Fotogigant

Test: Samsung Galaxy K Zoom

Den är väldigt lik Samsungs alla andra mobiltelefonmodeller och samtidigt fundamentalt egen.

Publicerad Uppdaterad

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
70%

När du ser på Galaxy K Zoom rakt framifrån med skärmen i centrum ser den ut som vilken som helst av alla Samsungs mobiler. Den välbekanta hemskärmen med din ort, klocka och väderprognosen, appar för e-post, webbläsare och sms samt runt skärmen den formgivning som Samsung använt sig av rätt länge nu. Sanningen är dock en helt annan för Galaxy K Zoom är långt ifrån normal som telefon. Det känner man tydligt när man använder den, främst på grund av måtten som gör den tjockare än två normala mobiltelefoner tillsammans. Om måtten, att den är svår att ha med sig i fickan på ett smidigt sätt är telefonens största nackdel är det helt klart zoomen som är dess främsta fördel. Det är den optiska zoomen på 10x som gör att telefonen behöver vara så tjock så på det sättet hör telefonens främsta för- och nackdelar ihop.

Med en så här tydlig blandning av kamera och telefon är det naturligt att man tvingas till kompromisser. Du räknar förmodligen inte med att Galaxy K Zoom är både lika bra som en bra smartphone och en bra kompaktkamera, helt enkelt för att kraven på de två enheterna är olika och inte helt går att helt kombinera.

Precis som en telefon vill man gärna att en kamera ska gå att använda med en hand. Kompaktkameror har därför ofta ett grepp på höger sida där du enkelt kan nå såväl avtryckare som zoomreglage med samma hand som du håller kameran. På motsvarande sätt ska gärna en mobiltelefon ha formatet att du når hela skärmen och kan navigera problemfritt i systemet utan att det krävs flera händer. Att kombinera dessa två användningsområden, särskilt om du vill ha en enhet som går ner i fickan smidigt och inte är allt för krånglig att använda. Samsung Galaxy K Zoom är Samsungs tredje försök på området och fortfarande är det tydligt att man inte nått hela vägen fram. Det finns gott om förbättringspotential. När jag ska zooma krävs till exempel två händer för jag måste antingen använda volymknapparna eller knipa på skärmen och båda dessa sätt att zooma riskerar skakig bild och ojämn inzoomning som inte gör sig bra när man filmar.

Galaxy K Zoom tar dock bra bilder. Bara en titt på de tekniska specifikationerna pekar på att Galaxy K Zoom tar bättre bilder än snart sagt alla mobiler och bilderna när jag granskar dem säger inte emot. Skillnaden i resultat mellan foton från Galaxy K Zoom och de främsta normala kameramobilerna idag (jag har just gjort ett jämförande test där Sony Xperia Z2 gick segrande ur kampen) är inte stor. Zoomen är det område där Galaxy K Zoom i mobilvärlden är oslagbar, men den stora frågan är om du använder zoom så mycket och ofta att du vill bära med dig en telefon som är mer än dubbelt så tjock som en normal telefon och inte särskilt praktisk att använda, varken som kamera eller telefon. Förmodligen är en separat telefon och en annan kompaktkamera ett bättre val för de flesta.

Om man jämför Galaxy K Zoom med Samsungs flaggskeppsmobil Galaxy S5 så ser man vissa likheter. Gränssnittet är så klart snarlikt och många av funktionerna. Det betyder att Samsung bjuder dig på 48 GB extra utrymme på Dropbox, att vi hittar den röststyrda assistenten S-Voice samt att de skickar med genvägar så du kan ladda ner deras egna appar som videoredigerare, anteckningsprogrammet S Note och Group Play för att spela samma musik i flera Samsunglurar samtidigt för att få bättre volym och effekt. Just för foto finns faktiskt ett rätt så kompetent redigeringsprogram med från start kallat Samsung Studio och det samlar bildförbättringsfunktioner, möjligheten att göra olika collage samt låter dig redigera video och beskära klipp du tagit. Grundförutsättningarna i telefonen är goda eftersom Android alltid gör att det du behöver i en telefon finns där. Vi har extrafunktionerna som filhantering och fotobackup till molnet men även de grundläggande sakerna som synk av e-post och kalender till Googles onlinetjänster, webbläsare och så vidare.  

Samsung har fått en del kritik för att mobilerna de säljer, även de dyraste har en plastig lite billig känsla. Mobiltelefoner har kanske framförallt de senaste åren blivit mer modeprodukter där material och skal säger mer om användaren än materialet i en kamera gör. Galaxy K Zoom har, i alla fall på den vita versionen som är den jag testar, samma pärlemor-liknande vita skal som S5 och med ett räfflat mönster på för att undvika den värsta glatta plastkänslan. Galaxy K Zoom finns även i svart. 

Tittar vi närmare på kamerafunktionerna i Galaxy K Zoom så finns här fler möjligheter än hos de flesta kameramobiler. Givetvis finns ett autoläge, men vi hittar även 26 andra motivlägen. Du kan själv välja vilka du vill ha tillgång till direkt i menyläget och resten döljs sedan så att du kan få fram dem med ett extra klick. Bland motivlägena finns till exempel snö, makro, silhuett och selfie-alarm. Det senare gör att du kan ta självporträtt med kameran utan att vara hänvisad till den klena främre kameran bredvid skärmen. Du visar i sökaren var du vill ha ditt ansikte i bilden och sedan när di riktar linsen mot dig själv signalerar kameran med ett par pip när du siktat rätt och några sekunder senare tas bilden. Utöver alla färdiga motivlägen finns bland dessa även ett manuellt läge där du själv kan sätta slutartid och bländarvärde. Det är lite osmidigt på skärmen, men läget vägleder bra och markerar i rött om ett av de värdena du ställt in i kombination med de övriga riskerar att göra bilden dålig. Du behöver med andra ord inte ha hundra procent koll för att använda manuella läget utan kan ändå få bra bilder och lära dig vad som ger bäst resultat.

