Så hittar du till det viktigaste

7 tips till dig som är absolut nybörjare på mobiler

Ibland kan det vara svårt att veta var du ska börja. Vi ger här lite tips till de som är nykomlingar på smarta mobiler.

Publicerad Uppdaterad

Vi inser naturligtvis att du som är plusmedlem på Mobil.se knappast är absolut nybörjare på mobiler. Men du har säkert någon anhörig som tycker det är svårt med smartphones. Idag är det huvudsakligen äldre som får anstränga sig, kanske har de hållit kvar vid knapptelefonen så länge det går och nu när de behöver kunna legitimera sig med BankID och liknande måste de byta. De kan mycket väl ha haft en smartphone i många år men fortfarande inte fått kläm på handgreppen. Dagens barn däremot har ju använt mobiler och surfplattor så länge de kan minnas och har lärt sig det mesta i den ålder man har lättast att lära sig, så med ett viktigt undantag vänder sig inte dessa tips till dem.

Om du har försökt hjälpa någon med sin mobil märker du kanske hur svårt det kan vara när kunskapsglappet mellan er är så stort. Kanske kan därför dessa tips även fungera för dig som får fungera som lärare åt någon som försöker få grepp om den smarta mobilen.

1: Iphone, Android och andra svåra ord

Vi inser naturligtvis att du som är plusmedlem på Mobil.se knappast är absolut nybörjare på mobiler. Men du har säkert någon anhörig som tycker det är svårt med smartphones. Idag är det huvudsakligen äldre som får anstränga sig, kanske har de hållit kvar vid knapptelefonen så länge det går och nu när de behöver kunna legitimera sig med BankID och liknande måste de byta. De kan mycket väl ha haft en smartphone i många år men fortfarande inte fått kläm på handgreppen. Dagens barn däremot har ju använt mobiler och surfplattor så länge de kan minnas och har lärt sig det mesta i den ålder man har lättast att lära sig, så med ett viktigt undantag vänder sig inte dessa tips till dem.

Om du har försökt hjälpa någon med sin mobil märker du kanske hur svårt det kan vara när kunskapsglappet mellan er är så stort. Kanske kan därför dessa tips även fungera för dig som får fungera som lärare åt någon som försöker få grepp om den smarta mobilen.

1: Iphone, Android och andra svåra ord

“Vadå ‘Har du Android?’ Vad är en smartphone? Jag förstår inte vad alla ord betyder!” Så sade min mamma som är en av inspirationskällorna till artikeln. Och det är klart att man inte kommer så långt om man inte kan svara på den frågan, så här är en extremt kort grundkurs som skippar alla historiska utvikningar:

Har du en telefon med pekskärm är det en smartphone. Alternativet är en gammaldags mobiltelefon med knappar.

Smartphones kommer i två varianter, Apples och alla andra. Apple har sitt eget system och deras mobiler heter Iphone. De andras använder ett system från Google som heter Android. Oavsett om du har en Samsung, en Motorola eller en Doro-telefon är det alltså en Androidmobil. Har du en smartphone är det alltså antingen en Iphone, gjord av Apple och med ett stort äpple på baksidan, eller så är det en Android.

Bägge typerna styrs på i princip samma sätt, du har appar som ligger uppradade på skärmen och trycker eller sveper åt olika håll på skärmen för att styra mobilen. Likheterna är större än skillnaderna och det finns egentligen inget du kan göra med den ena typen men inte den andra, men om någon ska ge dig en steg för steg-instruktion för hur du ska göra något behöver den personen veta om du har Android eller Iphone eftersom det då skiljer sig lite hur du gör.

2: Tänk på hur du håller mobilen

För den som kommer från en knapptelefon kan det vara lätt att glömma att i stort sett hela telefonens framsida är en tryckkänslig yta där det händer saker när du vidrör den. Detta är en väldigt vanlig källa till att oönskade saker händer på mobilen för den oerfarne.

Om du håller i mobilen med ett sådant grepp att du vidrör skärmens framsida är risken att det tolkas som om du trycker på skärmen stor och något oavsiktligt händer, samma sak om du rör vid skärmen när du ska peka ut något på den. Och om det ringer och du halar fram mobilen genom att hålla i framsidan är det risk att du avvisar samtalet.

