Första intrycket

Så känns nya LG G3

Bildspelet här ger dig förutom bilderna även kommentarer kring de viktigaste funktionerna och våra intryck.
Enkelhet är det nya smarta, sa LG
Cirkelskalet kan visa klocka och notiser direkt genom fönstret
Gränssnittet är avskalat, snyggare och med förklarande animationer och övergångar
De filmer LG lagt in visas löjligt skarpt, nästan overkligt. Frågan är om antalet pixlar per tum påverkar så mycket vid vardagligt användande då man inte spänner ögonen i telefonen på bara några centimeters avstånd.
Baksidan är i plast, men ger inget plastigt intryck. Enligt LG finns här inslag av metall. Klart är i alla fall att det inte drar åt sig fingeravtryck och känns greppvänligt.
Synd är att högtalaren, här nere till vänster på telefonen sitter just där och inte är riktad mot dig när du tex ser på filmklipp.
Fotolamporna i två olika färgtoner ger bra färgåtergivning när de används.

Mobil på plats i London: Vi har känt på LG G3 och särskilt kollat in kameran med laserfokus samt så klart skärmen, men går även igenom många av de andra nyheterna på flaggskeppet.

Publicerad Uppdaterad

Kameran och dess laserfokus lyckas jag först inte få igång. Det visar sig dock snabbt att det finns två olika lägen. Man har vanlig autofokus när ikonerna i kameragränssnittet är uppe och man får laserfokusen med ett tryck till färdig bild när man trycker bort ikonerna i kamerans gränssnitt. Funktionen där man ska knyta sin näve i motivet för att kameran ska räkna ner för din selfie fungerar mycket sporadiskt när jag provar, men en gång funkar det i alla fall. Den funktionen bör nog LG fila lite ytterligare på. Till svenska butiker kommer telefonen om ungefär en månad, veckan efter midsommar. När jag testar fotolampan som i själva verket är två i olika färgtoner presterar dessa dock mycket bra och ger bra färgåtergivning.

Prestanda
I fakta för telefonen uppger LG att den har 2 3ll34 3 GB arbetsminne och 16 eller 32 GB lagringskapacitet. Det handlar i praktiken helt enkelt om två olika modeller. Den med större lagringsutrymme har 3GB arbetsminne och den med 16 GB har 2 GB. 

Man ska kanske inte dra allt för stora växlar av en utvärdering i de här sammanhangen, men den enhet som jag testar på plats har 32 GB lagring och 3 GB arbetsminne, men känns ändå lite långsam när jag startar appar och växlar mellan funktioner. Att det handlar om en tidig modell och att den är fullsmockad med koreanska gratisappar kan dock möjligen påverka intrycket. LG:s svenska representatnter på plats påpekar att man tagit mycket av de förinstallerade apparna i den version som kommer till Sverige.

Under presentationen gjorde LG en stor poäng av att man skulle nå bättre tack vare att telefonen har ett bättre format och inga knappar på sidan. Det håller jag faktiskt med om. Jämfört med till exempel Sony Xperia Z2 som jag har med mig är LG G3 märkbart mera greppvänlig. Till det här bidrar framförallt måtten, men även de lite mer rundade formerna och matta ytan.

Baksidans material
Så hur var det nu med baksidan, är det metall eller plast? Frågan kvarstår i praktiken. Det korrekta svaret är att baksidan är gjord i plast men ”det finns metall i”. LG kallar det för ett tunt metalllager och jag kan i alla fall skriva under på att den inte drar till sig fingeravtryck och att det känns som ett slags mellanting mellan plast och metall. Det ger i alla fall inte en utpräglat plastigt intryck när man håller i telefonen.

För att visa skärpa och färgåtergivning i skärmen har LG laddat in några filmer i telefonen och de filmerna är onekligen skarpa, ja så skarpa att naturmiljöerna ser overkliga ut. Man kan i alla fall inte klaga på skärpan. Den ger sig till känna framförallt när man ser på de här högupplösta filmerna och när du tittar på liten text, men att säga att det bidrar mycket till upplevelsen vid normalt användande är kanske att överdriva. Klart är i alla fall att man även när man tittar mycket nära på skärmen ser skarpa linjer och inga pixlar.

Ljudet är givetvis svårt att bedöma på en tillställning som denna när ljudnivån överlag är hög, men en klar nackdel med högtalaren är att den sitter på baksidan av telefonen och inte är riktad frammåt. 

Avskalat och enkelt
Gränssnittet är som populärt nu mer avskalat än tidigare och skuggor och toningar har fått ge plats för rena färger och avskalad design. Många av funktionerna i gränssnittet ska lära sig av ditt användande och anpassa sig, vilket därför är svårt att testa den korta stund vi nu haft telefonen. Tangentbordet verkar i alla fall vara en positiv förbättring för här kan man välja ordförslag genom att svepa upp med rätt tumme för att minimera fingerrörelserna över skärmen och spara tid. Små subtila animationer i gränssnittet gör i alla fall att det känns välkomnande och vägledande. Det anävnds till exempel när man trycker fram Smart Notice som är hjälpredan (dock inte röststyrd), men annars mest verkar kopiera funktioner från andra tjänster, som Google Now, och inte tillföra så jättemycket unikt.

Som tillbehör finns bland annat skalet med ett fönster format som en cirkel där du kan få upp klockan och notiser. Den gör dock att telefonen får en lite plastigare och mer räfflad känsla på baksidan (eftersom den ersätter den ordinarie baksidan).

I butik efter midsommar
LG G3 kommer ut i svenska butiker om en månad, i slutet av juni och då kostar den cirka 5500 kronor med 16 GB och 2 GB arbetsminne. Den dyrare varianten med 32 GB och 3 GB arbetsminne går istället på 6000 kronor. Nu var mycket av informationen om LG G3 mer elle rmindre känd redan innan lanseringen idag, men jag måste säga att jag trots det är lite mer positiv till enheten när jag nu känt på den och testat den som kortast.

Fakta om LG G3

Mått: 146,3 x 74,6 x 8,9 mm 
Vikt: 149 gram 
Skärm: 5,5 tums Quad HD IPS, 2560 x 1440 pixel, 538 pixel per tum 
Operativsystem: Android 4.4.2
Processor: Fyrkärnig Qualcomm Snapdragon 801, upp till 2,5 Ghz 
Arbetsminne: 2/3 GB 
Lagringsutrymme: 16/32 GB, plats för micro-sd 
Kamera: 13 megapixel, med dubbla fotolampor, autofokus med laser, videoinspelning i 4K-upplösning.
Batterikapacitet: 3 000 mAh 
I butik: Juni/juli 2014
Pris: 5500 kr (16 GB och 2 GB) samt 6000 kr (32 GB och 3 GB)