1
1
https://www.mobil.se/oneplus-nord-ce
570420
Produkttester
falskt
Kan det mesta, inte allt

Testad: Oneplus Nord CE 5G – Utvalt i tunt format

● BILDSPEL
I Oneplus Nord CE säger sig tillverkaren ha valt ut det bästa från förra årets Oneplus Nord och satt en lägre prislapp.

Betyg

Telefoni & Data
8/10
Media & Skärm
7/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
7/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
72%

Skärmen
Kvalitetskänslan
Batterikapacitet och snabbladdning

Högtalaren
Kamerans bilder i vissa situationer

Tanken med Nord CE är att den inte ska göra allt, men i alla fall några utvalda saker riktigt bra. Det är helt enkelt skillnaden mellan den och en flaggskeppsmobil, man får inte allt men rätt mycket. Skärmen är nog det Oneplus prioriterat mest, följt av prestanda och sedan telefonens kvalitetskänsla och material, även om så klart skärm och prestanda till viss del påverkar varandra och hör ihop.

Skärmen en fördel

Bland de saker som Oneplus Nord CE gör bra är alltså skärmen som är en Amoled-skärm på 6,43 tum. Det är en kvalitetsmarkering i sig och den har även förhöjd uppdateringsfrekvens. Inte 120 hertz men i alla fall 90 bilder per sekund i uppdatering, en förbättring mot det normala som är 60 även om en hel del telefoner även i den här och i vissa fall i till och med billigare prisklasser numera begåvats med förhöjd uppdateringstakt. En fördel med skärmen i Oneplus CE som jag särskilt uppskattar är även Always on Display, som gör att du även när skärmen är släckt kan se aviseringar, klockan och till exempel laddningsgrad och datum. Du kan välja att ha den här aktiva låsskärmen just aktiv hela tiden eller bara när du lyfter upp telefonen eller trycker på skärmen.

Den något snabbare skärmuppdateringen kombinerat med systemchippet som även ger dig 5G och Oneplus mjukvara gör här att telefonen känns snabb i normalt användande. Den är inte sådär omedelbar och blixtsnabb som de mest påkostade flaggskeppen, men onekligen snabb sett till vad du betalar och därmed kan förvänta dig. 

Oneplus Nord CE är en av de telefoner som begåvats med Oneplus nya, uppdaterade gränssnitt. Det är fortfarande i grunden avskalat och trimmat för att vara snabbt, med små, subtila animationer som förstärker den känslan. Det flyter på bra. Skillnaden mot tidigare är att det ska vara mer anpassat för enhandsanvändning och därför används den övre delen av skärmen till rubriker med stor teckenstorlek och den nedre delen främst för gränssnittselement du ska interagera med. Det område du alltså ska kunna nå även med enhandsgrepp. Eftersom Oneplus till stor del förlitar sig på Googles appar, så är det dock bara på ett fåtal ställen i systemet som ändringen märks. Fotogalleriappen, spelläget och Anteckningsappen är några  där förändringen syns, men inte ens alla av fåtalet egna appar Oneplus skickar med har fått det nya utseendet och Googles appar är opåverkade.

Om nu skärm och prestanda lever upp till våra förväntningar så är ljudet en besvikelse. I Nord CE hittar du bara en ensam högtalare i botten och den övertygar inte med sitt ljud. I övrigt har i alla fall telefonen uttag där bredvid högtalaren även för snabbladdning via usb-c, med laddning 0-70 procent på en halvtimme och här finns även uttag för 3,5-millimeters hörlurskontakt. Telefonen i sig har en glansig, putsad baksida som ändå inte är känslig för fingeravtryck och den känns som helhet tunn och lätt. Kvalitetskänslan är det inget fel på och formatet gör också att den ligger bra i handen, tycker jag. 

Zoom, men ingen optisk zoom

Kamerorna på baksidan är först och främst en huvudkamera på 64 megapixel, sen en vidvinkel på 8 megapixel och sist en två megapixels svartvit kamera. Du får alltså ingen optisk zoomlins, men huvudkameran på 64 megapixel räcker ändå långt för att du ska kunna ta bra bilder även på lite längre anstånd. Bilderna från kameran blir som standard 16 megapixel och det är alltså då fyra pixel som kombineras till en för bättre ljuskänslighet och skärpa.

Utöver detta erbjuder kamerorna ett porträttläge som fungerar bra med oskarp bakgrund, slowmotion-video med 120 bilder per sekund och ett särskilt nattläge för bilder i sämre ljus. 

Som så ofta så är det långt ifrån säkert att några bilder i mörker ger en rättvis beskrivning av hur telefonen klarar andra situationer med dåligt ljus. När ljusmängden blir för liten så blir bilderna snabbt sämre. Det här märks tydligt med Oneplus Norde CE som klarar sig bra när vi långsamt minskar mängden ljus tills den plötsligt inte klarar sig alls bra. Så länge det är mer skymning än mörker och det går bra att skymta detaljer i omgivningen med blotta ögat klarar sig telefonen fint. Jämför vi med konkurrenten Sony Xperia 10 Mark 3 som ligger i samma prisklass så har Sonyn märkbara problem med både flammig färgåtergivning och missar i fokusering just när det blir lite mörkare. Nu har visserligen Sony aldrig varit bra på mörkerbilder, men Oneplus klarar sig alltså bättre än konkurrenten på det området.

I dagsljus blir bilder med Oneplus Nord CE mer kontrastrika än många andra mobilers bilder. Det här gör att himlar ser onaturligt dramatiska ut och inte alltid överensstämmer med verkligheten. Kamerorna bjuder alltså på en blandning av besvikelser och fördelar.

Oneplus lovar 2 års uppdateringar av Android och tre års säkerhetsuppdateringar. Det är inte bäst, men ändå godkänt, särskilt då med tanke på att telefonen har flera styrkor vissa av konkurrenterna saknar. 

Frågor och svar

Hur långt räcker prestandan?
Prestandatester visar att den inte når upp till samma nivå som förra årets Oneplus Nord, så det här är helt klart en ny modell, inte en uppföljare. Samsung A52 5G visar liknande resultat som Oneplus Nord CE, men Oneplus är duktiga på att trimma gränssnittet så det känns snabbt, inte bara i flaggskeppen utan även här.

Vad saknar man?
Kanske vattentålighet, trådlös laddning, optisk zoom och stereohögtalare. Allt det fattas i alla fall. 

Vad gör Oneplus med gränssnittet?
Inte så mycket. På pappret är det ett nytt gränssnitt med anpassningar som ska göra det mer enhandsanpassat, men i praktiken är detta bara implementerat i ett fåtal appar. Rätt Googleaktigt rent gränssnitt alltså.

Ett alternativ:

Den äldre 
Faktum är att Oneplus Nord från förra året inte är ett dåligt alternativ. Den har dessutom sänkts i pris sedan dess och erbjuder vassare prestanda.

Testbild

I dagsljus blir bilderna lätt mer dramatiska än de borde med ofta överdriven kontrast.

Skärmen
Kvalitetskänslan
Batterikapacitet och snabbladdning

Högtalaren
Kamerans bilder i vissa situationer