Supertest: Mobil-TV från 2008: Fick-TV för alla

Långfilm på bussen, senaste nyhetssändningen på väg hem från jobbet eller bara för att slippa kampen om fjärrkontrollen hemma i soffan. Vi har testat alla operatörernas mobil-tv-paket.

Publicerad Senast uppdaterad

Alla de stora operatörerna är igång med tv-sändningar i telefonerna och trots att EU, operatörer och tv-branschen fortfarande slåss om frekvenser och tillstånd kan du sjunka ner i soffan och njuta TV i din mobil redan idag.

Faktum är att det inte krävs en speciell telefon eller kostsamma tillägg för att du ska kunna se tv-sändningar i din mobil.

Utbud och pris

Har du förundrats över det allt större utbudet av kanaler i din vanliga tv känner du igen dig i mobil-tv. För faktum är att det totalt hos de olika operatörerna finns hela 67 olika kanaler att titta på. Så även här är utbudet omfattande och du kan hitta kanaler för både specialintressen och hemspråk, men även bredare kanaler som vi känner igen från den vanliga tv-tablån. Även om vissa kanaler sänder sin vanliga kanaltablå även i mobilen är det vanligare att kanalerna klippt ihop en nedbantad version som snurrar i en slinga.

Att ha mobilen som backuplösning när kampen om fjärrkontrollen hemma blir för våldsam är alltså ingen hållbar idé. I mobil-tv får man en helt annan tablå än i kanalernas fullständiga sändningar. Det är ofta en kombination av direktsändningar och äldre program, vilket beror på att tv-kanalerna sällan har rättigheter att sända allt sitt innehåll även mobilt. TV6 visar till exempel i sin mobila kanal som man kallar TV6 To Go gamla avsnitt av Rallarsving, ett program som sändes i den vanliga tv-kanalen för flera år sedan.

De olika operatörerna har olika sätt att ta betalt för tv-sändningarna, men gemensamt för dem alla är att man aldrig betalar för själva dataöverföringen. Det är närmast en förutsättning för att tv via mobilnätet ska fungera och skulle man betala vanlig datataxa för sitt mobil-tv-tittande skulle det mycket snabbt bli ohållbart dyrt. Att all tv-bild går via mobilnätet och vanliga datauppkoppling innebär också att du bör undvika att titta på mobil-tv i utlandet eftersom datauppkoppling där debiteras separat och till en orimligt hög taxa.

Tele2 bjuder på största kanalutbudet, men kanalerna är ibland väldigt nischade.

Håller du dig inom Sverige slipper du dock att bli skinnad. Här betalar man oftast en fast månadsavgift för att få tillgång till ett helt paket med kanaler. Flest kanaler är det Tele2 som har med sitt utbud på 31 olika kanaler. Det kan ju mycket väl vara betydligt fler än du har hemma, men så tror också många i branschen att mobil-tv blir mer av personlig tv än den vanliga tv:n hemma och att det därför finns plats för fler kanaler om specialintressen. Ett exempel på Tele2:s mer nischade kanaler är de två olika kanaler som båda riktar in sig på den arabiska fastighetsmarknaden. Målgruppen för sådana kanaler i Sverige är säkerligen rätt begränsad.

Utbudet av kanaler är givetvis en viktig faktor när man tittar närmare på de olika operatörernas tv-tjänster. Ser man endast till antalet kanaler så är det Tele2 som har flest med de 31 man samlat på sig. Telenor och Tre kommer därefter medan Telia endast har dryga hälften så många kanaler som Tele2.

Minst lika viktigt som antalet är dock vilka kanaler det handlar om och här tycks Telenor tagit hem segern. Tele2 har visserligen flest kanaler, men Telenor har kapat åt sig flest av de lite större och bredare kanalerna med kända varumärken. Man är tillexempel ensamma om att erbjuda tv-serier från amerikanska storkanalen HBO som gör Sex in the city och Sopranos och man har dessutom ensamrätten att visa matcherna i hockeyns Elitserie i telefonen.

Även Tele2 och Tre har en hel del mer kända kanaler. Tre kompletterar dessa med en rad lite smalare kanaler som en med bara standup comedy och en annan med kortfiler. Tele2 har en hel hög med hemspråkskanaler som kan vara värdefulla för den som är intresserad, men de kanalerna lockar mest som enskild kanal och språket gör att man troligen är intresserad av en av dessa och inte hela paketet.

Vill man, så kan man lyckligtvis hos Tele2 välja att enbart abonnera på en av kanalerna som då kostar 9 kronor i månaden för obegränsat tittande. Är man intresserad av bara ett fåtal kanaler är det här ett bra alternativ som saknas hos konkurrenterna.