Galaxy K Zoom tar bra bilder, men för att verkligen ersätta både kompaktkamera och mobiltelefon krävs att den framförallt är den bästa kameran i en mobil idag och nu klår till och med Samsungs egna Galaxy S5 K Zoom på ett par områden, till exempel genom att inspelning i 4K saknas i K Zoom. De flesta av oss gör klokare i att ha både kompaktkamera och mobiltelefon, eller att helt enkelt nöja oss med den kamera som sitter i mobiltelefonen idag för det är inte illa.

Å andra sidan
Kent Vilhelmsson: Järnspikar vad stor och tung den är, var min initiala reaktion på den här kameramobilen. Vill du absolut kunna ta bilder med kort skärpedjup som inte är skapat genom mjukvarutrixande i efterhand, möjliggörs det genom att du maxar den optiska inzoomningen hos Galaxy K Zoom. För egen del har jag dock hellre en smidigare mobil i fickan och släpar med mig en riktig kamera när det behövs.

Mobils Batteritest
Batteriets videotid: 8 h 30 min

Frågor och svar
Hur mycket bättre är kameran än en vanlig mobil?
Som kamera tar den betydligt bättre bilder, har riktig blixt och klarar mörker även utan blixt bra. Den är dock stor och tung och svårhanterad, vilket gör det tveksamt om det är värt det.

Men hur är den som telefon?
Mycket mjukvarumässigt är likt Samsungs andra telefoner, så det är framförallt när du håller den mot örat, eller helt enkelt håller i den (i andra sammanhang också) som den är annorlunda i negativ mening med tanke på formatet.

Om man vill ta självporträtt?
Faktum är att du kan använda huvudkameran för det. Det finns ett särskilt selfie-läge där telefonen signalerar med ett par pip när ditt ansikte är i bild där du vill ha det.

Plus och minus

Plus
Bra i mörker
Riktig zoom

Minus
Saknar 4K
Osmidig att hantera

Ett alternativ: Tunnare superkamera
Nokia Lumia 1020 är nog det som kommer närmast, men den är numera ett år gammal och har Windows Phone som operativsystem.

Testbild

Galaxy K Zoomar bra bilder, helt enkelt. Frågan är bara om kvalitetsskillnaden mot dagens bästa vanliga kameramobiler är tillräcklig för att det ska motivera nackdelarna. För de flesta gör den inte det.

Betyg

Telefoni & Data
7/10
Media & Skärm
8/10
System & program
7/10
Användarupplevelse
6/10
Material & kvalitet
7/10
Totalbetyg
70%

Fakta

Allmänt

Modell Galaxy K Zoom

Tillverkare Samsung

Lanseringsdatum 2014-09-08

Typ Pekskärmsmobil utan knappsats

Mått 70,8 x 137,5 x 20,2 mm

Vikt 200 g, 99 %

Pris 4 700 kr

System Android

Systemversion 4.4.2

Processor Sexkärnig med en dubbelkärnig på 1,7 Ghz och en fyrkärnig på 1,3

Skärm

Mått 4,8 tum, 72 %

Upplösning 1280 x 720 pixel

Typ Super AMOLED

Pekskärm Kapacitiv

Minne

RAM-minne 2 GB, 22 %

Lagringsminne 8 GB

Minneskortplats Ja

Batteri

Kapacitet 2430 mAh, 50 %

Taltid enligt tillverkaren 14 tim

Uppmätt videotid 8 tim, 30 min

Nät

GSM-band 850 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 1900 MHz

3g-band 850 MHz, 900 MHz, 1900 MHz, 2100 MHz

LTE Ja

4g-band Band 1 (2100 MHz), Band 3 (1800 MHz), Band 7 (2600 MHz), Band 8 (900 MHz), Band 20 (800 MHz)

Datahastighet in 150 Mbit/s

Datahastighet ut 50 Mbit/s

Kamera

Upplösning 20,7 Megapixel, 35 %

Kameraknapp Ja

Autofokus Ja

Frontkamera Ja

Fotobelysning Fotolampa, Xenon-blixt

Videoinspelning, upplösning 1920 x 1080 pixel

Videoinspelning, bilder/sek 60 fps

Media

Musikformatstöd MP3/WAV/eAAC+/FLAC

Videoformatstöd MP4/DivX/XviD/WMV/H.264/H.263

GPS

Program Google Maps

Navigering Ingår, Kan köpas till

Anslutningar

USB Ja

Bluetooth 4.0

Wifi 802.11a/b/g/n

DLNA Ja

HDMI Nej

Synkprogram

Namn Samsung Kies

Synkar musik, bilder, kontakter, kalender, sms, epost

Mac Ja

Tillbehör

Headset Ja

USB-kabel Ja

Övrigt

Röststyrning Röstsökning, men endast på engelska

Tålig Nej

FM-radio Nej

NFC Ja

Benchmark-tester

Antutu 27098

Quadrant 13423

Vellamo Browser 2309

Vellamo Multicore 1138

Vellamo Metal 1027

Geekbench 3 Single-Core 660

Geekbench 3 Multi-Core 1845

Google Octane 4080, 11 %

Sunspider 1084,9 ms