Utvecklingsplattform

Här är Boses smarta glasögon

När Bose nu släpper ett par smarta glasögon för utvecklare handlar det om ljud och inte bild.

Publicerad Uppdaterad

Bose ser sin nya teknik som Augmented Reality, men där AR hittills mest har handlat om att lägga ihop verkligheten med datorskapade bilder vill Bose i stället lägga på ett lager ljud till verkligheten.

Det audiotillverkaren Bose presenterat är ett par solglasögon, men de är främst tänkta för utvecklare som vill vara med och ta fram tillämpningar till deras teknik, något Bose också är beredda att skjuta till riskkapital för. Enligt Bose kan plattformen Bose AR även byggas in i ett headset, en hjälm eller liknande.

Själva plattformen Bose AR består av ett sensorpaket som ska vara kompakt och tunt. Ingen kamera ingår i paketet, men med hjälp av telefonen och bluetooth vet Bose AR ändå var du befinner dig, och sensorerna håller reda på vad du tittar på och hur du rör huvudet.

Förutom att styra funktioner med huvudrörelser och att spela upp ljud utan att störa omgivningen, även när det som här inte rör sig om ett headset, tänker sig Bose att tekniken ska användas till kontextbaserat ljud. Du kan till exempel få röstinstruktioner vart du ska gå på flygplatsen beroende på vilket håll du står vänd åt, du kan få guidningar av kända konstverk eller byggnader när du tittar på dem, eller kanske ljudmässiga iscensättningar på historiska platser.

Vi har sett liknande idéer från bland annat Sony och Bragi, men där de har satsat på att utveckla smarta headset vill alltså Bose även bygga in sitt smarta headset i andra typer av huvudprydnader.

Till en början har Bose samarbeten med Asics, Strava, Tripadvisor, Tunein och Yelp, men syftet med glasögonen är förstås att locka fler intresserade utvecklare.

Källa