Mät livet

Supertest: Aktivitetsband

Faktatabell. Klicka för att se bilden i större format

Stegräknare på armen har blivit vardagsmat sedan förra året och det har blivit dags att se om de blivit bättre under samma tid.

Publicerad Uppdaterad

När vi tog en titt på stegräknare förra året handlade det om en ganska brokig skara i ett förhållandevis nytt segment på väg att explodera. Nu så här ett år senare kan vi krasst konstatera att det aldrig exploderade. De ungefär fyra dussin aktivitetsband som dök upp på CES-mässan 2014 ledde bara till en handfull nya band på den svenska marknaden. Istället blev stegräknande något som snabbt letade sig in i telefonerna med Apple Health och Google Fit. Samtidigt finns det nästan ingen smart klocka i dagsläget som inte har möjlighet att åtminstone mäta dina steg under dagen.

Således har stegräknandet blivit lite som 3D blev för tevebranschen, något det skreks om rätt mycket i början, men som snabbt blev en standardfunktion. Men hur exakt är en smartklocka mot ett dedikerat band? Finns det någon annan poäng med att kolla på separata band utöver exaktheten? Det var huvudfrågorna när vi gav oss in i årets test av aktivitetsmätare. Garmin Vivofit 2 Tillsammans med Jawbone har Garmins band absolut längst batteritid i testet, men Garmin har fördelen med en riktig skärm så att du enkelt kan se såväl steg som övrig information. Det är långt ifrån den snyggaste maskinen i världshistorien, men Garmin tänker sig att du ska dölja bandets yttre genom en fullkomlig armé av tillbehörsarmband som ska passa alla tänkbara stilar och tillfällen.

Nyheter gentemot föregångaren är att bandet kan prata med ett pulsband om du så önskar samt att det numera klarar av att ge ifrån sig ljudsignaler. Signalerna är sammanlänkade med det röda band som dyker upp på skärmen när du inte rör på dig, något som är fruktansvärt effektivt för motivationen och ljudsignalen hjälper till med den biten.

Några notifikationer från luren klarar den inte av (då får du köpa företagets Vivosmart eller mer avancerade modeller) men att synka mot telefonen är oftast en ganska smärtfri upplevelse. + Motiverande band - Testets minst attraktiva band Jawbone Move Definitivt billigast i testet och tillsammans med Garmin den apparat som har längst batteritid. Jawbone Move saknar skärm i traditionell mening och armbandsdelen är ett separat tillbehör. Det kan låta dåligt, men det ger betydligt större frihet att bära enheten som både armband och dold i fickan. När det kommer till ”skärmen” finns det faktiskt såväl en analog klocka som indikator för hur många steg (i förhållande till ditt mål) du gått och omkopplare mellan stegläge och sömnläge, allt beroende på hur du trycker på enhetens enda knapp. Lär du dig det har du inga problem att avläsa information, även om det inte ser så ut från början.

Move saknar en del funktioner som återfinns i betydligt dyrare Up24 och kommande toppmodellen Up3, men mjukvaran gör ungefär samma sak och det är just den som gör Jawbone så pass attraktiv … utöver det attraktiva priset då.

+
Priset & mjukvaran

-
Ingen traditionell skärm

Fitbit Charge HR Fitbit har tre modeller på banan numera och Charge HR är mellanmodellen och i stort sett identisk med Charge utöver en inbyggd optisk pulsmätare. Bandet mäter din puls kontinuerligt under dygnet och klarar trots det och trots enklare notifieringar från telefonen av att hålla batteriet igång i närmare en vecka.

Pulsmätaren kräver att bandet sitter betydligt tajtare än andra band, vilket kan ge lite obehagskänslor om du har på dig den för länge (vilket Fitbit inte rekommenderar), men som pulsmätare är den faktiskt någorlunda exakt, om än inte lika vettig som ett riktigt pulsband … men tillräckligt för vardagsbruk.

