-
PLUS
Köp mobil billigt: Så gör du
-
PLUS
Krönika: Det bästa är inom räckhåll
-
PLUS
Vad hände med Samsungs samtalsinspelning och 8 andra frågor: Vi svarar
-
PLUS
8 smarta tips för Google Foto – Ta kontroll över bilderna i påsk
-
PLUS
Krönika: Nej AI, jag vill inte vara din kompis eller partner
-
PLUS
Kommentar: Hindren som stoppar Tre
-
PLUS
Tips: 8 knep till Googles anteckningsapp Keep
-
PLUS
Apple Intelligence påminner mig om något betydligt bättre
-
PLUS
Mobils stora guide till Apple Intelligence i Iphone
-
PLUS
Krönika: Mobiltillverkare för första gången, igen
Snapchatta pengar till vänner
Snapchat lanserar Swish-konkurrent

Snapchat och Square lanserar mobila betallösningen Snapcash.
Snapchat meddelade på måndagen att man lanserar en ny betaltjänst, Snapcash, för att låta användare skicka och få pengar från vänner via meddelandeappens funktion för privata meddelanden.
Tjänsten, vilken alltså påminner om svenska Swish, är ett samarbete med det mobila betalföretaget Square, som ska ansvara för alla betalkortsuppgifter. Med tanke på att fem miljoner Snapchat-användare fick sina konton hackade under nyårsafton 2013 och att senast i oktober i år så läckte tusentals privata foton från Snapchats servrar, låter det som en vettig lösning.
Square erbjuder redan de egna användarna samma tjänst, Square Cash, genom sin egen app. För Square innebär alltså samarbetet potentiell tillgång till Snapchats 100 miljoner användare, och en i huvudsak ung målgrupp som inte annars skulle ladda ner en privatekonomiapp i första taget.
Inga detaljer om dealen mellan Snapchat och Square avslöjas, och vad Snapchat tjänar på den är något oklart. Mobilbusiness har tidigare rapporterat om att meddelandeappen skulle ha en betaltjänst på gång, men nuvarande lösning tycks innebära att det är Snapchat som betalar Square för tjänsten.
Snapcash kan dock bli betydande om Snapchat på allvar börjar rulla ut den annonsförsäljning man har börjat med. Samtal om samarbeten med bland annat Vice och Buzzfeed, för en sektion tillägnad content i form av artiklar, musik och video tycks peka på det. Men den fullständiga affärsmodellen för meddelandetjänsten, ändå värderad till hisnande 10 mijarder dollar, är ännu något oklar.