Håll därför mobilen i dess sidor så gott det går och utan att vidröra skärmen annat än när du vill svepa eller trycka på skärmen. Håll i sidorna även när du tar upp telefonen ur väskan eller fickan.

3: Använd skärmlås

En knapptelefon bekymrade man sig inte om att låsa, det fanns en knappkombination man var tvungen att trycka för att förhindra fickringningar, det var allt. Det kanske känns krångligt att nu behöva ha en pin-kod för att låsa upp mobilen och frestande att ställa in den så att du bara behöver svepa över skärmen för att låsa upp.

Gör inte det.

Om din gamla knapptelefon blev stulen kunde tjuven ringa för dina pengar, vilket var lätt att förhindra genom att spärra abonnemanget. En smartphone, däremot, ger förmodligen tjuven tillgång till din privata e-post, en mängd annan känslig information och kanske dina pengar också.

Ta därför skärmlåset på allvar. Pin-kod är väl kanske det mest intuitiva sättet att låsa sin mobil, men välj då en kod som inte är för lätt att gissa. Du behöver inte begränsa dig till fyra siffror heller utan kan välja längre sifferkoder.

Tycker du att det är bökigt att komma ihåg sifferkoder finns det dessutom utmärkta alternativ, som kanske är lite bökiga att ställa in men sedan enklare att använda. Har du en Iphone finns ansiktsigenkänningen som innebär att du bara behöver hålla mobilen framför dig så låses den upp. På nästan alla Androidmobiler finns det fingeravtrycksläsare som du kan träna upp att känna igen ett eller flera av dina fingeravtryck för att låsa upp mobilen. På Android kan du dessutom skapa en sveprörelse på skärmen för att låsa upp, vilket kan vara lättare att komma ihåg än en sifferkod.

Du behöver oftast inte låsa upp telefonen om det ringer, utan då dyker det upp symboler på skärmen för att svara på eller avvisa samtal som du kan trycka på direkt, så du behöver inte bekymra dig över att det ska vara bökigt att låsa upp snabbt om det ringer.

Om du känner att du klarar av att konfigurera skärmlås utan att ta hjälp av någon hittar du det under Inställningar (appen som ser ut som ett kugghjul). På Android heter inställningen Skärmlåstyp eller Säkerhet, På Iphone heter inställningen FaceID och lösenkod.

4: Mackprata inte!

Det här tipset vänder sig främst till unga mobilanvändare. För äldre ter det sig förmodligen naturligt att prata i en smartphone så som man pratar i en mobiltelefon med knappar, eller som en gammaldags telefonlur, med övre delen mot örat och nedre delen så nära munnen det går. Det är helt korrekt.

Att mackprata däremot är att hålla mobilen som om den var en macka man just ska ta en tugga av, med nederänden mot munnen och överänden rakt framför sig. För att man över huvud taget ska höra vad den man pratar med säger då måste telefonen vara på högtalarläge, vilket innebär att alla i din omgivning också hör den du pratar med. Den du pratar med hör i sin tur dig sämre när telefonen är i högtalarläge eftersom mikrofonen då ställs om för att förstärka din röst även på håll.

Telefonen är konstruerad för att ge allra bästa ljud om du har högtalaren mot örat och mikrofonen mot munnen precis som med en gammal lur. Om du mackpratar hör du sämre, den du pratar med hör dig sämre och du stör omgivningen betydligt mer.

Så varför förekommer över huvud taget mackpratande? Det sägs att det började med dokusåpan Meet the Kardashians. I den filmas de deltagande när de talar i telefon, och för att även den som de talar med ska höras i inspelningen har de alltid mobilerna i högtalarläge. Eftersom Kardashierna har inspirerat en hel del i stil och mode i vår tid inspirerade även deras sätt att prata i telefon.

Du kanske tycker det ser coolt ut, men de blickar du får i kollektivtrafiken från dina medpassagerare är inte beundrande, så för din, den du pratar med och alla andras skull, mackprata inte.

5: Det behöver inte vara så dyrt

Går du till en mobilbutik och säger att du vill ha en mobiltelefon och ett mobilabonnemang kommer du förmodligen att få ett erbjudande att köpa en telefon på avbetalning under två år med abonnemanget till ett paketpris på, säg, 600 - 700 kronor i månaden. Det är förmodligen ett helt okej pris för vad du får, det vill säga en toppmodell av senaste generationen och ett mobilabonnemang med rejäl datapott. Men är det verkligen det du behöver? Om det inte är viktigt att du har en mobilkamera som hör till de bästa just nu klarar du dig förmodligen bra med en mobiltelefon till en tredjedel av priset, ja det finns modeller för 2000 kronor i engångskostnad som är fullt tillräckliga för de flesta behov.