Något Fitbit har på sin hand gentemot andra är en enormt robust app som sällan strular med synk eller uppkoppling, och när den väl gör det har den ofta en snabb lösning på problemet för att det ska gå igång igen. Däremot är sömnanalysen inte speciellt djupgående, även om bandet numera hajar på egen hand när du går och lägger dig, vilket alltid är trevligt. + Robust app, bra pulsmätning - Kan orsaka irritation Polar M400 Det här är faktiskt en fullfjädrad GPS-klocka i budgetutförande, som har den trevliga sidoeffekten att den även kan räkna steg. Vi valde att plocka med den istället för Polars stegräknarband Loop helt enkelt för att bandet är … för att uttrycka oss milt … skitdåligt.

M400 är däremot en annan femma. Det låga priset ger sig till känna i en ganska plastig design och en något långsam GPS. Men utöver det finns Polars hela batteri av träningsteknik och mjukvara i bakgrunden, vilket gör det till en riktigt kunnig enhet. Som stegräknare håller den koll på gång, löpning, sittande och stående läge samt ett enklare sömnläge.

Som apparat kopplad till mobilen är det ganska sporadiskt om det fungerar att synka eller ej. Ibland fungerar det inte alls bara för att sedan fungera en minut senare och liknande. Lägger du till träningsanalysen via sajten är det här kanske den mest kompletta stegräknaren i testet.

+
Polars backend

-
Inte direkt designad för finrummen

Sony Talkband Talkband är en lite udda pryl i gränslandet mellan egentligen allt. Det är inte en Android Wear-klocka som Smartwatch 3 och det är inte något diskret att gömma undan som Smartband. Istället är det mestadels en högtalarhandsfree till din telefon som även klarar av notifieringar från luren och att räkna steg. Ärligt talat är vi inte imponerade av bandet som sådant i någon större utsträckning, utan stör oss mest på den ilskna vibratorn och att batteritiden, trots skärm av e-ink, verkar vara högst opålitlig.
Sonys app är däremot lite roligare, men på inget sätt beroende av ett stegräknarband, utan telefonen kan göra samma beräkningar. Appen håller inte bara koll på steg och fitness i allmänhet, utan den kollar även vad din telefon används till för att ge dig en mer heltäckande bild av vad du gjort under dagen. Trist nog är Sony inte speciellt pigga på att slussa in data från utomstående i tjänsten, vilket annars hade gjort den klockren. + Appen - Rätt buggig Android Wear Det finns ett par exempel på Android Wear ute på marknaden idag och de har alla mer eller mindre samma hårdvara på insidan och ungefär samma mjukvara (Android Wear). Vissa har en pulsmätare inbyggd medan andra, som Smartwatch 3 från Sony som får representera segmentet, har en inbyggd GPS. En god anledning till att vi valt Sonys klocka är även att den kör stegräkningen renodlat mot Google Fit, utan att riskera något mixtrande med data genom någon egen tjänst som vissa andra använder. Även om Sonys klocka kan prata med företagets Lifelog-app såklart.
Här handlar det om en lite annan miljö än bara en simpel stegräknare, eftersom Android Wear är hela plattformen för Googles smarta klockor. Såvida du inte installerar en separat app för att navigera med ikoner är det också röststyrning som gäller för nästan hela slanten här. + Starkt utvecklarstöd - Enbart röststyrd i utgångsläge Samsung Galaxy Gear 2 Samsung är ganska problematiska när det kommer till stegräkning och smarta klockor. I ett typiskt exempel av ”den ena handen vet inte vad den andra gör” handlar det väldigt mycket om att du ska ha senaste mobilen och senaste klockan för att få rätt funktioner. Det gäller förvisso rätt många tillverkare, men när Samsung släpper nytt minst en gång i halvåret kunde föregående versioner gott få lite kärlek också.