Övriga erbjuder istället paketpris för ett helt gäng kanaler. Där är det alltså antingen allt eller inget som gäller. Telenor har visserligen ett stort och ett litet kanalpaket, men både Telia och Tre säljer alla sina kanaler i en klump.

BETYG Utbud och pris

Telia:2

Tele2:4

Telenor: 4

Tre:4

Spelaren och funktioner

I praktiken är alla operatörernas tv-sändningar en ström av video som skickas via mobilnätet, men man har valt att presentera det här för oss tittare på lite olika sätt. Telia och Tre har båda tagit fram speciella spelare som gör att alla kanaler samlas i ett program i telefonen tillsammans med tablåer, grafik och annat som många gånger gör det enklare att byta kanal och komma fram till det program man vill se.

Telia har tagit fram en egen spelare i mobilen men erbjuder även sändningarna via länkar från sin mobila portal Surfport.

Hos Tele2 och Telenor är spelaren i stället en vanliga mobilanpassad webbsida i mobilportalen och ett klick på den kanal du vill se på gör att telefonens vanliga mediaspelare går igång och då är det där som du ser tv-programmen.

Jämfört med spelarna som integrerat allt i ett blir spelarna hos Telenor och Tele2 lite omständiga. Tres spelare är till exempel ställd i liggande format från början, vilket är logiskt för att man ska få så mycket tillgänglig bildyta som möjligt. I Telias spelare används sifferknapparna som genvägar för att tillexempel ändra skärmorientering och byta sändningskvalité. Även det är smidigare än mobilernas inbyggda mediaspelare som ofta kräver flera knapptryck för att bilden ska visas liggande över hela skärmytan.

Ser vi till de små funktioner som lyfter en mobil-tv-tjänst över en annan är det lätt att snabbt räkna bort de två operatörer som ger tillgång till tv-kanalerna enbart via sina respektive mobilportaler. Hos Telia och Tre får man en snabb överblick över tillgängliga kanaler och de program som rullar just för tillfället.

Men det är egentligen inte följden just av att de här två operatörerna valt att använda ett program för att styra sin tv-satsning. Visst har programmet positiva egenskaper, men även Telenor och Tele2 som använder sin vanliga mobilsida för att locka in oss till tv-programmen borde gjort det betydligt bättre. Nu har man gjort kanalöversikten som en enkel lista och det gör både översikt och kanalbyten betydligt krångligare än de hade behövt vara.

Telenor har till exempel delat upp sin kanallista och gjort den som en serie bilder uppdelade på två sidor. Förutom att länkarna till respektive kanal inte säger något om vad som visas just nu missar man all guidning och att byta kanal blir ett mindre projekt när man först måste surfa mellan olika sidor. Bästa genvägen blir troligen att lägga upp bokmärken i telefonen för de kanaler man ser oftast på. Hos Tele2 får man upp en lång textlista med de kanaler man har abonnemang på och kan sedan gå in i en annan lista om det är ytterligare kanaler man önskar.

Trots att både Tele2 och Telenor skulle kunna presentera aktuella program direkt i sin mobila webbsida avstår man uppenbarligen det, vilket är tråkigt. Telia och Tre gör översikten betydligt bättre. Kanallistan hos både Tre och Telia går mycket snabbt att bläddra i. Själva tv-applikationerna tar visserligen en stund att starta, men inte mer tid än webbläsaren i de övriga operatörernas fall tar i anspråk.

Största fördelen med applikationerna från Tre och Telia är att här finns en inbyggd tv-guide på samma sätt som man i digital-tv med en bok kopplad till tv:n hemma kan se vilket det aktuella programmet är och vad som sänds senare. Telia har även kompletterat sin tv-guide i mobilen med kanaler som sänds i vanlig tv, men inte i mobil-tv. Det kan visserligen vara bra att veta ibland, men det känns inte lika självklart att informationen hör hemma just i mobil-tv-applikationen.

Många gånger bättre är då Tres tv-guide som dessutom erbjuder dig att se den senaste veckans tv-program som sänds när det passar dig. Tittar man framåt i programguiden kan man precis som i liknande tjänster se vilka program som kommer den närmsta tiden. Går man däremot bakåt i tiden får man inte bara se vilka program som utan har även möjlighet att se dem.

Tyvärr gäller det här gäller inte alla Tres tillgängliga kanaler, utan bara ett fåtal. Nyheter från DItv, BBC World och Euronews kan man dock se när man vill liksom långfilmer i filmkanalen Silver. Det här är en oerhört bra funktion, eftersom man lätt vill bli omedelbart bönhörd när man tar fram sin mobil och vill döda lite tid. Att då slippa vänta på att önskad sändning ska börja är mycket värt.

