Annons

Spotifydödare eller inte?

Apple Music lanserat - även för Android

Apple har släppt en egen streamingtjänst för musik och video – även för Android. Låt oss titta närmare på vad den erbjuder.

Publicerad Uppdaterad

Apple har haft ett starkt grepp om musikmarknaden med sin musikbutik Itunes, men strömmande tjänster som Spotify har effektivt tagit en allt större del av marknaden. Apples svar är nu att lansera Apple Music som låter dig strömma all musik från Itunes för en fast kostnad per månad. Kärnan i tjänsten tycks också vara att Apples anställda dj:s ska hjälpa dig att hitta rätt musik samt skapa spellistor som låter dig upptäcka ny musik. Apple gör en stor poäng av att det här är riktiga människor och inte matematiska algoritmer. 

Lanseras denna månad
När man startar Apple Music som lanseras den 30 juni i samband med att Ios 8.4 kommer ut får man tillgång till tjänsten gratis. De tre första månaderna är gratis att prova, men sedan är priset 9,99 dollar i månaden, samma som Spotify och förmodligen motsvarande 99 kronor per månad. Med Apple Music igång får du först välja några artister och genrer som du gillar och kombinerat med de spellistor du eventuellt redan har i Itunes föreslår tjänsten musik som den tror att du gillar. Den matchningen görs gissningsvis av datorer och inte av riktiga människor.

Ytterligare två funktioner
Utöver streamingtjänsten har Apple Music även två andra delar, en radiokanal och en social tjänst där artister kan dela med sig av bilder, filmer och annat till sina fans. Radiokanalen heter Beats 1 och sänds dygnet runt från tre städer i världen: London, New York och Los Angeles. Där spelar etablerade radiopersonligheter musik varvat med artistintervjuer och annat.

Den tredje och sista biten av Apple Music är det som kallas Connect och låter artister dela med sig av händelser i sina liv direkt till fansen. Det här sker ju redan idag via tjänster som Instagram, Facebook och Twitter, men Apples tanke är att artister ska kunna samla allt detta på Connect. Därifrån ska innehållet även gå vidare till tjänster som Facebook och Twitter.

Vad tycker du om Apple Music? Vad ska tjänsten erbjuda för att du skulle överge Spotify? Berätta i kommentarsfältet nedan.