fanns redan på mobiler och innebär därför ingen förbättring med Windows 10, men den nya generationen surfplattor med Windows som system kan få tillbaka 4 - 12 gigabyte lagringsurymme. Som exempel anger man en enhet med 32 gigabyte lagringsutrymme. Windows 8.1 lämnar 17,6 gigabyte till användaren, medan man med Windows 10 kan vänta sig 24,2 gigabyte fritt minne.

När vi testat mindre, billigare surfplattor med Windows har vi upplevt dem nästan oanvändbara delvis på grund av bristen på lagringsminne, så även detta är en välkommen nyhet.

Källa