Den givna nackdelen med applikationen för att styra tv-tittandet är så klart att den inte fungerar i alla telefoner. En kombination med webbaserad tv och tv-applikation som Telia valt verkar bäst. Att Tres tv-applikation bara finns tillgänglig för fyra enstaka telefonmodeller gör den ju starkt begränsad.

BETYG Spelaren och funktioner

Telia:3

Tele2:2

Telenor: 2

Tre:4

Bild och ljud

På pappret kan man tycka att bilden i alla operatörernas tv-tjänster skulle vara i stort sett den samma. Detta eftersom förutsättningarna är i stort sett de samma. Alla operatörer använder sig av 3G.nätet och flera av dem delar till och med mobilnät i stora delar av landet. TV-materialet de får in i sina tjänster torde vara jämförbart, men ändå är slutresultatet riktigt skiftande.

Operatörerna väljer helt enkelt hur mycket datakapacitet de vill att tv-sändningarna ska ta upp och här märks skillnader. Telenor och Telia tycks ha ganska liknande kvalitetskrav. Här har man komprimerat bilden så mycket att den blir lite vågig, men trots det bra att se på. Tittar man på detaljerna ser man att bilden är lite pixlig och på helfärgade ytor syns det lite som vågor i bilden. Det ser lite ut som värmevågorna man kan se ovanför en asfaltsväg en varm sommardag.

Hos Telenor har man komprimerat bilden så mycket att den blir vågig.

Detta sammantaget gör att man varken hos Telenor eller hos Telia kan läsa texten i textade program som sänds. Den blir bara för otydliga och därför helt oläsbara krumelurer. Samma sak gäller resultattavlor i till exempel sportprogram som ju ändå brukar skrivas med lite större text. Telia erbjuder sina mobil-tv-sändningar i flera olika kvalitéer, men det man märker om man väljer en sämre men mindre datakrävande sändningskvalité är att rörelser i bilden orsakar skuggor som hänger kvar, man märker ett tapp i färgåtergivning och till exempel förvrängda ansikten om en person pratar i bild och rör sig samtidigt.

Bättre ser det ut i Tres sändningar. Här är detaljrikedomen betydligt bättre och det gör som jämförelse att det inte är några problem att ens hänga med i texten på program som är textade.

Lyssnar vi på ljudet märks att även det måste anpassas kraftigt till den datakapacitet operatörerna satt som tak. Vill man till exempel lyssna på musik från någon av de tillgängliga musikkanalerna är det svårt att göra det njutbart. De snabba klippen i musikvideos har även Tre svårt att visa rättvist om vi först ser till bilden. Ljudet är acceptabelt om man lyssnar i telefonens högtalare, men lyssnar man istället i även de enkla lurar som följer med telefonerna märks bristerna smärtsamt väl. Tre klarar sig bäst även på ljudet, men är för den skulle inte särskilt bra. Tal fungerar betydligt bättre än musik och det är ur ljudkvalitetssynpunkt inga problem att hänga med i någon av operatörernas tv-sändningar.

Tele2 skiljer sig lite från de övriga. Här märker vi flera gånger att bilden helt fryser och att telefonen måste ta en paus i sändningen för att buffra och komma ikapp. Det här hände under testen någon enstaka gång hos Telenor, men aldrig hos Telia och Tre. Trots detta är inte bilden i Tele2-TV bättre än hos de övriga. Istället är det enklare att se pixlarna i bilden och ofta innebär snabba rörelser i bilden, som de i en musikvideo till exempel, att bilden grötar ihop sig och blir otydlig.

BETYG Bild och ljud

Telia:2

Tele2:1

Telenor:2

Tre:4

Programmet Tre erbjuder är klart bättre än konkurrenternas och till exempel finns den senaste veckans sändningar för flera av kanalerna i utbudet.

Vinnare: Tre

Tre tar hem segern främst tack vare den smarta spelaren som dessutom serverar testets bästa bild. Där är det stor skillnad mellan de olika operatörernas tjänster. Tres speciella spelare gör dock att den bara finns tillgänglig för ett mycket begränsat antal telefoner och programutbudet är inte heller branschens bästa.

Kanalutbudet

Titta på ditt kanalutbud hemma och det i din mobil så märker du snabbt en del skillnader. I mobilen är det Tele2 som erbjuder flest kanaler. Telenor är den operatör som lyckats få mest exklusivt material och ståtar till exempel med Sopranos och hockeyns elitserie i direktsändning.

Klicka på bilden för att få kanalplanen i läsbart skick.