På samma sätt är det tveksamt om du behöver särskilt mycket datapott. Om du har bredband hemma med trådlös anslutning kan du koppla upp mobilen till det när du är hemma. Såvida du inte tittar mycket på strömmande video på mobilen när du är på resande fot klarar du dig förmodligen på ett abonnemang för en hundring i månaden. Tillsammans ger det billigaste alternativet en kostnad första året på 4400 kronor på två år, att jämföra med drygt 15 000 kronor för alternativet med toppmodellen.

Var därför tydlig med att du vill ha något billigt och inte behöver så mycket datapott om du köper en ny mobil i butik.

Om du skulle ha valt för lite datapott i ditt abonnemang märker du det på att du får ett meddelande om att potten är slut, och du kan fylla på mer för en engångskostnad, så det är nästan alltid bättre att börja med en liten pott och uppgradera abonnemanget om du märker att det behövs.

6: Swish och BankID

Swish och BankID är nog de främsta skälen till att vardagen mer eller mindre kräver en smartphone, de enda saker man inte kan göra på datorn eller en knapptelefon istället. Swish låter dig skicka pengar omedelbart till en annan användare och kan användas för att betala på mängder av ställen, inklusive marknader och butiker. BankID används för att logga in på många webbsidor (och till Swish). Man kan tycka vad man vill om att hemsidor för myndigheter närmast förutsätter att man har ett mobilt BankID att logga in med, men det är en realitet idag.

Mobilt BankID skaffar du via din bank. Du kan göra det via bankens webbsida men om du går till ett bankkontor så hjälper de dig förstås med det också. Proceduren skiljer sig något beroende på vilken bank du har, men innan du börjar behöver du i alla fall ha installerat appen BankID. Det gör du genom att öppna Play Store (på en Androidmobil) eller Appstore (på en Iphone) och söka på BankID.

Där hittar du också appen Swish och när du installerat den och ditt BankID kan du aktivera Swish i din mobil genom att starta Swish-appen. Swish är kopplat till ditt mobilnummer och går snabbt att komma igång med.

Eftersom Mobilt BankID är en värdefull identitetshandling är det extra viktigt att du har en säker PIN-kod till appen. Det är också därför en sexsiffrig kod krävs och inte bara fyra siffror. 

Om du har en Android-mobil och har slagit på fingeravtrycksläsning för att låsa upp mobilen kan du använda det även för de flesta BankID-upplåsningar. Det har dels fördelen att du inte måste krångla med pin-koden lika ofta, dels minskar det risken att någon skulle råka få syn på din pin-kod när du slår in den. För att slå på det går du in under inställningar, som finns i nederkanten på BankID-appen.

På samma sätt kan du om du har en Iphone använda ansiktsigenkänning (eller Face-ID som Apple kallar det) för att identifiera dig med mobilt BankID om du slagit på det på din mobil. Den ansiktsigenkänning som finns på Androidmobiler är mindre säker och används därför inte av BankID.

BankID: Iphone, Android

Swish: Iphone, Android

7: Radio och teve

Det går utmärkt att titta på teve och lyssna på radio på mobilen, och det gäller även våra svenska radio- och tevekanaler. Genom att installera deras appar kan du titta eller lyssna när du vill, och inte bara när programmen sänds. 

Om du är uppkopplad mot ett lokalt trådlöst datanät hemma eller på ett kafé eller bibliotek kostar det inget att titta eller lyssna. Personal på plats kan hjälpa dig att koppla upp på bibliotek och matställen. Tittar du över mobilnätet använder du din datapott, så gör du det ofta kan du behöva lite mer mobildata. 

För att hitta våra vanliga teve- och radiokanaler söker du på namnen på apparna här under i appbutiken (Google Play Store på Android, Appstore på Iphone), eller om du läser det här i mobilen så klickar du bara på länken.

Sveriges Television: SVT Play 

Iphone, Android

TV 4: TV4 Play

Iphone, Android

Utbildningsradion: UR Play

Iphone, Android

Sveriges Radio: SR Play

Iphone, Android