Den Gear 2 vi testat är inte utrustad med sömnanalys som den lite senare klockan Gear S är och den Galaxy Note 3 som vi synkar det hela mot har en version av hälsoappen S Health (och den idiotiska synkappen Fitness with Gear) som ingen av senare versioner av Samsungs telefoner ens liknar.

Med det sagt handlar det ändå om en ganska kompetent smartklocka, såvida du har en Samsungtelefon, där stegräknandet mest får ses som en bonusfunktion bland fjärrkontrollsmöjligheter och inbyggda kameror.

+
Kul extrafunktioner

-
Inkonsekvent mellan modeller

Exakthet
Knäckfrågan för dessa enheter är hur pass exakta de är och vi satte dem på prov på lite olika sätt. Dels stegade vi upp 1000 steg och kollade hur nära det målet enheterna var, dels joggade vi en kilometer på löpband och gick sedan en kilometer på samma band för att se vad de fick för resultat. I testet hade vi även med en Iphone 6 och en Xperia Z3 för att kolla deras stegräkning mot banden. Resultatet mellan de tre olika testerna var ungefär likvärdigt, men i tabellen här intill kan ni se hur resultatet blev för de tusen stegen.



Vinnare:  Fitbit Charge HR

Funktioner
Bland de traditionella stegräknarna vinner Fitbit stort med sin pulsmätare inbyggd. Det är emellertid även något du kan få till Android Wear beroende på modell. Just Wear är annars det system som har potential till flest funktioner baserat på vad du laddar det med. Samtidigt är Polars klocka rejält funktionsfylld från ett fitnessperspektiv då det i första hand är en löparklocka med GPS. Liknande funktioner går, också beroende på modell, att få in i Android Wear utan att luren behöver vara närvarande hela tiden. Däremot ska Garmins röda band nämnas som en viktig funktion också, då det fungerar fantastiskt motiverande.

Vinnare: Android Wear

App/webbtjänst
Google Fit kommer definitivt sist här, och därmed även Android Wear, eftersom det enda den gör är att visa steg i förhållande till ditt mål. Garmin är inte mycket bättre då all innovation verkar ha gått till det röda bandet på enhetens skärm medan mjukvaran på andra sidan är rätt standard. 

Polar har enormt mycket att ge om ditt fokus är träning, då det finns enorma mängder funktioner och data på deras sajt för den biten. Fitbits app är den mest stabila för synk och erbjuder lite motiverande prylar i appen, men det känns inte riktigt som om alla data utnyttjas. Jawbone må ha den billigaste och enklaste stegräknaren, men deras app har alltid handlat om att förvalta och förädla dina data till något du faktiskt kan känna dig motiverad av. Det har inte hänt så mycket här sedan förra året, men det Jawbone gjorde då fungerar fortfarande riktigt bra. Således blir det frågan om ifall du vill ha en bra och motiverande mjukvara för vardagsmotion eller robusta funktioner för mer seriös träning som tar hem det här.

Vinnare: Jawbone & Polar

Vinnare: Fitbit Charge HR & Jawbone Move Det blir dubbelseger här i år. Medan de smarta klockorna kan en hel del annat som inte har med stegräkning och hälsa att göra så är det inte det som är fokus här. Polar kan förvisso mycket sett till ren träning, men den har inget att sätta upp mot Jawbones mjukvara när det kommer till stegräkning (och Jawbone Move kostar mellan hälften och en tredjedel så mycket som övriga apparater i testet och gör minst lika mycket). Med en hårsmån är Fitbit å sin sida mest exakt, men det vi gillar här är den extremt robusta kopplingen mellan band och mobil och att bandet klarar av att mäta din puls kontinuerligt i närmare en vecka utan att batteriet blir tjurigt. Olika band för olika ändamål och plånbok, men Fitbit kan nog få en tuff match när Jawbone får ur sig sin Up3.
Faktatabell. Klicka för att se bilden i större format
Faktatabell. Klicka för att se bilden i större format