Webbläsaren som operativsystem

Firefox ska bli mobil-os

Mozilla meddelar att man har planer på att använda Gecko-motorn som ligger till grund för Firefox till att göra ett operativsystem för mobiltelefoner och surfplattor.

Publicerad Uppdaterad

Projektet kallas Boot to Gecko i detta skede, och ska drivas som open source. Idén är att man ska starta sin mobil eller surfplatta och komma in direkt i webbläsaren. Idén är med andra ord densamma som Googles Chrome OS, men där Google har riktat in sig på bärbara datorer ser Mozilla mobiltelefoner och surfplattor som ett bättre användningsområde.

Boot to Gecko ska låna en del lågnivåkod från Android för att kunna köras på telefoner och surfplattor som i dag har android som operativsystem. man ser Tegra 2 som en bra plattform för det nya systemet eftersom det har stöd för hårdvaruaccelerering av öppna ljud och bildformat.

Appar ska fungera som webbprogram, och målet är att se ska fungera lika snabbt och smidigt som appar gör i Ios. Dessa appar ska fungera i alla slags webbläsare, inte bara Firefox eller Boot to Gecko, och ska använda befintliga och kommande utvecklarkit (SDK) för webben, inte Androids SDK.

Bland uppgifterna som måste lösas identifierar Mozilla möjligheten för webbläsaren att komma åt hårdvarufunktioner som telefon och kamera. Andreas Gal liknar i ett foruminlägg den tänkta upplevelsen vid att köra Androidversionen av Firefox, med en del tillägg för telefonens funktioner.

Till skillnad från koden till android som släpps fri som öppen källkod en tid efter att en ny version kommit ut ska Boot to Gecko utvecklas som öppen källkod genom hela processen.